Kemiantekniikan perustutkinto, prosessinhoitaja


Tiedot tarkistanut Kyösti Nyrkkö KSAO

ALAN KUVAUS

Kemianteollisuudelle on ominaista luonnonvarojen hyödyntäminen, niiden jalostaminen perusraaka-aineiksi ja edelleen eriasteisiksi jatkojalosteiksi ja lopputuotteiksi korkeaa teknologiaa käyttäen. Tuotanto on pitkälle automatisoitua kemian ja biotekniikan prosessiteollisuutta. Kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää alan uusimman teknologian hyödyntämistä, tuotteiden nopeaa kehittämistä ja korkeatasoista ammatillista osaamista. Suurimpia tuoteryhmiä ovat öljyjalosteet, lannoitteet, teollisuuskaasut, maalit, lakat, väripigmentit, lääkkeet, muoviraaka-aineet, pesu- ja puhdistusaineet sekä tekokuidut. Tuotteita valmistetaan sekä suoraan kuluttajan käyttöön että raaka-aineeksi muulle teollisuudelle.

Kemianteollisuuden tuotantotehtävissä toimivat henkilöt hoitavat yhden tai useamman kemiallisen tai bioteknisen yksikköprosessin muodostamaa kokonaisuutta ja vastaavat oman työalueensa ohjaamo- ja tuotantotyöstä. Ohjaamotyössä seurataan automaatio- ja tietojärjestelmien antamaa informaatiota kemiallisen tai bioteknisen prosessin ja tuotteen tilasta. Tämän perusteella tehdään työalueella tarvittavia itsenäisiä päätöksiä tuotannon- ja laadunohjauksesta. Tuotantotehtävissä toimiva vastaa alueensa tuotantoprosessien jatkuvasta toiminnasta ja osallistuu tarvittaessa huolto- ja korjaustoimiin. Käyttötehtävien lisäksi tuotantohenkilöstölle kuuluu myös puhtaanapito, laitteistojen pienet korjaukset sekä laitteiden kunnonvalvonta ja tuotantokyvyn seuranta.

ALAN ARVOPERUSTA

Kemianteollisuuden tuotteet palvelevat välittömästi ja välillisesti ihmisen fyysisiä, sosiaalisia ja henkisiä tarpeita. Alan eettinen, yhteiskunnallinen ja globaali vastuu perustuu sen merkityksellisiin ympäristövaikutuksiin käytettäessä luonnonvaroja raaka-aineina ja energianlähteinä. Kemianteollisuuden yhteiskunnallinen arvopäämäärä on edistää luonnon elinkelpoisuutta, ympäristön laatua ja ihmisen hyvinvointia kestävän kehityksen mukaisesti. Toimintaa ohjaavia arvoja ovat turvallisuus, tehokkuus, ekologisesti kestävä energiankäyttö ja tuotteiden korkea laatu.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Teollista toimintaa ohjataan kansainvälisillä sopimuksilla, normeilla ja säädöksillä. Tulevaisuudessa niiden vaikutus tulee entisestään korostumaan. Tuoteturvallisuuteen ja kuluttajasuojaan liittyvä lainsäädäntö edellyttää tuottajilta mm. tietojen antamista tuotteen turvallisuudesta ihmisille ja ympäristölle. Suomen kemikaalilainsäädäntö pohjautuu suoraan EU:n lainsäädäntöön. Uusi REACH -kemikaaliasetus edellyttää tuottajilta kemikaalien rekisteröimistä. Menettelyn tarkoituksena on kerätä tietoja aineiden ominaisuuksista ja varmistaa niiden turvallinen käyttö. Kemikaaliturvallisuutta koskevia asioita sisältyy paljon lisäksi ympäristö- ja työturvallisuuslainsäädäntöön.

Useimmilla alan yrityksillä on sertifioitua laatu- ja ympäristöjärjestelmä. Useat valmistajat ovat sitoutuneet kansainväliseen kemianteollisuuden Responsible Care – Vastuu Huomisesta –ohjelmaan (www.chemind.fi/responsible-care).

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Suomen kemianteollisuuden tavoitteena on tuotteen koko elinkaaren hallinta, joka ulottuu raaka-aineista ja tuotesuunnittelusta tuotteiden hävittämiseen. Tuoteturvallisuuteen ja kuluttajasuojaan liittyvän lainsäädännön nopea kehittymien edellyttää yrityksiltä tuotetietouden parantamista ja tehokasta laadunvarmistusta. REACH -asetuksen myötä siirretään vastuuta kemikaalien turvallisesta käytöstä viranomaisilta yrityksille. Asetuksen toimeenpanon myötä lisääntyy tarve yritysten väliselle viestinnälle. Kemikaaleista saadaan jatkuvasti uutta ja tarkempaa tietoa, joten kemikaaliturvallisuuden haasteena on myös elinikäisen oppimisen kulttuurin aikaansaaminen.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Hyvä kemian tekniikan perusosaaminen on ehdoton edellytys työelämässä samoin kuin työelämän arvojen sisäistäminen. Työhön sisältyvien riskien hallinta on tärkeä osa alan osaamista. Erityisesti prosessinhoitajilta edellytetään laadunhallinnan-, turvallisuus- ja ympäristöasioiden osaamista sekä asioiden dokumentoinnin hallintaa. Hänen tulee tuntea alan viranomaismääräykset sekä lainsäädäntö.

Kemian alalla työskentelevän tulee hallita vaarallisten kemikaalien merkintäjärjestelmä, toiminta hätä- ja vaaratilanteissa sekä osata ensiavun antaminen.

Opiskelijan tulee tuntea ja osata:

Lisätietoja ja esimerkkejä