Maatalousalan perustutkinto


(Kuvat: Tuomo Hannukkala ja Matti Korhonen)

ALAN KUVAUS

Kestävä maatalous tarkoittaa taloudellisesti kannattavaa tuotantoa samalla kun toiminnan kielteiset ympäristövaikutukset pidetään niin vähäisinä, että ne eivät vaaranna ympäristön kestokykyä.

Maatalousala tuottaa puhtaita, terveellisiä ja turvallisia tuotteita sekä palveluja, jotka tyydyttävät kuluttajien, koko suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälistyvien markkinoiden tarpeita.

ALAN ARVOT

Maatalousalan arvoja ovat ihmisten, luonnon ja eläinten hyvinvointi sekä maaseudun elinvoimaisuuden ja kulttuurin edistäminen Luonnonvarojen hyödyntämisessä korostuvat ympäristönäkökohdat ja ihmisten suhde luontoon. Maataloustuotantoa ohjaavat eettiset ja kestävän kehityksen periaatteet, ekologiset, sosiaaliset, kulttuuriset ja taloudelliset näkökohdat. Kestävä maatalous huolehtii tuotantoympäristön biologisen monimuotoisuuden sekä kulttuuriympäristöjen säilymisestä. ja ylläpitää ja edistää ihmisten sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia. Taloudellisesti kannattava maatalous luo edellytykset elämiseen maaseudulla ja kaupungeissa.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

EU-direktiivit sekä niihin tukeutuva kansallinen maataloutta koskeva lainsäädäntö ohjaavat maataloustuotantoa kohti kestävämpää kehitystä. Lisäksi maataloutta koskevat yleiset ympäristönsuojelusäädökset. Maatalouden ympäristötukien ja luonnonhaittakorvausten tarkoituksena on kannustaa tuottajia vähentämään maatalouden ympäristölle aiheuttamia haittoja ja kuormitusta. Ne palkitsevat viljelijöitä, jotka tuottavat enemmän ympäristön huomioon ottavia palveluja kuin lainsäädäntö heiltä edellyttää. Toisaalta niihin sisältyy myös sanktioita, mikäli lainsäädännön edellyttämiä tuloksia ei saavuteta. Lainsäädännöllisten ja taloudellisten keinojen lisäksi maatalouden ympäristönsuojelua ohjataan viljelijöitä valistamalla ja kouluttamalla.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita maatalousalalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Haasteina Suomen maataloudelle ovat mm. riippuvuus tuontipolttoaineista, peltoviljelyn vesistöihin aiheuttama ravinnekuormitus, kulttuurimaisemien ja perinnebiotooppien säilyminen, maatalouden taloudellinen kannattavuus sekä geeniteknologian käyttö ja alkuperäislajien säilyminen.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelija:

Lisätietoja ja esimerkkejä