Matkailualan perustutkinto


Tiedot: Outi Salmela ja Maaria Piukkala Koulutuskeskus Salpaus (Kuvat: Tuomo Hannukkala ja Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Matkailuala on usean eri toimialan yhteistyötä. Matkailupalvelut tuotetaan palveluketjussa, jonka keskeisenä osana on kotimainen tai ulkomainen asiakas. Hänen tarpeensa ja toiveensa matkasta ja sen palveluista vaihtelevat henkilökohtaisen ja matkan sisältöön liittyvien odotusten perusteella. Matkailualan asiakkaiden vaatimukset palvelujen ja tuotteiden tasosta ja laadusta kasvavat ja monipuolistuvat. Asiakkaat vaativat toimintaa, kokemuksia ja elämyksiä. Tuotteilta vaaditaan turvallisuutta ja ekologisuutta. Vetovoimaisia matkailukohteita ovat alueet, joissa on puhdas luonto, kiinnostava kulttuurihistoria ja elinvoimainen paikalliskulttuuri ja jonka asukkaat suhtautuvat matkailuun myönteisesti. Erityisesti liike- ja kokous- ja kongressimatkailun, mutta myös laajamittaisen vapaa-ajan matkailun edellytyksiä ovat myös yhteiskunnallinen vakaus ja kehittynyt talouselämää sekä toimiva infrastruktuuri.

Matkailualan perustutkinnossa on kaksi koulutusohjelmaa; matkailun myynti- sekä neuvontapalvelujen koulutusohjelma. Matkailualalla on runsaasti erilaisia työtehtäviä. Pääasiassa ne ovat erilaisia myynti- ja asiakas-palvelutehtäviä – majoituslaitoksen vastaanotossa, matkatoimistossa, liikenneyhtiössä, ohjelmapalveluyrityksessä, matkailukeskuksessa tai markkinointiorganisaatiossa, esimerkiksi kaupungin matkailutoimistossa. Työtehtävät voivat pitää sisällään myös suunnittelua ja markkinointia tai asiantuntijatehtäviä. Varsinkin ohjelmapalvelusektorilla moni toimii itsenäisenä ammatinharjoittajana.

ALAN ARVOT

Matkailuala on liiketaloudellista toimintaa, jonka yhtenä arvolähtökohtana on elinkeinon ja ammatinharjoittamisen vapaus. Toiminta perustuu myös yksilön valinnanvapauteen, toisten ihmisten kunnioittamiseen, oikeuteen tyydyttää perustarpeita sekä vastuuseen luonnosta ja ympäristöstä. Keskeisiä arvoja ovat myös sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön sekä perinteen arvostaminen, oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus. Toiminnan yhteiskunnallisena arvopäämääränä on ihmisten, yhteiskunnan ja luonnon hyvinvointi. Matkailualan toiminnassa korostuu vastuu paikallistasolta aina globaalille tasolle saakka.

Matkailualan ammattilainen arvostaa erityisesti oman alansa ammatillista erikoisosaamista sekä ammattitaitonsa jatkuvaa ylläpitämistä ja kehittämistä. Alan toiminnassa korostuu ekologinen, yhteiskunnallinen ja globaali vastuu. Alan menestyksellinen ja eettisesti vastuullinen yritys- ja liiketoiminta sekä kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö perustuvat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, kuten oikeudenmukaisuuteen, tasa-arvoon, suvaitsevaisuuteen ja luotettavuuteen, kannattavuuteen, reiluun kilpailuun ja rehellisyyteen. Matkailualan toimintaa ohjaavia arvoja ovat hyvä palvelu ja palvelujen korkea laatu. Niiden lisäksi alan toiminnassa ovat tärkeitä tuloksellisuus, luovuus, asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys ja joustavuus. Keskeisiä arvoja ovat myös sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön sekä perinteen arvostaminen.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Alan kestävän kehityksen ohjaukseen kohdistuu useita toimialoja koskeva lainsäädäntö, säännöt ja ohjeet. Matkailun kestävää kehitystä ohjaavat mm. kuluttajansuojasäädökset. Kullakin keskeisellä matkailuelinkeinon toimialalla (majoitus- ja ravitsemispalvelut, matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäpalvelut, liikenne ja ohjelmapalvelut) on omat kestävän kehityksen suosituksensa. Monet toimialat ja matkailuyritykset ovatkin julkaisseet omia ympäristöohjelmiaan, joilla pyritään ennaltaehkäisemään toiminnan negatiivisia vaikutuksia, opastamaan matkailijoita sekä vahvistamaan matkailun positiivisia vaikutuksia.

Matkailupalveluille on olemassa lukuisia ekomerkkejä, mutta mikään niistä ei ole saavuttanut selkeää johtoasemaa.

