Musiikkialan perustutkinto


(Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Musiikkialan perustutkinnon suorittaneet voivat tutkinnon koulutusohjelmasta ja erikoistumisestaan riippuen toimia erilaisissa musiikkialan tehtävissä. He voivat työskennellä paitsi esiintyvinä muusikkoina, myös esimerkiksi musiikin palvelu- ja tuotantotehtävissä, viihdealalla, matkailupalvelualalla, erilaisissa viestintäalan tehtävissä sekä kuntien ja muiden yhteisöjen järjestämässä musiikin harrastus- ja ohjaustoiminnassa. Kaikilla näillä aloilla edellytetään monipuolista musiikillista osaamista ja alan erityistehtävien hallintaa.

ALAN ARVOT

Musiikkialan arvoperustana on kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä. Musiikki, kuten taiteet yleensä, toimii inhimillistä identiteettiä luovien henkisten arvojen korvaamattomana elementtinä. Musiikkialan koulutuksen arvopäämääränä on varsinaisen musiikillisen osaamisen kehittämisen ohella opiskelijan persoonallisuuden ja yhteistyökykyisyyden kokonaisvaltainen kehittäminen. Siinä korostuu yksilön rooli esteettisten elämysten kokijana, luojana ja välittäjänä.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Musiikin julkaisemista säätelee tekijänoikeuslainsäädäntö. Musiikkitilaisuuksien järjestäjää velvoittaa mm. pelastustoimilaki.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita musiikkialalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Musiikki on yksi viestinnän muoto. Kuten muutakin viestintää, musiikkia voidaan käyttää monella tavalla ja erilaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Haasteena on saada sen voima palvelemaan kestävän kehityksen tavoitteita. Alan ammateissa toimivien on pyrittävä edistämään eettisesti ja esteettisesti kestävää sisältötuotantoa. Suurten musiikkitapahtumien järjestäminen vaatii paljon materiaalia, aiheuttaa liikennettä ja kuluttaa energiaa.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Musiikki on kansainvälinen, rajoista piittaamaton ja kulttuurisidonnainen kieli. Musiikkialan koulutuksen tulee tukea opiskelijan oma-aloitteisuutta, hyvää itsetuntemusta ja ennakkoluulottomuutta sekä antaa valmiuksia eri kulttuurien ja musiikinlajien kohtaamiseen. Alalla toimivan tulee pystyä kehittämään työnsä sisältöjä tietoisena alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen musiikkikulttuurin kehityssuunnista.

Lisätietoja ja esimerkkejä