
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, Artesaani
(Kuvat: Tuomo Hannukkala ja Koulutuskeskus Salpaus)
ALAN KUVAUS
Käsi- ja taideteollisuusalalta valmistuneet toimivat monilla toimialoilla ja eri ammateissa. Ammattialoja ovat esimerkiksi entisöinti, keramiikka- ala, kirjasidonta, kiviala, kultasepänala, lasiala, maalausala, mallinrakennus, metalliala, nahka-turkisala, näyttelyala, puuala, rakennusala, saamenkäsityöala, soitinrakennus, tekstiiliala, vaatetusala, veneenrakennus ja ympäristöala. Alan ammattilainen hallitsee materiaalit, työvälineet ja menetelmät laaja-alaisesti. Hänellä on valmiudet toimia käsityön, tuotannon ja palvelun erilaisissa tehtävissä.
ALAN ARVOT
Käsi- ja taideteollisuusalan tarkoituksena on saada aikaan viihtyisämpi, esteettisempi, toimivampi ja terveellisempi esinemaailma ja ympäristö. Alalla korostuu yksilöllinen käsillä tekemisen taito, tuotteiden korkeatasoinen suunnittelu ja valmistus, perinteisten työmenetelmien ja työtapojen säilyttäminen sekä edelleen kehittäminen. Alan ominta toimintaympäristöä ovat tuotteiden valmistus, käsityö, uniikki- tai piensarjatuotanto, suunnittelu ja muotoilu, rakennettu ja rakentamaton ympäristö, korjaaminen ja restaurointi, taideteollisuus, taide ja taidekäsityö. Ne ovat työvaltaisia ja niissä korostuvat kulttuurin ja ympäristön taju, esteettinen ja luova osaaminen, tyyli- ja laatutietoisuus, tietojen ja taitojen soveltaminen ja yhteistyökyky tuotantoprosessin eri vaiheissa. Ympäristömyötäinen tuotesuunnittelu, tuotteiden elinkaaren huomioiminen ja oikeiden raaka-aineiden valinta ovat sekä alan arvoja ja samalla myös kilpailuvaltteja. Alalla arvostetaan ihmisen kokonaisvaltaista kehitystä, yksilöllisyyttä, vastuullista omatoimisuutta, aloitteellisuutta ja luovuutta. Tuotteiden korkea laatu, käyttökelpoisuus, taloudellisuus, kestävyys, kauneus sekä sopusointu tuotteiden valmistajan, käyttäjän ja ympäristön välillä tukevat kulttuurista, sosiaalista, taloudellista ja ekologista kestävää kehitystä. Materiaalien ekologisuus, ekonominen käyttö ja kierrätettävyys ovat olleet käsi- ja taideteollisuusalan perusasioita kautta aikojen.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Alaa säätelee yleinen ympäristö- ja kuluttajansuojaa koskeva lainsäädäntö. Käsi- ja taideteollisuusalan tuotteissa käytetään erilaisia ekomerkkejä (Esim. Joutsenmerkki ja EU-kukka) kertomaan tuotteiden raaka-aineiden ja valmistuksen ympäristömyötäisyydestä sekä tuotteiden laadusta. Ne ohjaavat kuluttajia valitsemaan ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja. Kulta- ja hopeasepänalaa ohjataan ja valvotaan lisäksi jalometallituotteiden lainsäädännöllä, jossa määritellään mm. pitoisuudet, metalliseokset, leimaukset, maahantuonti ja myyntioikeudet. Alan ammateissa käytetään monenlaisia materiaaleja ja työmenetelmiä, joten alaa koskevat ammatista riippuen mm. rakennusalan, puualan, kone- ja metallialan tai pintakäsittelyalan ympäristölainsäädäntö ja työturvallisuuslainsäädäntö (Ks. kyseisten alojen kuvaukset).