Matkailun edistämiskeskuksella (MEK) on ollut kolme ympäristöä säästävän matkailun kehittämishanketta (YSMEK) YSMEK2- ja YSMEK3), joissa kehitettiin majoitus- ja ravitsemusalan ympäristöjärjestelmä ja selvitettiin suurten yleisötapahtumien ympäristövaikutuksia.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita matkailualalla

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Matkailupalvelujen tuotanto usean toimialan yhteistyönä aiheuttaa haasteita matkailupalvelujen kestävyydelle toimintaketjun eri vaiheissa.

Ilmastonmuutoksen myötä esille ovat nousseet matkailuliikenteen ja erityisesti lentoliikenteen päästöt. Näitä asioita on tarkemmin käsitelty Tekniikan ja liikenteen alan sivulla.

Massaturismialueilla on panostettava ennaltaehkäisevästi vesihuoltoon, kierrättämiseen, jätehuoltoon sekä liikenne- ja meluhaittojen vähentämiseen. Myös matkailijoiden opastaminen mm. veden- ja energiankulutuksessa, kierrätyskäytännöissä ja jätehuollon periaatteissa on tärkeää. Matkailijoiden asenteiden ja toiminnan muuttaminen on mahdollista esimerkiksi kouluttamalla henkilökuntaa ohjaamaan ja kannustamaan asiakkaita toimimaan kestävästi sekä tuottamalla palvelut kestävä kehitys huomioiden. Paikallisen elinkeinoelämän taloudellista tukemista sekä tutustumista paikalliseen kulttuuriin avoimin mielin tulisi myös nostaa enemmän esiin.

Omatoimimatkailussa yhteydet paikallisväestön ja matkailijoiden välillä ovat usein suoremmat ja siten myös vaikutukset välittömät. Omatoimimatkailija on yksin vastuussa omasta toiminnastaan, koska matkanjärjestäjä ei ole tarjoamassa hänelle toimintamallia. Omatoimimatkailijan on tärkeää ymmärtää vaikutuksensa kulttuuriin, luontoon ja paikallistalouteen erityisesti matkustaessaan ns. kehitysmaiden alueilla. Omatoimimatkailun kestävyys liittyy läheisesti matkailijan tietoon, taitoon ja tahtoon toimia kohdealueen kantokyvyn ja arvojen mukaisesti.

Haaste on myös, että matkailun negatiiviset vaikutukset ovat yleisesti tiedossa. Alalta odotetaan ja vaaditaan suuria ponnisteluja niiden vähentämiseksi, kun taas matkailun positiiviset vaikutukset jäävät usein vaille huomiota. Kiistatta matkailuelinkeinolla on toiminnassaan paljon kehitettävää, mutta erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana alalla on tapahtunut merkittäviä kehitysaskelia kestävän kehityksen tiellä.

Yksikään matkailualan toimija ei voi enää vältellä kysymystä oman toimintansa kestävyydestä. Asiakkaat odottavat konkreettisia tekoja. Malleja toiminnan kehittämiselle on olemassa.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Matkailualan perustutkinnossa korostuvat asiakaspalvelutaidot. Keskeistä asiakaspalvelussa on asiakkaiden odotusten ja tarpeiden tunnistaminen, niiden täyttäminen sekä sosiaaliset taidot. Asiakkaiden ja toimintaympäristön kulttuuritaustan tunteminen ja kunnioitus sekä kielitaito ovat alalla olennaisia taitoja. Näillä taidoilla voidaan suoraan vaikuttaa siihen, että asiakas tietää kuinka toimia kestävästi matkakohteessa. Toisaalta asiakaspalvelija toimii välittäjänä kahden toisilleen vieraan kulttuurin välillä ja voi siten auttaa vieraiden tapojen ymmärtämisessä.

Matkailualalla tarvitaan myös monipuolista tekniikan ja ympäristön hoitoon liittyvää osaamista. Alalla tarvittava ympäristöosaaminen riippuu siitä, millä matkailualan sektorilla työskentely tapahtuu. Kestävyys näkyy kaikilla toimialan sektoreilla selkeimmin omien työtapojen ja työvälineiden valinnassa, yrityksen toimintamalleihin vaikuttamisena sekä olemalla esimerkkinä muille.

Matkailualan perustutkinnon suorittaneelta odotetaan osaamista kestävän matkailun kysymyksissä. Se edellyttää kouluttautumista. Matkailualalla tulee tuntea toimialaa ohjaavaa lainsäädäntöä ja muuta ohjeistusta, mutta myös ymmärtää toimintaan vaikuttavia taustatekijöitä, kuten ympäristötekijöitä, kulttuuritekijöitä sekä matkailun sosiaalisia ja taloudellisia kysymyksiä. Tieto yksin ei riitä, vaan matkailualan henkilöstön tulisi myös osata toimia esimerkkinä ja neuvonantajana asiakkailleen sekä osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen asian tiimoilta.

LISÄTIETOJA JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ ALALTA