
Metsäalan perustutkinto
(Kuvat: Matti Korhonen ja Tuomo Hannukkala)
ALAN KUVAUS JA ARVOT
Metsätalouden toimintatavoitteena on kestävä hyvinvointi monimuotoisista metsistä.
Metsien elinvoimaisuus ja monimuotoisuus tarkoittavat sekä puuntuotannon että metsien tarjoamien muiden hyötyjen turvaamista. Metsästä saatavia tuotteita puuraaka-aineen lisäksi ovat mm. marjat, sienet ja riistaeläimet. Samalla kun metsä tarjoaa toimeentulomahdollisuuksia ihmisille, se toimii elinympäristönä erilaisille kasveille, eläimille ja eliöille. Metsäympäristö toimii ihmisille voimanlähteenä virkistyskäytössä sekä luontomatkailun kohteena. Metsällä on tärkeä merkitys yhtenä suomalaisen maiseman peruselementtinä.
Valtaosa Suomen pinta-alasta on metsiä, joten niihin kohdistuvat toimenpiteet vaikuttavat suureen osaan maamme luonnonympäristöjä. Metsä muodostaa oman ekosysteeminsä, jonka muutokset usein ulottuvat paljon itse metsää laajemmalle. Esimerkkinä voi mainita metsätalouden aiheuttaman hajakuormituksen vesistöihin.
ALAN YMPÄRISTÖOHJAUS
Metsätaloutta ohjaavat EU-direktiivit sekä kansallinen lainsäädäntö. Metsätaloutta ohjaavan lainsäädännön perustana ovat metsälaki ja luonnonsuojelulaki. Lainsäädännön lisäksi käytetään taloudellisia keinoja sekä valistusta ja neuvontaa. Näitä ohjauskeinoja sisältyy mm. Kansalliseen metsäohjelmaan. Ohjelma on valmisteltu avoimena metsistä kiinnostuneiden tahojen yhteistyönä. Metsäohjelmassa on otettu huomioon metsien monikäyttö. Tavoitteena on turvata metsiin pohjautuva työ ja toimeentulo, metsien monimuotoisuus ja elinvoimaisuus sekä metsiin sisältyvät virkistysarvot. Kansallista metsäohjelmaa täydentämään on perustettu mm. METSO- ohjelma, jonka tarkoituksena on säilyttää metsien monimuotoisuus metsänomistajien vapaaehtoiseen suojeluun perustuen.
Metsäkonealalla kestävän kehityksen kannalta oleellisimpia asioita ovat koneenkuljettajien asenteet ja ammattitaito, metsäkoneiden ympäristöystävällisyys sekä jätehuollon toimivuus.
Suomen metsät ovat lähes kokonaisuudessaan metsäsertifioinnin piirissä. Yleisimmin käytössä on FFCS sertifiointijärjestelmä. Sertifioinnin tarkoituksena on taata, että metsiä hoidetaan ja käytetään asetettujen standardien mukaisesti. Sertifiointi kattaa metsien hoidon lisäksi hakkuut ja metsäkuljetukset. Toinen Suomessa käytössä oleva järjestelmä on FSC-sertifointi. Sertifioidun metsätalouden tulee olla ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää. On kuitenkin huomattava, että sertifiointi ei vielä yksinään takaa kaikin osin kestävää metsätaloutta.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita metsätalousalalla:
- metsän puulajien monipuolisuuden sekä puiden perinnöllinen monimuotoisuuden säilyttäminen
- metsien merkitys hiilinieluina maapallonlaajuisen ilmastomuutoksen torjunnassa
- metsien monikäytön mahdollisuuksien ylläpitäminen ja parantaminen
- metsien käyttö uusiutuvan energian lähteenä
- metsäekosysteemien biologisen monimuotoisuuden ylläpitäminen, suojelu ja lisääminen
- metsien suojavaikutusten (erityisesti maaperään ja vesiin kohdistuvien) ylläpitäminen ja lisääminen
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Haasteita kestävälle metsätaloudelle asettavat esimerkiksi puuraaka-aineen ennustettu kysynnän lisääntyminen pitkällä tähtäimellä sekä sen lisääntyvästä käytöstä aiheutuvat metsätalouden ympäristövaikutukset, kuten ravinnepäästöt vesistöihin, vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja kulttuuriympäristöihin jne. Puuraaka-aineen, kuten muidenkin luonnonvarojen kasvavat saatavuusongelmat lisäävät tarvetta luonnonvarojen käytön ohjaamiseen politiikan keinoin. Tähän tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä mm. YK:n ja EU:n puitteissa.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelija:
- pystyy osallistumaan oman alansa arvopohjan ja eettisten periaatteiden kehittämiseen
- osaa ottaa huomioon metsänhoidon ekologiset ja taloudelliset perusteet
- ymmärtää ympäristölainsäädännön, luonnonsuojeluohjelmien, metsien monikäytön, ympäristönhoidon ja maisemanhoidon vaikutukset metsätalouteen ja metsien käsittelyyn
- tuntee metsien sertifiointijärjestelmät ja ottaa huomioon niiden vaatimukset metsänkäsittelyssä
- ottaa huomioon puunkorjuussa ja koneiden huolto- ja korjaustöissä ympäristönsuojelua, laadunhallintaa ja työturvallisuutta koskevat ohjeet ja määräykset
- tuntee metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt ja talousmetsien luonnonhoitosuositukset ja osaa ottaa ne huomioon metsänkäsittelyssä
- osaa käsitellä taajama-, maisema- suoja- ja muita ympäristömetsiä asiakkaan tarpeet, ympäristön lähtökohdat ja jopa ristiriitaisetkin vaatimukset huomioon ottaen
- tuntee energiapuun korjuun metsänhoidolliset ja ympäristövaikutukset
- osaa tehdä metsän uudistamistöitä luonnonhoidolliset näkökohdat huomioon ottaen
Lisätietoja ja esimerkkejä
- Lusto Suomen Metsämuseo
- Suomen ympäristökeskus (SYKE) Metsäalan luotava kysyntää ympäristöä säästäville ratkaisuille
- Metsäalan tulevaisuusfoorumi