Paperiteollisuuden perustutkinto


Tiedot toimittanut Kyösti Nyrkkö Kouvolan Seudun Ammattioppilaitos (Kuva: Tuomo Hannukkala)

ALAN KUVAUS

Paperiteollisuus jalostaa puuta perusraaka-aineeksi ja edelleen erilaisiksi jatkojalosteiksi tai lopputuotteiksi. Päätuotteita ovat paperi, kartonki, selluloosa ja niiden jalosteet. Valmistuksessa käytetään puun lisäksi raaka-aineena keräyspaperista saatavaa uusiokuitua. Paperinvalmistusprosessissa käytetään erilaisia kemikaaleja. Paperiteollisuuden perustutkinnon suorittaneet työskentelevät käyttö- ja käynnissäpitotehtävissä puunkäsittelyssä, massojen valmistuksessa, paperin- ja kartongin valmistuksessa sekä paperin jalostuksessa.

ALAN ARVOPERUSTA

Paperiteollisuuden arvoperustaan kuuluvat tuotteiden korkea laatu sekä niiden terveellisyys ja turvallisuus loppuasiakkaille. Liiketoiminnan arvoperustan muodostavat elämän ja ihmisarvon kunnioittaminen, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, rehellisyys ja luotettavuus. Henkilöstön hyvinvoinnin, turvallisuuden ja ammattitaidon kehittäminen ovat myös keskeisiä arvoja alalla. Alan työntekijöiltä odotetaan kykyä työskennellä itsenäisesti ja vastuun ottamista omasta työstään. Työntekijän pitää olla jatkuvasti valmis kehittämään työtehtäviään, niihin liittyviä prosesseja ja ammattitaitoaan. Hänen tulee osata arvioida kriittisesti oman työnsä laatua.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Alan laajuuden johdosta ympäristölainsäädäntö vaikuttaa paperiteollisuuden monilla tavoin. Teollisuuslaitosten toiminta edellyttää ympäristölupamenettelyä. Lupakäsittelyssä selvitetään laitoksen ympäristövaikutukset, kuten energiankäyttö, päästöt vesistöihin ja ilmaan. Metsäteollisuus kuuluu päästöoikeuskaupan piiriin.

Osaltaan paperialan ympäristöasioita ohjaavat kuluttajien mielipiteet. Valveutuneet kuluttajat eivät halua ostopäätöksillään edistää ympäristön pilaantumista. Ympäristöasioista onkin tullut oleellinen osa metsäteollisuusyritysten liiketoimintaa.

Paperinvalmistus kuuluu tuottajavastuun piiriin. Se tarkoittaa, että lain mukaan keräyspaperin haltijalla on oikeus luovuttaa paperinsa tuottajan järjestämään keräykseen. Tavoitteena on päästä n. 70 %:n keräysasteeseen.

Laittomilla hakkuilla hakattujen puuerien tuontia EU:n alueelle pyritään torjumaan Flegt-ohjelman avulla.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Paperiteollisuuden kestävän kehityksen haasteita ovat kansainväliset sitoumukset, EU-direktiivit sekä kiristyvät ympäristöä koskevat määräykset. Koko tuotantoketjun kehittäminen ja sen ympäristövaikutusten vähentäminen vaatii laajaa ympäristöosaamista.

Paperiteollisuudella on monia ympäristövaikutuksia. Tuotanto kuluttaa runsaasti energiaa ja vettä. Siitä aiheutuu päästöjä veteen ja ilmakehään ja syntyy jätteitä. Tehtaat aiheuttavat paikallisia melu- ja hajuhaittoja. Raaka-aineiden ja tuotteiden kuljettaminen aiheuttaa liikennettä ja kuormittaa tiestöä. Välillisiä ympäristövaikutuksia metsäteollisuus aiheuttaa myös metsätalouden kautta. Metsätalouden ympäristövaikutuksia on käsitelty tämän sivuston Luonnonvara- ja ympäristöalan sivulla.

Paperiteollisuudessa puuraaka-aineesta käytetään hyödyksi yli 95 prosenttia. Jätepuu ja kuorijäte käytetään polttoaineena energiantuotantoon. Useimmat jätejakeet käytetään hyödyksi joko materiaalina, energiana tai kierrätetään takaisin tuotantoon. Energian lisäksi näin saadaan kaatopaikkajätteen määrää vähennettyä. Tehtailla muodostuu kuitenkin edelleen huomattavia määriä jätettä, josta osa sijoitetaan tehtaiden omille kaatopaikoille. Ne ovat pääasiassa erilaisia lietteitä ja tuhkaa, joita ei nykytekniikalla vielä pystytä hyödyntämään. Osasta polttotuhkaa tehdään lannoitetta, joka käytetään metsien lannoittamiseen. Tuhkaa käytetään lisäksi mm. sementin ja tiilien raaka-aineena.

Paperiteollisuuden päästöjä vesistöihin on pystytty vähentämään murto-osaan siitä, mitä ne olivat joitakin vuosikymmeniä sitten. Tämä näkyy mm. suurten vesistöjen vedenlaadun parantumisena. Samalla tavoin on paperiteollisuuden useimpia muitakin päästöjä pystytty vähentämään.

Suomen massa- ja paperiteollisuuden tuotanto ja vesipäästöt 1950 - 2005

Merkittävän työsuojelullisen riskin sellutehtailla muodostaa lipeä, joka joutuessaan hapon kanssa tekemisiin esim. kanaalissa muodostaa erittäin myrkyllistä rikkivetyä (H2S).

Ilmaan pääsevien hajuyhdisteiden määrää on saatu vähennettyä merkittävästi, mutta paikallisia hajuhaittoja tehtaiden läheisyydessä esiintyy vielä. Paperin valkaisussa on siirrytty kloorikaasulla valkaisusta haitattomampien menetelmien käyttöön. Kuluttajat ovat nykyään valveutuneita ympäristöasioissa ja se vaikuttaa eri paperituotelaatujen kysyntään. Energian hinnan noustessa on energiatehokkuus alalla erittäin tärkeä asia.

Keräyspaperin osuuden lisääminen valmistuksessa edellyttää tiivistä yhteistyötä muiden teollisuuden alojen, kuten painajien, musteenvalmistajien jne. kanssa.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelijan tulee:

Lisätietoa ja esimerkkejä