
Laboratorioalan perustutkinto, Laborantti
Tiedot toimittanut Heidi Eskeli Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)
ALAN KUVAUS
Laboratorioissa tehdään luonnontieteellistä tutkimusta, kehitetään tuotteita ja tuotantomenetelmiä sekä seurataan teollisuudessa raaka-aineiden ja tuotteiden laatua ja ympäristön tilaa. Laboratorioalan työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, teollisuuden prosesseihin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Alan työpaikkoja ovat laboratoriot, jotka toimivat teollisuuden tuotekehityksessä ja laadunvalvonnassa, yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimuksessa, elintarvikevalvonnassa sekä ympäristönsuojelun, energian tuottamisen, tullivalvonnan ja terveydenhuollon alalla. Teollisuuden suurimmat työllistäjät ovat kemianteollisuus, lääke-, metalli- ja elintarviketeollisuus sekä metsä- ja paperiteollisuus. Laboratorioalalla on tapahtunut verkostoitumista ja yksityistämistä, jolloin eri laboratoriot ovat keskittyneet tuottamaan omia erikoispalvelujaan. Myös työskentely monikansallisissa työyhteisöissä on alan arkipäivää.
Laboratoriotoimintaan kuuluvat oleellisesti laatu- ja ympäristöjärjestelmät ja tulosvastuu, jolloin oman toiminnan sekä laadullinen että taloudellinen seuranta kuuluvat kaikille. Tämä edellyttää laatu- ja taloudellista ajattelua sekä osaamista. Laatujärjestelmät edellyttävät työn kulun ja tulosten huolellista dokumentointia.
ALAN ARVOPERUSTA
Laboratorioala tuottaa tutkimuksen avulla tietoa ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin turvaamiseksi sekä elinkelpoisen ympäristön säilyttämiseksi. Lisäksi tehtävänä on olla mukana tuotekehityksessä varmistamassa testeillä ja analyyseillä, että tuotteista tulee aiempaa kestävämpiä, terveellisempiä, hygieenisempiä ja muilla tavoin käyttäjäystävällisempiä tuotteita. Arvopäämäärinä ovat toiminnan korkea laatu, luotettavuus, turvallisuus, tarkoituksenmukaisuus sekä asiakaslähtöisyys. Säädösten, sopimusten ja aikataulujen noudattaminen kuuluvat laborantin ammattietiikkaan. Monikansallisissa työyhteisöissä toimiminen ja lisääntynyt tiimityö perustuvat kanssaihmisten kunnioittamiseen, toisen työn, perinteiden ja kulttuuriympäristön tuntemiseen ja arvostamiseen sekä tasa-arvoisuuteen ja suvaitsevaisuuteen.
Kannattavan ja tehokkaan toiminnan edellytyksiä kaikissa toimintaympäristöissä ovat yrittäjyys ja yritteliäisyys sekä osaamisen jatkuvan kehittämisen arvostus. Luotettavien tulosten saamiseksi työntekijältä vaaditaan kärsivällisyyttä toistaa analyysejä useaankin kertaan. Tavoitteena on kuitenkin nollavirheperiaate ja tuloksen on oltava kerralla oikein. Vastuunottaminen omasta työstä on hyvin keskeistä. Työelämässä toimiminen edellyttää vankkaa ammatillista perusosaamista, työelämän toimintatapojen ja työturvallisuuden noudattamista, taloudellisuutta sekä ympäristövastuuta.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS ALALLA
Laboratorioalan toimintaa ohjaavat mm. EU-direktiivit (mm. REACH-asetus), ympäristölainsäädäntö, kemikaalilainsäädäntö ja työturvallisuuslainsäädäntö. Lisäksi laboratoriossa työskentelyä ohjaavat työpaikan laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjärjestelmät sekä eettiset säädökset.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- ihmisen hyvinvointiin panostaminen
- ympäristöön kohdistuvan kuormituksen vähentäminen
- teknologian kehittyminen
- biologisten materiaalien eettiset erityisvaatimukset
- REACH -kemikaaliasetus ja sen toimeenpano
- kansainvälistyminen
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Laboratorioalan kestävän kehityksen haasteena on antaa oma tutkimuspanoksensa kestävän teknologian kehittämiseen, ympäristön suojelemiseen ja ihmisen hyvinvoinnin kehittämiseen.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelijan tulee tuntea ja osata:
- alan työterveys- ja turvallisuusvaarat
- kemikaalit
- kemikaalien ominaisuudet ja elinkaari
- kemikaalien käsittelyn ja hävittäminen
- kemikaalitapaturmien ensiaputoimenpiteet
- kemikaalien käsittelyn turvallisuusohjeet
- vaarallisten aineiden merkintäjärjestelmä
- käyttöturvallisuustiedotteet ja niiden käyttö
- työhygieniaan vaikuttavat tekijät
- ympäristöasiat
- ympäristönmuutosten prosessit
- ympäristövalvontaan liittyviä ohjearvoja ja suosituksia
- ympäristön tilaa kuvaavia määrityksiä
- laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusjärjestelmät
- välttää jätteiden syntyminen , tunnistaa, kierrättää ja lajitella jätteet
-
tunnistaa ja käsitellä ongelmajätteitä
- dokumentoida työn tulokset ja viestittää niistä
- työskennellä taloudellisesti ja laboratorion laatuvaatimusten mukaisesti
- noudattaa alalla vaadittavia kestävän kehityksen mukaisia työ- ja toimintatapoja ja tuoda esille kehittämistarpeita