Sirkusalan perustutkinto


Teksti Petri Heikkilä Koulutuskeskus Salpaus (Kuvat: Ahti Kaukoniemi)

ALAN KUVAUS

Valmistuvat sirkusartistit ovat persoonallisia, monipuolisia, luovia ja taitavia sirkusesiintyjiä. Suuri osa ammattilaisista työskentelee yksityisinä elinkeinonharjoittajina ja freelancereina esiintyen erilaisissa tilaisuuksissa, kuten yritysten ja yksityisten järjestämissä juhlissa ja tapahtumissa. Tärkeitä alan ammattilaisten työllistäjiä ovat esittävän taiteen produktiot näytelmistä konsertteihin ja sirkusesityksistä oopperoihin. Alan ammattilaisia sirkusesityksillään työllistäviä suomalaisia tahoja ovat esimerkiksi Tanssiteatteri Hurjaruuth, Circo Aereo, kaupunginteatterit ja Sirkus Finlandia. Esiintymisen ohella sirkusammattilaisena toimimiseen kuuluu usein myös työskentely sivutoimisena opettajana.

ALAN ARVOT

Sirkusalan ammattilaisen työssä korostuu ryhmätyökyvyn, luottamuksen ja toisen ihmisen kunnioituksen merkitys. Esiintyvä taiteilija antaa katsojalle ajatuksia ja tunteita, jotka edesauttavat henkistä hyvinvointia ja rikastuttavat ajatusmaailmaa. Kansainvälisenä alana kulttuurien kohtaamisen myötä suvaitsevaisuus ja kulttuurierojen hyödyntäminen nousevat tärkeään rooliin. Sirkusammattilainen on vastuussa toimintansa turvallisuudesta ja korkean työmoraalin ylläpidosta.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Sirkustaiteen tuotoksissa, esityksissä ja produktioissa tulee ottaa huomioon ekologisen kestävyyden vaatimukset. Ne tarkoittavat esimerkiksi esiintymisiin liittyvien materiaalien, kuten lavasteet ja asusteet, kierrätystä sekä ekologisten materiaalien käyttöä.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita sirkusalalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Suuri osa sirkusalan kestävän kehityksen haasteista liittyy alan nopeaan kasvuun. Alan kasvavaan kysyntään on vastattava luomalla korkeatasoisia ja merkityksellisiä teoksia. Kansainvälisiltä markkinoilta on kokemuksia esitysten tason laskemisesta kysynnän noustessa. Haasteeseen on jo alettu vastaamaan kansallista tuotanto-, tuki- ja koulutusjärjestelmää kehittämällä. Produktioiden määrän ja koon kasvaessa on ekologisuuden merkitys kasvaa. On kiinnitettävä entistä enemmän huomiota esimerkiksi materiaalien kierrättämiseen, energian käyttöön, pitkäikäisten tuotteiden suosimiseen ja jätteen lajitteluun.

Yksi kestävän kehityksen kannalta merkittävä haaste on valjastaa sirkusalan antamat voimavarat esimerkiksi nuoriso-, kehitysvammais- ja mielenterveystyön käyttöön.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Sirkusalan koulutuksen kulmakivinä toimivat yhdessä tekeminen, toisen ihmisen kunnioitus, sekä kova henkinen ja fyysinen työ. Kestävän kehityksen kannalta tärkeitä koulutuksen sisältöön kuuluvia asioita ovat mm.

Lisätietoja ja esimerkkejä