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita käsi- ja taideteollisuusalalla
- käsityön ja teollisen työn tehtävien yhdistäminen
- teknisen ja kaupallisen osaamisen yhdistäminen esteettiseen osaamiseen
- mahdollisimman vähän sosiaalista haittaa ja ekologista kuormitusta aiheuttavien materiaalien käyttö (käyttötarkoitus huomioiden)
- kierrätysmateriaalien käyttö valmistuksessa
- paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden (esim. puu-) käyttö
- aikaa ja kulutusta kestävien tuotteiden valmistaminen
- vanhojen puusepäntuotteiden ym. esineiden korjaaminen ja kunnostaminen
- käsityöalan blogit Internetissä
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Alan haasteena on tuottaa sopusoinnussa ympäristön kanssa olevia ja aikaa kestäviä tuotteita. Yksi alan haasteista on suomalaisen kulttuurin säilyttäminen ja kehittäminen kansainvälistyvässä maailmassa. Teknistyvässä tietoyhteiskunnassa käsi- ja taideteollisuusalalle syntyy haasteita käsityön merkityksen muuttuessa ja välineellistyessä. Tuote- ja tuotannonsuunnittelussa tavoitteena on materiaalihukan minimointi ja tuotteen koko elinkaaren huomioiminen.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Kestävän kehityksen näkökulma on olennainen osa kulttuurialoille kouluttautumista, aloilla toimimista sekä ammatti-ideologiaa ja –identiteettiä. Elinkaariajattelun sekä työssä käytettävien materiaalien tunteminen on olennainen osa ammattiosaamista. Alan ammateissa tulee osata käyttää kestävän kehityksen mukaisia työ- ja toimintatapoja.
Alan ammattilaisen tulee osata ja tuntea:
- laadunhallinnan periaatteet sekä työtapojen ja työnjäljen laadukkuus
- kuluttajansuoja-, mallisuoja- ja tekijänoikeusasiat
- ammattiin sisältyvä eettisyys ja esteettisyys
- ammattialansa historiaa, kulttuuria ja perinteitä
- työympäristön siisteyden ja viihtyisyyden arvostaminen ja ylläpitäminen
- alaan liittyvä ympäristö- ja työturvallisuuslainsäädäntö
- alan ammattilaisen tulee osata käyttää hankkimaansa tietoa työssään
Lisätietoja ja esimerkkejä
- TAITO Käsityöpalvelut - kulttuuria, taitoa
- Pro Puu ry on valtakunnallisesti vaikuttava puualan erikoistaitajien yhdistys. Pro Puu ry:n palvelu, PuuProffa, on Internetissä toimiva puunkäyttötaidon virtuaalinen tietokeskus.
- SECCO on syntynyt tarpeesta yhdistää innovatiiviset muotoilijat, tekijät ja jäte- ja kierrätysmateriaalin toimittajat. Tuloksena on kasvava kansainvälinen ammattimainen verkosto, joka tuottaa arvoa. Linkkinä prosessissa toimii vuonna 2003 perustettu SECCO Finland Oy. Pajalla työskentelevät käsi- ja taideteollisuusalalta valmistuneet nuoret osaajat. Paja on laboratorio, jossa keskitytään materiaalin käsittelyyn ja testauksiin ja on alan opiskelijoille ja muille toimijoille avoin keskus, jossa omia ideoita voi testata. Tuotanto tapahtuu pääasiallisesti käsityönä ja pienteollisesti. Tuotannon jokainen vaihe toteutetaan ekologisesti ja laadullisesti kestävimmin menetelmin. Materiaaleja hankitaan esimerkiksi eri teollisuuden aloilta, jäte- ja kierrätysalan yrityksiltä sekä uusiomateriaalituotantoon keskittyviltä valmistajilta.
- Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Huhtikuussa 1996 perustetun osuuskunnan. jäsenmäärä on vuosien varrella jatkuvasti kasvanut - osuuskuntaan kuuluu nyt yli 100 jäsentä edustaen lähes kaikkia käsityön, muotoilun ja taiteen osa-alueita. Suurimmat ammattiryhmät ovat puusepät, keraamikot, teolliset muotoilijat ja kuvataiteilijat. Fiskarsin ruukista on käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden myötä syntynyt suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus.
- Globe Hope -vaatemerkki herättänyt huomiota ainutlaatuisilla vaatteillaan ja ekologisella lähestymistavallaan. Nummelasta ponnistava Globe Hope on uudempi tulokas eettisyyteen nojaavan trendin aallonharjalla. Vuonna 2003 perustettu yritys perustaa toimintansa kierrätykselle.