
Maanmittausalan perustutkinto, Kartoittaja
Tiedot tarkistanut Leena Kulmala Turun ammatti-instituutti (Kuvat: Tuomo Hannukkala ja © Maanmittauslaitos)
ALAN KUVAUS
Maanmittausalan ammattilaiset tuottavat luotettavia ja ajantasaisia karttoja ja numeerisia karttatietokantoja yhteiskunnan eri osa-alueiden ja tavallisten kansalaisten tarpeisiin. He vastaavat myös kiinteistöjen muodostuksesta sekä kiinteistöjä koskevien tietojen ja monien muiden paikkatietojen ajantasaisuudesta ja luotettavuudesta. Maanmittarit työskentelevät lisäksi paikkatietojärjestelmien kehittämiseen, yhdyskuntasuunnitteluun ja -rakentamiseen sekä kiinteistöarviointiin ja kiinteistöjohtamiseen liittyvissä tehtävissä. Osa maanmittausalan ammattilaisten tehtävistä on lakisääteisiä. Kiinteistö-, kartoitus- ja kartanvalmistustehtäviä hoidetaan tällä hetkellä pääosin valtion ja kuntien organisaatioissa. Alalla toimii myös kartoitukseen, kartantuotantoon, maankäytön suunnitteluun ja maaperätutkimuksiin erikoistuneita yrityksiä. Kartoittaja työskentelee sekä maastossa että toimistotehtävissä.
ALAN ARVOT
Maanmittausalan ammattietiikan perustana ovat korkea ammattitaito ja sen jatkuva kehittäminen, asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkisyys, luotettavuus, tarkkuus, huolellisuus sekä vastuu palvelujen, työn ja tuotteiden korkeasta laadusta. Toimintaa ohjaavia periaatteita ovat taloudellisuus, tehokkuus ja asiakaslähtöisyys. Toiminnan ratkaisut perustuvat ympäristömyönteisyyteen ja ympäristövastuullisuuteen. Kartoittajalta vaaditaan oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta ja tarkkuutta sekä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Toimintaa ohjaa maanmittaukseen ja kiinteistöjärjestelmiin liittyvä lainsäädäntö ja mm maankäyttö- ja rakennuslaki. Jokamiehenoikeudet ja niihin liittyvät velvollisuudet tulee ottaa maastossa liikuttessa huomioon.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita maanmittausalalla:
- kestävän kehityksen edistäminen on kiinteässä yhteydessä maankäyttöön ja edellyttää hyviä tietoja ympäristöstä
- ympäristökysymykset yhdyskuntasuunnittelussa ja -rakentamisessa
- alueiden kaavoitus ja käytön suunnittelu kestävää kehitystä tukevalla tavalla
- ympäristövaikutusten arviointi
- hyvän maankäyttöpolitiikan ja kestävän kehityksen yhteys sisäistettynä tavoitteena kehittämishankkeissa
- maahan liittyvien oikeuksien turvaaminen
- ympäristöviranomaisen, museoviranomaisten ja maanmittausviranomaisen yhteistyö luonnonsuojelualueiden toteuttamisessa sekä kulttuuriperinnön suojelemisessa
- maanmittauslaitoksen kiinteistöasiantuntemuksen ja ympäristökeskuksen luonnonsuojeluosaamisen yhdistäminen
- esim. Natura-verkoston kohteet ja maakuntakaavoissa luonnonsuojelualueiksi varatut kohteet
- kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden suojelu
- kartat ovat monella tavalla hyödyllisiä liikuttaessa
- esim. yhdistettynä navigointilaitteisiin auttavat kulkureitin optimoinnissa, säästävät ajokilometrejä ja vähentävät eksymisiä
- lisäävät turvallisuutta veneilyssä
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Väestön keskittyessä kaupunkeihin aiheuttaa ympäristökysymysten huomioon ottaminen yhdyskuntasuunnittelussa ja kaavoituksessa haasteita ympäristöarvojen huomioon ottamiselle. Maanmittarin tehtävänä olla osaltaan löytämässä parasta mahdollista ratkaisua näihin kysymyksiin. Yksi haasteista on paikkatiedon tehokas käyttö alueiden kehittämisessä.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA MAANMITTAUSALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelija:
- tuntee yleisiä ympäristöriskejä ja ympäristönsuojelun keinoja erityisesti maanmittausalalla ja toimii vastuullisesti niiden mukaan.
- osaa toimia vastuullisesti ja ratkaista maanmittausalaan liittyviä arvo- ja normiristiriitoja eettisesti kestävällä tavalla
- osaa toimia maastossa ympäristöä säästävällä tavalla ja tarpeettomia jälkiä jättämättä
Lisätietoja ja esimerkkejä
- Kestäviin yhdyskuntiin
- Valtion ympäristöhallinnon verkkopalvelun Maankäyttö ja rakentaminen -sivut
- Tekesin Kestävä yhdyskunta 2007–2012 -ohjelma