Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto
Tiedot toimittanut Timo Malen, Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)
ALAN KUVAUS
Muovien ja kumien käyttö on yleistynyt voimakkaasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Muovi- ja kumiala on monimuotoinen, haastava ja mielenkiintoinen teollisuudenala, jonka menestys perustuu muovimateriaalien hyvään työstettävyyteen ja nopeaan kehittymiseen.
Muovi on korvannut perinteisiä materiaaleja ja avannut tuotesuunnittelijoille ja muotoilijoille uusia mahdollisuuksia tuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Muoviteollisuuden tuotantomenetelmät kattavat laajan alueen erilaisia tekniikoita käsityönä tehdystä lujitemuovien eli komposiittien laminoinnista monivaiheisiin ja automatisoituihin tuotantoprosesseihin. Merkittäviä muoviteollisuuden asiakasryhmiä ovat pakkaus-, rakennus-, ajo- ja kulkuneuvo- sekä elektroniikkateollisuus. Paperi- ja metalliteollisuuden monissa ammateissa muoviosaaminen on ehdoton edellytys, koska muovi on tuotteen keskeinen osa. Näitä aloja ovat esimerkiksi kaapelinpäällystys, kartonkipakkausten pinnoitus ja muovipinnoitettujen metallituotteiden valmistus.
ALAN ARVOPERUSTA
Muovi- ja kumialan tuotantotoimintaa ohjaavia periaatteita ovat tuotteiden korkea laatu, tarkoituksenmukaisuus, turvallisuus, kestävyys, helppokäyttöisyys ja esteettisyys. Kestävän kehityksen arvostus ilmenee taloudellisena energiankäyttönä, ympäristöä vähän kuormittavina valmistusmenetelminä ja tuotteiden elinkaariajatteluna.
Muoviteollisuudessa yhteiskuntavastuu on määritelty seuraavasti (Apulaisjohtaja Vesa Kärhä, Muoviteollisuus ry):
- Ympäristövastuu: Tuotannon ympäristövaikutuksien minimoiminen sekä tuotteisiin ja asiakkaisiin ulottuva ympäristövastuu.
- Sidosryhmävastuu: Omistajien, työntekijöiden ja muun ympäröivän yhteiskunnan arvomaailman mukainen toiminta ja raaka-aine- ja laitetoimittajien sekä muiden sopimuskumppaneiden toiminnan asianmukaisuus.
- Ihmislähtöisyys: Inhimillisen osaamisen, tiedon ja taidon vaaliminen, tuoteturvallisuus ja ihmisen hyvinvointi sekä avoimuus ja yhteiskunnan rakentamiseen osallistuminen.
Yrityksen oman arvopohjan ja yrityskansalaisuuden ytimen muodostavat yleisiä normeja täydentävät ja ne ylittävät vapaaehtoiset sitoumukset ja periaatteet.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS ALALLA
Muoviteollisuuden toiminnan minimitason asettavat pakolliset normit ja velvoitteet.
Euroopan yhdentyminen on tuonut mukanaan standardien ja turvallisuusmääräysten yhdenmukaistamisvaatimuksia sekä tuotevastuulain. Yhä useammin yrityksiltä vaaditaan sertifioitua laatu- ja ympäristöjärjestelmää. Käytännössä kaikki Suomen muovien valmistajat ovat sitoutuneet kansainväliseen kemianteollisuuden Responsible Care – Vastuu Huomisesta –ohjelmaan (www.chemind.fi/responsible-care).
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- turvallisten materiaalien ja niissä käytettävien lisäaineiden etsiminen > löytäminen > käyttäminen
- uusien ympäristöystävällisten materiaalien kehittäminen, esim. biohajoavat muovit
- uusien muoviraaka-aineiden etsiminen hupenevan öljyn rinnalle
- muovien kierrätyksen kehittäminen
- uusiomuovituotteiden valmistaminen ja niiden imagon kohottaminen
- kertakäyttöisyyden vähentäminen
- ympäristöystävällisten muovituotteiden suunnittelu ja valmistus
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Suomen muoviteollisuuden toimintaedellytykset tulevat lähivuosina riippumaan mm. öljyn hinnan muutoksista, globalisaation vaikutuksista teollisuuden rakenteisiin ja uusien muoviraaka-aineiden käyttöönotosta öljyn rinnalle.
Muovi sinänsä on valmistukseen, tuotteiden kuljettamiseen ja varastoimiseen kuluvan vähäisen energian vuoksi erittäin ympäristöystävällinen materiaali. Tuotteita suunnitellessa ja käytettäessä on kuitenkin syytä muistaa periaate:
OIKEA MATERIAALI OIKEAAN PAIKKAAN!
Oikein käytettynä ja oikeassa paikassa muovi on kestävä, monikäyttöinen ja tarkoituksenmukainen materiaali. Väärässä paikassa muovi on ainakin silloin, kun se on jätteenä ympäristössämme.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALALLA
Opiskelijan tulee tuntea ja osata:
- ymmärtää muovin merkityksen energiaa säästävänä materiaalina
- ymmärtää muovimateriaalin luonteen, muovien hyvät ja huonot puolet
- tuntee muovialaa ohjaavat kansainväliset/eurooppalaiset ympäristömääräykset
- osaa omassa työssään ottaa huomioon energiaa ja materiaalia säästävät työskentelytavat
- tuntee työ- ja ympäristönsuojelun periaatteet ja noudattaa niitä työssään
- ymmärtää oman työnsä eettisen merkityksen ympäröivälle yhteiskunnalle ja luonnolle
- osaa lajitella ja kierrättää eri muovilajit
- tuntee uusia muovikomposiitteja, joissa yhdistetään muovia ja muita materiaaleja (esim. puuta)
Kumien, muovien ja niihin käytettyjen lisäaineiden kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien johdosta muovituotteiden valmistusprosessien terveydelliset ja ympäristövaikutukset vaativat kestävän kehityksen periaatteen liittämistä oleellisena osana koulutukseen.
Lisätietoa ja esimerkkejä
- Koottua tietoa muoveista ja muoviteollisuudesta
- Muovitietoutta
- Seminaareja ja tutkimuksia muoveista, Tampereen teknillinen yliopisto, polymeeritekniikka
- Tietoa biohajoavista muoveista
- Keksintöpörssi - Menetelmä PVC-jätteen polttamiseksi ja energian talteenottamiseksi, Uusi PVC:n polttomenetelmä
- Responsible Care – Vastuu Huomisesta -ohjelma
- Vinyylipeli
- EK:n energiansäästösopimuksen muovialan toimenpideohjelma ja liittymisasiakirja(pdf)
- Suomen Uusiomuovi Oy, Muovipakkausalan tuottajayhteisö, joka edistää muovipakkausten kierrätystä ja kerää muoviputkia hyötykäyttöön