Suunnitteluassistentin perustutkinto, Suunnitteluassistentti


Tiedot toimittanut Antti Lehtinen Koulutuskeskus Salpaus (Kuvat: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Suunnitteluassistentit toimivat yksityisten, kaupunkien ja kuntien sekä valtion suunnittelutoimistoissa piirtäjinä, suunnitteluavustajina ja nuorempina suunnittelijoina. He työskentelevät myös rakennus-, LVI-, sähkö- ja konealan piirustuksia ja julkaisuja tuottavissa tai käyttävissä yrityksissä tai itsenäisinä yrittäjinä. Työtehtävät liittyvät piirustusten tuottamiseen ja ylläpitämiseen, erilaisten suunnitteluun liittyvien julkaisujen tekemiseen, tuotteiden markkinointiin ja mainontaan tietotekniikan sovellusten tarjoamin keinoin sekä huolehtimiseen siitä, että oikeat dokumentit ovat saatavilla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Suunnitteluassistentti on henkilö, joka kokoaa ja tuottaa ryhmän suunnitteludokumentit, jotka mahdollistavat tuotteen kulun raaka-aineista asiakkaan käyttöön kaikkine käyttö- ja huolto-ohjeineen. Suunnitteluassistentti hallitsee myös toimistotehtävät ja pienimuotoiset suunnittelutehtävät. Suunnitteluassistentti työskentelee aina muiden alaan liittyvien työntekijöiden kanssa. Ammatti edellyttää yhteistyökykyä, kokonaisvaltaista näkemystä, vastuullista ja itsenäistä työskentelykykyä, työn suunnittelu- ja järjestelytaitoa, johdonmukaisuutta ja pitkäjännitteisyyttä, valmiutta ammattitaidon ylläpitämiseen sekä halua itsensä jatkuvaan kehittämiseen.

ALAN ARVOPERUSTA

Suunnitteluassistentin työ on osa suunnittelualan laajaa ja monipuolista tehtäväkenttää, jonka lähtökohtana on saada aikaan ihmisen elinympäristöä ja elinehtoja parantavaa rakentamista ja ympäristöystävällisiä teknisiä suunnitelmia. Päämäärinä ovat suunnitelmien terveellisyys, turvallisuus, tarkoituksenmukaisuus ja toimivuus. Tärkeitä arvopäämääriä ovat viihtyvyys, ympäristöystävällisyys, esteettisyys, perinteen vaaliminen ja ekologisen kulttuurin kehittäminen sekä ympäristöä ja raaka-aineita säästävät konetekniset ratkaisut.

Suunnittelualan yritys- ja liiketoiminnassa korostuvat asiakaskeskeisyys, kannattavuus, tuottavuus, palvelujen ja tuotteiden korkea laatu sekä ammattitaidon ja toisen työn arvostaminen, vastuu henkilöstön kehittämisestä ja hyvinvoinnista sekä ympäristövastuu. Suunnittelun on oltava ympäristömyönteistä ja sen on otettava huomioon elinkaariajattelu ja vastuu rakennetusta ympäristöstä sekä luonnon elinkelpoisuudesta ja monimuotoisuudesta.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Suunnitteluassistentin erikoistumisalasta riippuen kestävää kehitystä ohjaa rakentamisen, talotekniikan, konetekniikan tai sähkötekniikan määräykset: Esim:

Katso myös tämän sivuston rakennus-, kone- ja metalli-, sähkö- ja talotekniikka-alan sivut

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Erityisen tärkeitä ovat kolme kehittämiskokonaisuutta: asiakaslähtöisten palveluprosessien kehittäminen, tuotemallintamisen mahdollisuuksien optimaalinen hyödyntäminen alan tiedonhallinnon ja -siirron tehostamiseksi ja alati nopeutuvat aikataulut suunnittelussa ja rakentamisessa. Asiakaslähtöisten toimintatapojen omaksumisessa on vielä paljon työsarkaa, vaikka selvää kehittymistä onkin tapahtunut.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Suunnitteluassistentin kasvatus ja opetus on rakennettuun ympäristöön liittyvää ympäristökasvatusta ja kulttuuriopetusta. Sen päätavoitteina on auttaa opiskelijoita ymmärtämään, mikä merkitys rakennetun ympäristön laadulla on ihmisen ja yhteiskunnan hyvinvoinnille:

Lisätietoa ja esimerkkejä