Puualan perustutkinto


Tiedot toimittanut Paavo Tolvanen Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Mekaaniseen puuteollisuuteen eli puutuoteteollisuuteen luetaan saha- ja levyteollisuus sekä niiden tuotteita edelleen jalostava monialainen puusepän- ja rakennusteollisuus. Puun käyttö kattaa hyvin monia aloja ja puualan ammattilaiset toimivat monissa eri toimintaympäristöissä. Perusraaka-ainetta puuta sovelletaan eri tavoin prosessituotannosta yksilölliseen puutuotteeseen.

Prosessituotannossa puuseppä toimii osana suurempaa kokonaisuutta toimien koneen hoitajana tai ohjelmoijana. Pienteollisuudessa puuseppä valmistaa käsityönä yksilöllisiä puutuotteita halliten useita koneita ja laitteita sekä menetelmiä. Tilauspuuseppä toimii usein yrittäjänä yksin tai pienessä yhteisössä.

Sahateollisuuden toimiala on rakenteeltaan monimuotoinen. Alalla on suuria, automaatiota pitkälle hyödyntäviä sahalaitoksia, jotka pyrkivät prosessien kustannustehokkuuteen ja pienempiä erikoistuneempaan tuotantoon suuntautuvia yksiköitä, joissa sahan tuotteet ovat pitemmälle jalostettuja tuoteosia, komponentteja ja aihioita.

ALAN ARVOPERUSTA

Puualan keskeisiä arvoja ovat ekologisuus, tuoteturvallisuus, esteettisyys, turvallisuus, kestävyys, tarkoituksenmukaisuus ja helppokäyttöisyys. Kestävän kehityksen arvostus ilmenee metsien suunnitelmallisena käyttönä, metsien kasvun turvaavana jatkuvana hoitona sekä muun ympäristön huomioiminen tuotannossa. Puutuotteiden elinkaariajattelu ohjaa käyttöä ja uusien sovelluksien tuottamista, valmistusmenetelmien kehittämistä ja parempaa energiataloutta.

Puualan ammattitaidon perusta on puulajien ja puumateriaalin ominaisuuksien tuntemus. Tärkeää on myös oheismateriaalien ja tarvikkeiden ominaisuuksien ja käytön hallinta. Tärkeä osaamisalue on tuotteen loppukäyttäjän tarpeiden tunnistaminen ja niiden mukaan toimiminen. Kaikissa työvaiheissa on toimittava selkeän laatutietoisesti, työturvallisesti ja pyrittävä kokonaisuuden kannalta parhaaseen lopputulokseen.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Alaa koskevia EU-direktiivejä ovat mm. VOC- direktiivi ja ATEX-direktiivi. VOC-direktiivillä rajoitetaan haihtuvien orgaanisten liuottimien käyttöä pintakäsittelyaineissa ja liimoissa. ATEX-direktiivin mukaan puualan yrityksillä, joissa esiintyy hiontapölyä, maali ja liuotinhöyryjä ym. pitää olla valmiina räjähdyssuojausasiakirja.

Puunsuojakemikaalien käyttöönottoa valvoo Suomen ympäristökeskus. Uudet valmisteet tarkastetaan ja arvioidaan niiden terveys- ja ympäristöriskit sekä käyttökelpoisuus. Euroopan Unionissa on rajoitutettu joidenkin kemikaalien käyttöä ja sovittu tietyillä kemikaaleilla kyllästetyn puun sallituista käyttökohteista. Vaarallisimpien kemikaalien käyttö kyllästysaineena on kokonaan kielletty. Kyllästyslaitokset tarvitsevat toiminnalleen ympäristöluvan. Kyllästetty puujäte määritellään jätelainsäädännössä ongelmajätteeksi.

Laittomilla hakkuilla hakattujen puuerien tuontia EU:n alueelle pyritään torjumaan Flegt-ohjelman avulla. Laittomissa hakkuissa ei ole noudatettu alkuperämaan lainsäädäntöä, kuten metsälakeja ja luonnonsuojelulakeja tai kierretään veroja ja tulleja. Niihin liittyy usein myös epäeettistä toimintaa hakkuualueilla asuvia ihmisiä kohtaan.

Metsän kasvatuksen ja puunkorjuun kestävän kehityksen ohjauksesta on kerrottu tämän sivuston Luonnonvara- ja ympäristöalan sivulla.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Puu on ekologinen luonnonmateriaali, mutta se on osittain menettänyt perinteisiä käyttöalueita muille vähemmän ekologisille materiaaleille, kuten erilaisille muoveille. Myöskään puukerrostalojen rakentaminen ei ole Suomessa yleistynyt siinä määrin kuin muualla maailmassa. Puun käyttöä pyritään lisäämään erilaisilla kansallisilla kehittämishankkeilla.

Laittomilla hakkuilla hakattuja puueriä tulee ajoittain EU:n alueelle. Niiden torjumiseksi on EU:ssa kehitetty aiemmin mainittu Flegt-ohjelma.

Puun säänkestävyyden parantamiseksi käytetään mikrobien ja sienten kasvua estäviä kyllästysaineita. Näin käsitellystä puusta muodostuu käytöstä poistettaessa ongelmajätettä, joka on hävitettävä asianmukaisesti. Sama koskee kyllästetyn puun työstössä syntyvää puujätettä. Suomalaisen puunkyllästysteollisuuden (Kestopuuteollisuus ry) omistama kierrätysyhtiö Demolite Oy perustettiin vuonna 2000 huolehtimaan kyllästysteollisuuden kierrätysvelvoitteista. Sahoilla aiemmin käytetyistä pohjavesiä pilanneista sinistymäsienen torjunta-aineista on luovuttu.

Puun liimauksessa ja pintakäsittelyssä on käytetty runsaasti liuottimia sisältäviä aineita. Nykyään on siirrytty suureksi osaksi vesiohenteisiin aineisiin. Pintakäsittelyaineista on tarkemmin Pintakäsittelyalan perustutkinnon kuvauksessa.

Puualan laitosten pölyräjähdyksen ja tulipalonvaara on erityisen suuri. Syttymisherkkyys aiheutuu puupölyn kertymisestä putkistoihin, laitteisiin ja rakenteisiin. Paloja torjutaan mm. puhtaanapidolla ja automaattisilla sammutusjärjestelmillä.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelijan tulee:

Lisätietoja ja esimerkkejä