
Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto, Media-assistentti
(Kuvat: Koulutuskeskus Salpaus)
ALAN KUVAUS
Audiovisuaalisia viestintätuotteita suunnittelevat, valmistavat ja tuottavat kustannus-, lehti- ja ohjelmistotalot, viestintä- ja mainostoimistot sekä valokuvaamot, elokuva-, video-, animaatio-, radio-, ja tv-työn tuotantoyksiköt. Alan yritysten koot vaihtelevat yhden hengen yrityksistä suuriin kansainvälisiin yhtiöihin. Alalle ovat tyypillisiä verkostoituneet pienet ja keskisuuret itsenäiset yritykset. Viestintätuotteita ja -palveluja tuotetaan eri kokoisille ja eri tavalla kohdennetuille joukoille. Suurille massoille jakelukanavina toimivat joukkoviestintävälineet, elokuvat, näyttämötapahtumat ja erilaiset tietoverkot. Pienemmille yleisömäärille tarkoitettua viestintää käytetään yritysten ja yhteisöjen sisäisessä tiedonvälityksessä, koulutuksessa ja arkistoinnissa.
ALAN ARVOT
Alan kestävän kehityksen arvoina korostuvat erityisesti sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen liittyvät asiat, kuten tiedon tuotannon eettisyys, tasa-arvoisuus, vastuullisuus, asiakaslähtöisyys ja luotettavuus. Tekijän vastuu lopullisesta tuotteesta kuuluu jokaiselle alalla työskentelevälle. Viestinnän ja sananvapauden avulla voidaan osaltaan edistää tasa-arvoisuutta ja suvaitsevaisuutta. Viestinnän kohderyhmät, viestintätuotteet ja viestinnän avulla markkinoitavat tuotteet voivat olla hyvin erilaisia. Edellä esitetyt periaatteet on kuitenkin kaikissa tapauksissa pidettävä ohjenuorana työssä.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Kuvaamista ja kuvatun materiaalin julkaisemista säätelee mm. yksilönvapautta ja tekijänoikeuksia koskeva lainsäädäntö. Alalla on myös oma eettinen säännöstönsä, kuten 1983 Pariisissa kirjatut Journalismin ammattietiikan kansainväliset periaatteet.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita audiovisuaalisen viestinnän alalla:
- audiovisuaalisten tuotteiden yhteiskunnallinen merkitys
- esteettisten kokemusten välittäminen
- audiovisuaalisen viestinnän merkitys kestävän kehityksen edistämisessä
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Viestinnällä on suuri merkitys kestävän kehityksen edistäjänä. Kestävän kehityksen aikaansaaminen edellyttää koulutus ja koulutus edelleen toimivaa viestintää. Alaa koskettava suuri haaste on, miten saadaan viestinnän voima parhaiten palvelemaan kestävän kehityksen tavoitteita, kuten tasa-arvoa, monikulttuurisuutta, terveyttä ja ympäristönsuojelua. Laitepuolella audiovisuaaliseen viestintään sisältyvien sähköisten ja digitaalisten ohjelmistojen ja laitteiden nopea kehitys aiheuttaa usein toistuvaa laitteiden uusimistarvetta.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Viestinnän alalla on eettinen osaaminen tärkeää kestävän kehityksen edistämisen kannalta Se tarkoittaa mm. tasa-arvoa, monikulttuurisuutta ja ympäristönsuojelua koskevan eettisten sääntöjen tuntemista ja omaksumista. Opiskelijan tulee arvostaa luonnon monimuotoisuutta ja ymmärtää kestävän kehityksen taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia sekä osata toimia niiden puolesta.
Lisätietoja ja esimerkkejä
- Viestintä kehitystä palvelemaan?
- Journalismin ammattietiikan kansainväliset periaatteet
- Verkkopalvelun saavutettavuus
- Digitoday: Energiankulutus nousee suureksi uhkaksi
- Motiva Oy Työasemien sähkönsäästön mahdollisuudet
- Tuottajavastuu jätehuollossa
- Growwwings.net - esimerkki Kestävän kehityksen opetuspelistä