Painoviestinnän perustutkinto, Painotuotantoassistentti


(Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Graafinen teollisuus edustaa nykyään sekä perinteistä kirjapainoteollisuutta että nykyaikaista viestintäteollisuutta. Graafinen ala tuottaa pääasiassa painettua viestintää, joita ovat esimerkiksi lehdet, kirjat, mainospainotuotteet, lomakkeet, kartat, kalenterit, kortit, arvopaperit ja pakkaukset sekä etiketit. Tähän liittyvät myös tuotesuunnittelu, markkinointi, asiakaspalvelu ja jakelu sekä muut toimintaa tukevat oheistehtävät. Graafinen teollisuus on osin kappaletuotantoa osin prosessituotantoa. Yritysten verkostoituminen keskenään sekä asiakkaiden kanssa on nykypäivää ja tulee yhä lisääntymään tulevaisuudessa.

ALAN ARVOT

Painoviestintäalan toimintaa ohjaavia arvoja ovat: ympäristömyönteisyys, asiakaslähtöisyys, tuotteiden käyttötarkoituksen mukainen laatu ja toimitusaikojen pitävyys. Painoviestintä edistää osaltaan ihmisten perusoikeuksien toteutumista kuten sananvapautta, tasa-arvoa ja elinikäistä oppimista. Suomen kielen ja kulttuurin säilyttäminen ja edistäminen on yksi painetun viestinnän päämääriä.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Ympäristömyötäiseen toimintaan kannustavat alan lainsäädäntö, energian- ja sitä kautta kustannustensäästö kuluttajien ekotietoisuus. Alaa koskee yleinen jäte- ja ympäristönsuojelun lainsäädäntö.

Euroopan Unioni edellyttää paperin kierrätystä, kaatopaikkojen täyttymisen hidastamiseksi.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Perinteisessä graafisen alan tuotannossa syntyy jätepaperia huomattava osuus tuotannosta (2–20 %). Uudella tekniikalla hukkamateriaalien kulutus saadaan huomattavasti alenemaan. Nykyaikainen painotekniikka mahdollistaa painamisen monenlaisille pinnoille. Erikoiset ratkaisut eivät välttämättä ole aina ongelmattomia materiaalin kierrätyksen kannalta. Painotuotteita korvataan paljon sähköisillä versioilla, mutta painetun sanan merkitys on vielä säilynyt.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Lisätietoa ja esimerkkejä