Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto


Tiedot toimittanut Sanna Ahtiainen Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Useat käyttämämme laitteet ja järjestelmät perustuvat joko kokonaan tai osittain sähkötekniikkaan ja sen erilaisiin sovelluksiin. Näitä ovat tietoliikennealan, tietokonealan ja automaatioalan laitteet ja järjestelmät sekä monet kulutus- ja viihde-elektroniikka laitteet. Siten sähköalalla ja siihen liittyvällä teknologialla on keskeinen merkitys yhteiskunnan, luontoympäristön ja ihmiskunnan kehitykseen. Alalla tarvitaan sähkön tuottamisen, jakelun, siirron, sähköistyksen, elektroniikkatuotteiden tuotannon, korjauksen ja huollon sekä automaation ja kunnossapidon ammattilaisia. Sähköalan ammatillinen perustutkinto sisältää useita koulutusohjelmia.

ALAN ARVOT

Ala on sen laajuudesta ja yleisestä vaikuttavuudesta johtuen erityinen eettinen, ekologinen, yhteiskunnallinen ja globaali vastuu. Sähköalalla työskentely vaatii erittäin suurta vastuuntuntoa ja huolellisuutta. Alan toimintaa ohjaavia arvoja ja periaatteita ovat luotettavuus, turvallisuus ja tehokkuus, palveluiden ja tuotteiden korkea laatu ja toimintavarmuus, asiakaskeskeisyys, yrittäjähenkisyys, kokonaistaloudellinen ajattelutapa sekä vastuu henkilöstön hyvinvoinnista. Alan ammattilaisen on sisäistettävä sähköturvallisuus ja laatuajattelu, niin että asennukset ja laitteet toimivat ehdottoman turvallisesti ja luotettavasti. Koska energian käytössä on kyseessä ympäristön ja ihmisen tulevaisuus, on sähköjärjestelmiä ja -laitteita kokoavan, asentavan ja huoltavan työntekijän osattava valita ympäristöä säästäviä ratkaisuja työssään.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Elektroniikkalaitteiden ympäristövaikutusten pienentämiseen liittyvällä EU:n ROHS-direktiivillä pyritään vähentämään ympäristölle ja ihmiselle haitallisten aineiden käyttöä elektroniikassa. EuP-direktiivillä puolestaan pyritään lisäämään tuotteen ympäristövaikutusten huomioimista jo suunnitteluvaiheessa ja WEE-direktiiviin pohjautuvan SER-asetuksen tarkoitus on lisätä elektroniikkalaitteiden kierrätystä.

Kestävän kehityksen hallinnollinen ohjaus sähköntuotannossa lähtee kansainvälisistä sopimuksista ja niiden mukaan säädetyistä laeista ja asetuksista. Ilmasto- ja ympäristösitoumusten toteuttamisen ohella hallituksen energiapolitiikan tavoitteena on varmistaa energian toimitusvarmuus ja kohtuuhintaisuus, kasvattaa energian omavaraisuutta sekä jatkaa toimia energian säästön, energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämiseksi.

Sähkölaitteiden turvallisuudesta on olemassa oma lainsäädäntönsä ja niiden toteutumista valvoo TUKES www.tukes.fi. Kotitalouskoneissa tulee olla energiamerkintä, joka antaa vertailukelpoista tietoa koneiden ja laitteiden energiakulutuksesta. Myös niiden oikeellisuutta valvoo TUKES.

Sähköalan asennukset ovat luvanvaraisia töitä. Niistä on on omat turvallisuusmääräykset ja ohjeet. esim. SFS-KÄSIKIRJA 600: Pienjännitesähköasennukset ja sähkötyöturvallisuus.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEET

Sähköalan merkittävimpiä haasteita ovat energiatuotannon ympäristövaikutukset ja sähköenergian riittävyys kaikissa tilanteissa. Sähköistymisen ja automatisoimisen johdosta yhteiskunnan haavoittuvuus on lisääntynyt. Sähkönsyötön katkeaminen saattaa joissakin tapauksissa aiheuttaa suoranaisen turvallisuusriskin ihmisille ja ympäristölle. Lisähaasteena on sosiaalisen kestävyyden ylläpito tuotannon automatisoinnin myötä. Uusi tekniikka on toisaalta aiheuttanut ihmisten eriarvoisuutta ja jakautumista tekniikan osaajiin ja ei-osaajiin.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelija:

Lisätietoa ja esimerkkejä