Hevostalouden perustutkinto


(Kuvat: Tuomo Hannukkala ja Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Hevosalan yrittäminen on monimuotoista, ja kysyttyjen palvelujen kirjo kasvaa koko ajan. Merkittävimmät hevostalouden tuotantomuodot ovat raviurheilu ja ratsastuspalvelujen tuottaminen. Hevosten kasvatus, hoito ja valmennus sekä matkailuun liittyvät hevosalan palvelut kuuluvat alan toimintaan.

Tutkinto antaa valmiudet työskennellä ratsu- ja ravitalleissa tai ratsastuskouluissa. Alan osaaja voi perustaa myös oman yrityksen, toimia talliyrittäjänä, kengittää hevosia, myydä alan tuotteita tai erikoistua korjaamaan hevostaloudessa käytettyjä välineitä. Kasvava ala tarjoaa työtehtäviä yhä enemmän myös ulkomailla.

ALAN ARVOT

Eläinten hyvinvointi, kestävä kehitys ja ympäristön huomioiminen ja hoito ovat hevostalouden perusarvoja ja välttämätön edellytys laadukkaalle toiminnalle. Hyvinvoivat hevoset ovat talliyrityksen taloudellisen tuottavuuden perusta, samoin turvallinen ja viihtyisä toimintaympäristö. Tuloksellisen toiminnan edellytys on verkottuminen alan toimijoiden kesken. Hevostalous on tänä päivänä asiakaspalvelua, jonka laatuvaatimus kasvaa ja korostuu jatkuvasti. Työ vaatii sitoutumista ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

ALAN YMPÄRISTÖOHJAUS

Hevostalli tarvitsee ympäristöluvan, jos se on tarkoitettu vähintään 60 hevoselle. Myös pienempikin talli voi tarvita luvan, jos siitä saattaa aiheutua kohtuutonta haittaa naapureille. Ympäristöluvan lupamääräyksillä pyritään estämään terveyshaittoja ja ympäristön pilaantumista sekä vähentämään naapureille aiheutuvaa rasitusta.

Eläinsuojelulaki määrää hevosen hoidon minimivaatimukset. Lisäksi Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut hevosten pidolle sekä eläinten kuljetukselle eläinsuojeluvaatimukset.

Eläinten lääkinnästä on useita lakeja sekä niiden nojalla annettuja asetuksia. Lisäksi lääkinnästä on maa- ja metsätalousministeriön sekä elintarvike- ja terveysosaston päätöksiä.

Työturvallisuudesta huolehtiminen ja varautuminen toimintaan vahinkotilanteissa on alalla on tärkeää. Ratsastuspalveluita tarjoavalla yrityksellä tulee olla kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain mukainen turvallisuusasiakirja.

Lainsäädännössä on säädetty kuolleen hevosen hävittämisestä. Hävittäminen voi tapahtua polttamalla tai myös tietyin edellytyksin hautaamalla.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita hevosalalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Hevosten tarhaus voi kuormittaa ympäristöä aiheuttaen vesistöjen rehevöitymistä ja maaperän pilaantumista. Ympäristöä kuormittavat erityisesti lantala sekä kasvipeitteettömät ulkoilutarhat. Ympäristövaikutuksia aiheutuu usein siitä, että hevostalliyrittäjällä on käytettävissä tallin hevosmäärään nähden liian pieni maa-alue. Jaloittelutarhojen huollolla ja sopivilla pintamateriaaleilla ja Hevosten käyttämien ulkoilualueiden, teiden ja maaston kuluminen on yksi hevosalan ongelmista. Hevosyritys voi edellä mainituista syistä joutua ristiriitatilanteeseen paikallisten asukkaiden kanssa tiheästi asutuilla alueilla.

Hevosten teurastusta ja muuta loppusijoittamista tulisi kehittää. Suomeen tuodaan ulkomailta hevosenlihaa, joten sille olisi tarvetta kotimaassa. Hevosen omistajan on toisaalta mahdollista kieltää hevosen teurastaminen käytettäväksi elintarvikkeena, jolloin tämä sitoumus seuraa mukana myytäessä hevosta eteenpäin.

Koska lanta luokitellaan lainsäädännössä jätteeksi, sen poltossa on noudatettava valtioneuvoston asetusta jätteen polttamisesta. Käytännössä lannan taloudellinen hyödyntäminen polttoaineena on vaikeaa.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelija

Lisätietoja ja esimerkkejä