Pintakäsittelyalan perustutkinto


Tiedot toimittanut Carita Kaalikoski Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Pintakäsittelyn tehtävä on suojata pintoja ja tuotteita rasituksilta, pidentää niiden elinikää sekä parantaa ulkonäköä. Pintakäsittelyalaan kuuluvat maalaus, kemialliset ja sähkökemialliset pintakäsittelyt ja pinnoitukset erilaisilla pinnoitteilla. Rakennuksia, rakennusosia ja lähes kaikenlaisia tuotteita maalataan. Kemiallisia ja sähkökemiallisia pintakäsittelymenetelmiä käytetään, kun tuotteet pinnoitetaan metallisilla pinnoitteilla. Rakennusten seiniä tapetoidaan ja laatoitetaan, ja lattioita pinnoitetaan matoilla ja parketeilla. Metalliteollisuudessa säiliöitä ja putkia korroosionestomaalataan ja pinnoitetaan keraamisilla laatoilla, kumilla ja muovilla.

Rakennusalalla pintakäsittelyalan koulutuksen saaneita tarvitaan maalaus-, tapetointi-, laatoitus- ja lattianpäällystystöissä. Puuteollisuudessa on pintakäsittelijöitä, jotka maalaavat, lakkaavat ja petsaavat sekä tekevät viilutuksia ja erilaisia kalvopinnoituksia. Metalliteollisuudessa tarvitaan ruiskumaalareita, jauhemaalareita, korroosionestomaalareita, kumi-, muovi- ja laattapinnoittajia sekä metalliruiskuttajia, sinkitsijöitä ja muita pintakäsittelijöitä.

ALAN ARVOPERUSTA

Pintakäsittelyalan päämääränä on luoda edellytyksiä ihmisten elämän laadun jatkuvalle kehittämiselle, rakennetun ympäristön viihtyisyydelle ja turvallisuudelle kestävän kehityksen mukaisesti. Pintakäsittelyalan kehittämisellä voidaan vaikuttaa luonnonvarojen säästöön, uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön sekä kestävän kehityksen mukaisiin ja tuotteen elinkaaren huomioiviin materiaalivalintoihin. Päämääränä on ympäristöä kuormittavien päästöjen vähentäminen ja jätteiden tarkoituksenmukainen käsittely.

Pintakäsittelyalan keskeisiä arvoja ja periaatteita ovat rakennusten ja tuotteiden kestävyys, turvallisuus ja tarkoituksenmukaisuus, toimintavarmuus sekä ulkonäön ja miellyttävyyden parantaminen. Rakennusten ja huonekalujen entisöintiin liittyvissä pintakäsittelytöissä arvoja ja toimintaperiaatteita ovat lisäksi tyylinmukaisuus ja harmonisuus sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan perinteen vaaliminen ja edistäminen.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Pintakäsittelyalalla käytetään erilaisia kemiallisia aineita, joten ympäristölainsäädäntö vaikuttaa alan toimintaan monin tavoin. Alaa koskeviin säädöksiin sisältyy EU-direktiivejä ja niistä johdettuja kansallisia lakeja ja asetuksia.

Alaa koskevia EU-direktiivejä ovat mm. VOC- direktiivi ja ATEX-direktiivi. VOC-direktiivillä rajoitetaan haihtuvien orgaanisten liuottimien käyttöä pintakäsittelyaineissa ja liimoissa. ATEX-direktiivin mukaan puualan yrityksillä, joissa esiintyy hiontapölyä, maali ja liuotinhöyryjä ym. pitää olla valmiina räjähdyssuojausasiakirja.

Metallien pintakäsittelylaitokset ovat ympäristölainsäädännön mukaan velvollisia hankkimaan toiminnalleen ympäristöluvan. Ympäristölupa sisältää määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, jätteiden käsittelystä ja hyödyntämisestä, päästöistä ja niiden vähentämisestä.

Rakennustietosäätiö RTS suorittaa rakennusmateriaaleille (maalit, liimat ja tasoitteet mukaan lukien) vapaaehtoista päästöluokitusta materiaaleista huoneilmaan kulkeutuville kemiallisille päästöille. Testaus tapahtuu puolueettomassa laboratoriossa. Materiaalin luokitus M1 tarkoittaa vähäpäästöistä materiaalia.

Pintakäsittelyalan omaehtoisia toimia ovat alalla toimivilla yrityksillä laajalti käytössä olevat laadunhallintajärjestelmät ja ympäristöjärjestelmät (esim. ISO 9000 ja ISO 14000).

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Ympäristönsuojelun merkitys tulee entisestään korostumaan. Määräyksiä ympäristöön sallittavista päästöistä tullaan entisestään tiukentamaan. Tämä johtaa vesiohenteisten maalien yleistymiseen kaikessa maalauksessa.

Rakentamisessa käytetään yhä enemmän valmiiksi pintakäsiteltyjä rakennusosia. Uudisrakennusten maalaustyöt vähenevät ja painopiste siirtyy yhä voimakkaammin korjausmaalaukseen. Entisöinti- ja koristemaalaus tulevat säilyttämään arvonsa ja osaajia tarvitaan tulevaisuudessakin.

Metallien pintakäsittelylaitoksissa syntyy ongelmajätteitä ja puhdistusta edellyttäviä jätevesiä. Jätevesien sallitut epäpuhtausrajat tiukkenevat. Pintakäsittelyn automaatioaste tulee lisääntymään ja pintakäsittelylaitoksiin kehitetään lähes suljettuja järjestelmiä.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Pintakäsittelyalan työtehtävät edellyttävät kykyä soveltaa monipuolisesti erilaisia tietoja ja taitoja. Keskeisimpiä on luonnontieteisiin liittyvien ilmiöiden hallinta sekä pinnoitteiden ja pintakäsiteltävien materiaalien ominaisuuksien tunteminen. On tiedettävä, mitä vaaditaan pintakäsiteltävältä pinnalta, millaisissa olosuhteissa pintakäsittely voidaan tehdä ja miten ympäristö sekä itse työkohde suojataan.

Opiskelijan tulee:

Lisätietoa ja esimerkkejä