
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Lähihoitaja
Tiedot tarkistanut Anni Ijäs Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)
ALAN KUVAUS
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneen lähihoitajan työ sisältää käytännön hoito- ja hoivatyötä, kasvatusta, kuntoutusta ja asiakaspalvelutehtäviä. Työn lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kokonaisvaltainen kohtaaminen. Lähihoitajan työpaikkana voi olla esimerkiksi asiakkaan koti, sairaala, terveyskeskus, päiväkoti, hoitolaitos, hammaslääkäriasema tai ambulanssi. Lähihoitajat voivat toimia myös itsenäisinä ammatinharjoittajina tai työskennellä ulkomailla.
ALAN ARVOT
Työtä ohjaavia keskeisiä periaatteita ovat elämän ja ihmisarvon kunnioittaminen, itsemääräämisoikeus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo, joihin perustuu alan ammattietiikka. Työn tekemisen arvoja ovat myös suunnitelmallinen työprosessin hallinta, taloudellisuus ja ympäristötietoisuus. Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen on empaattinen, rehellinen, luotettava ja välittää aidosti ihmisistä. Lähihoitajan keskeinen työväline on oma persoona.
Ammattieettisten ohjeiden mukaan lähihoitaja on ensisijaisesti vastuussa asiakkaalle ja potilaalle. Sosiaali- ja terveysalan työssä lähtökohtana on kohdata asiakas tai potilas kokonaisvaltaisesti ihmisenä. Asiakkaan ja potilaan voimavaroja ja toimintakykyä tuetaan ja vahvistetaan. Ihmisen vakaumuksia, arvoja ja kokemuksia sekä fyysistä koskemattomuutta kunnioitetaan. Koska ihminen elää sosiaalisissa yhteisöissä, otetaan hoidossa asiakkaan ja potilaan läheiset huomioon ja heidän yhteistoimintaansa tuetaan.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Kestävää kehitystä ohjaavaa lainsäädäntöä ja ohjeita on sosiaali- ja terveysalalla runsaasti. Alalle ominaisia ovat lakiin kirjatut ohjeet ja määräykset esim. potilastietojen salassapidosta ja potilasturvallisuudesta. Terveydenhoidossa syntyy alalle tyypillistä jätettä, jonka käsittelystä, merkinnästä ja hävittämisestä on tarkat määräykset ja ohjeet. Lisäksi syntyy tavanomaista ongelma- sekä muuta jätettä, jonka käsittelyssä noudatetaan yleistä ympäristölainsäädäntöä.
Terveydenhuoltoalalla on arvoista, ihanteista ja periaatteista koostuvat eettiset ohjeet. Niiden tehtävänä on auttaa ihmisiä tekemään valintoja, ohjaamaan ja arvioimaan omaa ja toisten toimintaa sekä tutkimaan toimintansa perusteita.
Ravitsemuksella on merkittävä osa sairauksien ennaltaehkäisyssä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tehtävänä on seurata ja kehittää kansanravitsemusta laatimalla ravitsemussuosituksia, antamalla toimenpide-ehdotuksia ja seuraamalla toimenpiteiden toteutumista ja vaikutusta kansanterveyteen.
Lakisääteinen hygieniaosaamispassi ja sen suorittaminen on pakollista kaikille pakkaamattomia elintarvikkeita käsitteleville lähihoitajille.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita sosiaali- ja terveysalalla
- työturvallisuudesta ja potilasturvallisuudesta huolehtiminen
- hyvinvointiteknologian hyödyntäminen tulee lisääntymään (teknisiä ratkaisuja, joilla ylläpidetään tai parannetaan ihmisen elämänlaatua, hyvinvointia tai terveyttä)
- kehittynyt diagnostiikka tuo esiin uusia sairauksia ja sen myötä uusia hoitomuotoja ja -menetelmiä.
- siirtyminen laitoshoidosta yhä enemmän avopalveluihin
- asiakkaiden vaatimustaso ja tietoisuus oikeuksistaan kuluttajina on kasvussa
- asiakkaiden ohjaaminen, kannustaminen ja tukeminen pitämään huolta omasta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystään
- sairauksien ennaltaehkäiseminen on aina halvempaa kuin sairauksien hoitaminen
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Väestön ikääntyminen lisää hoivan ja huolenpidon tarvetta lähivuosina. Lasten ja nuorten ongelmat lisääntyvät, joten ongelmien ratkaisu vaatii uusien, varhaista puuttumista korostavien toimintamallien kehittämistä normaalipalvelujen tueksi.
Ihmisten syrjäytyminen, ja palvelujen ulkopuolelle jääminen on haaste, paitsi sosiaali- ja terveydenhuollolle, myös koko yhteiskunnalle. Syrjäytyminen voi tapahtua esimerkiksi taloudellisen aseman, asuinpaikan, ikääntymisen tai kielitaidon johdosta. Terveydenhuoltopalvelujen tarve tulee lisääntymään väestön ikääntymisen ja eräiden elintapasairauksien yleistymisen johdosta. Henkilöstön riittävyys ja palvelujen tason ylläpitäminen tulee näin entistä haasteellisemmaksi.
Terveydenhuollossa syntyy runsaasti jätettä hygieniavaatimusten edellyttämien kertakäyttötuotteiden käytön johdosta. Virheellisesti käsiteltynä jotkin jätteet voivat aiheuttaa terveysvaaran (tartuntavaara) joko jätettä käsitteleville työntekijöille tai laajemminkin.
Sairaaloiden sisäilman puhtaana pitämiseksi ilmastoinnin tulee olla tehokas. Se tarkoittaa myös suurta energiankulutusta. Lämmön talteenottojärjestelmillä voidaan energiakulutusta huomattavasti pienentää.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelija:
- tuntee alan eettiset ohjeet ja lainsäädännön ja osaa toimia niiden mukaisesti
- osaa toimia oikeudenmukaisesti syrjäytymistä ehkäisten arvostaen tasa-arvoa, erilaisuutta
- omaa perusvalmiudet tukea, ohjata, hoitaa ja kuntouttaa eri-ikäisiä, -taustaisia ihmisiä heidän erilaisissa elämäntilanteissaan
- tuntee terveellisten ruoka-aineiden ja elintapojen sekä liikunnan merkityksen sairauksien ehkäisyssä
- tuntee elintarvikehygieenisesti oikeat toimintatavat
- tunnistaa alalle ominaiset ongelma- ja erityisjätteet ja hallitsee niiden käsittelyn
- tartuntavaarallinen jäte
- lääkejäte
- kemikaalijätteet
- biologinen jäte
- viiltävä, pistävä jäte ym.
- tunnistaa tavanomaiset jätteet sekä kierrätettävät materiaalit ja hallitsee niiden käsittelyn
- erilaiset kertakäyttötuotteet (vaipat, suojukset, käsineet ym.)
- pullot, pakkaukset
- kierrätettävä pakkausmateriaali
- osaa ottaa ekologiset ja taloudelliset asiat huomioon hoito- ja kulutustarvikkeiden hankinnassa
- tuntee energiansäästön mahdollisuudet työssään
LISÄTIETOJA JA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ
- YTV Fiksu Terveydenhoitoala www.ytv.fi/FIN/fiksu/ammattia_oppimassa/hoitoala/etusivu.htm
- Terveydenhuollon yhteinen arvopohja, yhteiset tavoitteet ja periaatteet www.etene.org/dokumentit/EteneFIN.pdf
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta wwwb.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta/index.html
- Terveyden edistämisen keskus www.health.fi