Catering-alan perustutkinto


Tiedot toimittanut Aili Rehtola Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Catering-alalla on tärkeä merkitys suomalaisen ruokakulttuurin ja paikallisen ruokaperinteen vaalijana. Catering-alan palvelut lisäävät hyvinvointia tuottamalla terveellisiä ja nautittavia aterioita eri ikäisille asiakkaille. Catering-alalla on merkittävä rooli ruokapalvelujen tuottajana ja varsinkin julkisella sektorilla esikuvana ja edelläkävijänä kestävän kehityksen edistämisessä. Hallitusohjelman mukaan julkinen sektori pyrkii elintarvikehankinnoissaan edistämään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan tuotetun ruoan käyttöä sekä suosimaan alueellisten lähiruokayrittäjien palveluita. Erityisenä haasteena nyt ja lähitulevaisuudessa on monikulttuuristen asiakkaiden palvelu sekä asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden toteuttaminen. Catering-alan yrityksillä on myös tärkeä rooli huoltovarmuuden turvaajana.

ALAN ARVOT

Catering-alan palvelujen tuottamisen lähtökohtana ovat asiakkaiden tarpeet ja odotukset sekä toiminnan kannattavuus ja laatu. Alan arvopäämääränä on edistää asiakkaiden hyvinvointia, työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua tarjoamalla ravitsevia sekä terveyttä ja terveellisiä ruokailutottumuksia ylläpitäviä ja edistäviä ruokailupalveluja.

Catering-alan palvelu- ja liiketoiminnassa keskeisiä arvoja ja periaatteita ovat asiakaskeskeisyys, työn, palvelujen ja tuotteiden korkea laatu, innovatiivisuus, tehokkuus, joustavuus, yrittäjyys ja ammatillisuus, tuloksellisuus ja kannattavuus, tuoteturvallisuus ja ympäristöystävällisyys. Täsmällisyys, huolellisuus, ripeys ja hygieenisyyden noudattaminen ovat periaatteita, jotka korostuvat käytännön ruokatuotannossa ja ruuan jakelussa. Alan palvelujen tavoitteena on tyytyväinen asiakas.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

EU-alueella yhteinen periaate on, että elintarvikealan toimijat vastaavat itse tuottamiensa elintarvikkeiden turvallisuudesta. Viranomaisten tehtävänä puolestaan on varmistaa, että toimijat ymmärtävät vastuunsa.

Catering alaa koskee elintarvikealan lainsäädäntö. Elintarvikealan toimijoita velvoittaa lakisääteinen omavalvonta, jolla pyritään varmistamaan elintarvikkeiden turvallisuus. Työntekijöiden elintarvikehygieenisen osaamisen varmistaminen on yksi elintarvikealan toimijoiden lakisääteisistä velvoitteista. Elintarvikehygieenisen osaamisen todisteena käytetään Elintarvikevirasto EVIRA:n www.evira.fi/portal/fi mallin mukaista hygieniaosaamistodistusta (ns. "hygieniapassi").

Suomessa on ruokapalveluiden laatua koskevat suositukset. Niiden toteutumista ei kuitenkaan yleisesti seurata, mutta monissa yksittäisissä kunnissa tai yrityksissä on tehty päätöksiä suositusten noudattamisesta. Asiakkaiden toiveet ja vaatimukset ohjaavat osaltaan alan kehitystä.

Katso myös Tekniikan ja liikenteen ala, Elintarvikealan perustutkinto.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita catering-alalla

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Catering-alan haasteita ovat elintarviketuotannon muutokset ja asiakkaiden vaatimukset yhä puhtaammasta, terveellisemmästä ja turvallisemmasta ruuasta. Suurkeittiöiden ruuanvalmistukselta vaativat yhä enemmän myös asiakkaiden erilaiset ruokavaliot ja ravintotietoisuus. Asiakkaat vaativat yksilöllistä ja asiantuntevaa palvelua. Samalla tuotantoa keskitetään isoihin yksiköihin, minkä seurauksena ruokapalvelujen järjestämiseen voidaan tehdä suuriakin muutoksia. Kannattavuus- ja laatutavoitteet asettavat haasteita catering-alan toimintojen organisoimiselle ja laadunvarmistukselle.

Suurkeittiön ammattilaiset joutuvat tekemään hankinnoissaan eettisiä valintoja, jotka vaikuttavat kotimaisen elintarviketeollisuuden elinvoimaisuuteen sekä siihen, mihin tuotantoa suunnataan. Alalle kaivataan toimintamallia, joka helpottaisi raaka-aineiden hankintavaiheessa eettisten- sekä ympäristö- ja terveysvaikutusten huomioon ottamista hankintaohjeiden ja talouden raamien rinnalla.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelijan on:

LISÄTIETOJA JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