Kone- ja metallialan perustutkinto


Tiedot toimittanut Seppo Salomaa Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Kone- ja metallialan ammattilaisia on kone- ja metalliteollisuuden palveluksessa sekä muiden alojen tuotanto-, ylläpito- ja kunnossapitotehtävissä. Heitä toimii myös yksityisyrittäjinä. Kone- ja metallialan tyypillisiä työtehtäviä ovat koneistustyöt, asennus-, kunnossapito- ja kokoonpanotyöt, levy-, hitsaus- ja putkityöt sekä metallien valmistus. Kone ja metallialan koulutus kattaa valmiudet myös elektroniikkateollisuuden tuotantotehtäviin.

Kone- ja metallialan kehitys vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään, elinympäristön laatuun ja turvallisuuteen, maan elinkeinoelämään ja yhteiskunnan sosiaaliseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen kehitykseen sekä eri tuotannonalojen työturvallisuuteen ja luonnon hyvinvointiin. Kone- ja metallialan yhteiskunnallisena päämääränä on elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tehokas ja ekologisesti ja taloudellisesti kestävä kehitys sekä ihmisten jokapäiväisen elämänlaadun ja turvallisuuden parantaminen.

ALAN ARVOT

Kone- ja metallialan tuotannon ja palvelujen keskeisiä arvoja ja lähtökohtia ovat tuotteiden kestävyys ja toimintavarmuus, turvallisuus, tarkoituksenmukaisuus, helppokäyttöisyys, pieni energian kulutus ja esteettisyys. Liiketoimintaa ohjaavat palvelujen, työn ja tuotteiden hyvä laatu, toiminnan tuottavuus ja kannattavuus, yrittäjyys ja innovatiivisuus sekä ammattitaidon ja osaamisen arvostus.

Kone- ja metallialan menestyksellinen ja vastuullinen yritystoiminta perustuu ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, tasa-arvoon, suvaitsevaisuuteen, rehellisyyteen, asiakaskeskeisyyteen, terveen kilpailun periaatteiden noudattamiseen ja siihen, että koko työyhteisö huolehtii henkilöstön hyvinvoinnista ja tuotteiden, palvelujen ja työn sekä ammattitaidon ja ympäristön jatkuvasta kehittämisestä.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Alan hallinnollisen ympäristöohjauksen perustana ovat EU-direktiivit ja kansallinen ympäristölainsäädäntö. EU:n IPPC-direktiivi tähtää kokonaisvaltaiseen teollisuuden päästöjen vähentämiseen. Alaa koskevia määräyksiä on mm. ympäristönsuojelulaissa, vesilaissa ja jätelaissa. Suurempia laitoksia koskee ympäristölupakäytäntö, jolla määritellään laitoskohtaisesti sallitut päästötasot. Ympäristölupahakemuksissa mm. edellytetään parhaan saatavilla olevan tekniikan hyväksikäyttöä. Alan omaehtoisia ympäristöohjaustoimia on mm. sitoutuminen ympäristöjärjestelmään.

Koneturvallisuutta koskee mm. EU:n konedirektiivi.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEET

Perusmetallien valmistuksessa energian käyttö ja päästöt ympäristöön ovat edelleen huomattavia. Metallien lämpökäsittely vie paljon energiaa. Metallien pinnoituksessa käytetään raskasmetalleja ja erilaisia syövyttäviä ja myrkyllisiä kemikaaleja. Uudet kevyet komposiittirakenteet (laminaatit + metallirakenne) ovat tuoneet uusia haitallisia kemikaaleja tuotantoprosesseihin, mikä asettaa lisävaatimuksia ympäristönsuojelulle.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Teknisten valmiuksien lisäksi tärkeimpiä osaamisvaatimuksia ovat: valmiudet toimia työyhteisössä vastuuntuntoisena työryhmän jäsenenä, oikea asenne työntekoon, taloudellinen ajattelu ja kustannustietoisuus, yrittäjyys sekä asiakaslähtöisyys.

Perusvalmiuksia ovat: koneiden ja laitteiden turvallinen käyttö, työsuojeluasioiden tunteminen, jätehuollon osaaminen ja ympäristömääräysten ja -ohjeiden tunteminen. Perusvalmiuksiin kuuluvat myös asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot, laatuosaaminen ja valmiudet toimintajärjestelmän mukaiseen toimintaan.

Opiskelija:

Lisätietoja ja esimerkkejä