
Sirkusalan perustutkinto
Teksti Petri Heikkilä Koulutuskeskus Salpaus (Kuvat: Ahti Kaukoniemi)
ALAN KUVAUS
Valmistuvat sirkusartistit ovat persoonallisia, monipuolisia, luovia ja taitavia sirkusesiintyjiä. Suuri osa ammattilaisista työskentelee yksityisinä elinkeinonharjoittajina ja freelancereina esiintyen erilaisissa tilaisuuksissa, kuten yritysten ja yksityisten järjestämissä juhlissa ja tapahtumissa. Tärkeitä alan ammattilaisten työllistäjiä ovat esittävän taiteen produktiot näytelmistä konsertteihin ja sirkusesityksistä oopperoihin. Alan ammattilaisia sirkusesityksillään työllistäviä suomalaisia tahoja ovat esimerkiksi Tanssiteatteri Hurjaruuth, Circo Aereo, kaupunginteatterit ja Sirkus Finlandia. Esiintymisen ohella sirkusammattilaisena toimimiseen kuuluu usein myös työskentely sivutoimisena opettajana.
ALAN ARVOT
Sirkusalan ammattilaisen työssä korostuu ryhmätyökyvyn, luottamuksen ja toisen ihmisen kunnioituksen merkitys. Esiintyvä taiteilija antaa katsojalle ajatuksia ja tunteita, jotka edesauttavat henkistä hyvinvointia ja rikastuttavat ajatusmaailmaa. Kansainvälisenä alana kulttuurien kohtaamisen myötä suvaitsevaisuus ja kulttuurierojen hyödyntäminen nousevat tärkeään rooliin. Sirkusammattilainen on vastuussa toimintansa turvallisuudesta ja korkean työmoraalin ylläpidosta.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Sirkustaiteen tuotoksissa, esityksissä ja produktioissa tulee ottaa huomioon ekologisen kestävyyden vaatimukset. Ne tarkoittavat esimerkiksi esiintymisiin liittyvien materiaalien, kuten lavasteet ja asusteet, kierrätystä sekä ekologisten materiaalien käyttöä.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita sirkusalalla:
- Sirkustaiteen tärkeänä tehtävänä on herättää katsojassa elämää rikastuttavia tunteita ja ajatuksia.
- Sirkustaiteen avulla on mahdollista syventää ja avartaa katsojan käsityksiä erilaisista ajankohtaisista tai kulttuuriperinteen kannalta tärkeistä aiheista.
- Sirkus sanattomana ilmaisukeinona tarjoaa mahdollisuuden monikulttuuriseen viestintään ja vuorovaikutukseen. Sirkusta käytetään solidaarisuusprojekteissa madaltamaan osapuolten välille muodostuneita esteitä, sekä helpottamaan kriisien tuomaa ahdistusta.
- Sirkusta käytetään työkaluna lisäämässä vammautuneiden, sekä yhteiskunnasta etääntyvien yksilöiden elämänmyönteisyyttä. Osallistuva henkilö voi tällöin olla katsojan, harrastajan tai esiintyjän roolissa. Monipuolisuutensa ansiosta sirkus tarjoaa paljon mahdollisuuksia onnistumisen tunteen saavuttamiseen.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Suuri osa sirkusalan kestävän kehityksen haasteista liittyy alan nopeaan kasvuun. Alan kasvavaan kysyntään on vastattava luomalla korkeatasoisia ja merkityksellisiä teoksia. Kansainvälisiltä markkinoilta on kokemuksia esitysten tason laskemisesta kysynnän noustessa. Haasteeseen on jo alettu vastaamaan kansallista tuotanto-, tuki- ja koulutusjärjestelmää kehittämällä. Produktioiden määrän ja koon kasvaessa on ekologisuuden merkitys kasvaa. On kiinnitettävä entistä enemmän huomiota esimerkiksi materiaalien kierrättämiseen, energian käyttöön, pitkäikäisten tuotteiden suosimiseen ja jätteen lajitteluun.
Yksi kestävän kehityksen kannalta merkittävä haaste on valjastaa sirkusalan antamat voimavarat esimerkiksi nuoriso-, kehitysvammais- ja mielenterveystyön käyttöön.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Sirkusalan koulutuksen kulmakivinä toimivat yhdessä tekeminen, toisen ihmisen kunnioitus, sekä kova henkinen ja fyysinen työ. Kestävän kehityksen kannalta tärkeitä koulutuksen sisältöön kuuluvia asioita ovat mm.
- pyrkimys luovaan ja persoonalliseen toimintaan
- kyky kantaa vastuuta omista työtehtävistään ryhmässä tai yksin toimiessaan
- kyky huolehtia henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan
- eri alojen ammattilaisten panoksen merkityksen ymmärtäminen oman työtuloksen kannalta
- alan mahdollisuuksien hahmottaminen hyvinvoinnin parantajana
- kulttuurirajat ylittävän toiminnan mahdollistava asenne ja kielitaito
Lisätietoja ja esimerkkejä
- Sirkuksen tiedotuskeskus on suomalaista sirkuskenttää palveleva asiantuntijaorganisaatio. Tiedotuskeskus edistää sirkuksen taiteellista kehitystä sekä kulttuurillista ja yhteiskunnallista asemaa Suomessa sekä luo ja ylläpitää kansainvälisiä kontakteja. www.sirkusinfo.fi
- Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus, uuden sirkustaiteen tuotantoyhteisö, jonka tehtävänä on sirkuksen kehittäminen taidemuotona. Keskuksesta voi kysyä myös kulttuuriyhteistyöhön ja projekteihin liittyvää tietoa. www.cirko.net
- Teatterikorkeakoulun kestävän kehityksen toimenpideohjelma www2.teak.fi/mikateak/Strategiat/KestavaKehitys.htm
- Valtion taidemuseon Kulttuuria kaikille palvelu www.kulttuuriakaikille.fi