
Liikunnanohjauksen perustutkinto, Liikuntaneuvoja
Tiedot toimittanut Jukka Leivo Suomen Urheiluopisto Vierumäki (Kuva: Suomen Urheiluopisto Vierumäki)
ALAN KUVAUS
Liikunta-alan tehtävänä on edistää eri-ikäisten ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja työssä jaksamista. Liikuntapalveluilla ohjataan ihmisiä liikunnalliseen ja terveyttä edistävään elämäntapaan. Lapsille ja nuorille tarjotaan monipuolisia ja myönteisiä liikunta- ja oppimiskokemuksia. Kaikkia kohderyhmiä ohjataan omien liikunnallisten taipumustensa ja mahdollisuuksiensa mukaisiin harrastuksiin ja tuetaan niiden jatkuvaa kehittymistä.
ALAN ARVOT
Liikunta-alalla tukeutuu humanistiseen ihmiskäsitykseen, jossa korostuu yksilön ja erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioittaminen, terveen itsetunnon kehittäminen sekä eettis-moraalinen harkinta. Tutkinnon suorittanut toimii esimerkillisesti työtehtävissään, suhtautuu ohjattaviin tasa-arvoisesti ja kannustaa heitä terveeseen elämäntapaan.
Liikunta vaikuttaa elämänlaatua kohottavasti ja ehkäisee sairauksia ja tukee siten osaltaan kestävää kehitystä. Alalla luonto toimii usein liikunta- ja oppimisympäristönä. Luonto itsessään on liikunnan harjoittajalle myös voiman antaja.
Ohjaajana toimiessaan liikuntaneuvojan tulee ottaa kestävä kehitys huomioon omassa päivittäisessä toiminnassaan ja jakaa esimerkillään omaa kestävän kehityksen osaamistaan kohderyhmälle.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Liikunta-alan kestävän kehityksen ohjaukseen liittyy mm. liikuntalaki. Sen tarkoituksena on "edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä liikunnan alueella. Lisäksi lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä." Asukkaiden hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäminen on sisällytetty myös kuntalakiin.
Liikuntapaikkojen rakentamisen yhteydessä alan kestävää kehitystä säätelevät ympäristölainsäädäntö, ympäristölupamenettely. Kestävämpään kehitykseen ohjaavat myös alan omat vapaaehtoiset toimet. Näitä ovat esimerkiksi laatu- ja ympäristöjärjestelmät sekä Kansainvälisen Olympiakomitean linjaama olympialiikkeen Agenda 21 –ohjelma.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita liikunta-alalla
- liikuntakulttuurin merkitys ympäristökasvattajana
- ympäristökasvatuksen yhdistäminen liikunnanohjaukseen
- liikunnan merkitys hyötyliikuntaan ja terveisiin elämäntapoihin kannustamisessa
- ennaltaehkäisevä, terveyttä edistävä liikunta tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin korjaavat toimenpiteet
- ympäristön huomioonottaminen liikuntapalvelujen kehittämisessä ja toteuttamisessa
- liikuntapaikkojen ja niiden hoidon ympäristönäkökohdat
- kestävän kehityksen mukaisen toiminnan mahdollistaminen liikuntatapahtumien osanottajille
- liikunnassa tarvittavien välineiden ekologinen kestävyys, hankinta ja kierrätys
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Haasteita liikunta-alan kestävälle kehitykselle ovat ihmisten vapaa-ajan-, liikuntatottumusten sekä ravintotottumusten muutokset. Tärkeitä asioita ovat myös liikuntapaikkojen rakentamisen ja luonnon tarpeiden yhteensovittaminen sekä suurten liikuntatapahtumien aiheuttama liikenteen lisääntyminen ja luontoympäristölle aiheuttama rasitus. Hyvällä ennakkosuunnittelulla niitä voidaan huomattavasti vähentää.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
- opiskelijoiden sitouttaminen kestävään kehitykseen (arvokeskustelu)
- työympäristön ympäristönäkökohtien tunnistaminen
- liikunnan harrastamiseen liittyvä liikenne
- liikuntapaikkarakentaminen
- liikuntatapahtumien järjestäminen
- jätehuollon järjestäminen
- urheiluvarusteiden huolto ja kierrätys
- tapahtumien ja projektien ympäristösuunnitelmien ja -raportoinnin hallinta
- kestävän kehityksen periaatteiden osaaminen luontotapahtumissa (lajittelu ja jätteen määrä, kestoastiat ym.)
- jokamiehenoikeuksien merkityksen ymmärtäminen niiden noudattaminen käytännössä
- ensiaputaitojen osaaminen