Tanssialan perustutkinto, Tanssija


Tiedot toimittanut Matti Kurikka (Kuva: Tuomo Hannukkala)

ALAN KUVAUS

Tanssija työskentelee tanssi- ja musiikkiteattereissa sekä muilla tanssijan ammatillisia valmiuksia edellyttävillä aloilla. Tanssija käyttää työvälineenä omaa kehoaan, ja työssä yhdistyvät luova henkinen ja taitoa vaativa fyysinen prosessi. Suuri osa tanssijoista työskentelee produktiokohtaisissa ryhmissä, yksityisinä tanssitaiteen elinkeinonharjoittajina ja freelance-tanssitaiteilijoina. Muita toiminta-alueita voivat olla esimerkiksi elokuva- ja televisiotyö, viihdeteollisuus ja mainontaan liittyvät työt. Tanssialan perustutkinnon suorittaneet voivat työllistyä myös kiinteisiin tanssiryhmiin ja ammattiteattereihin sekä Suomen Kansallisbalettiin.

ALAN ARVOT

Tanssialan arvopäämääränä on tanssijan persoonallisuuden ja yhteistyökykyisyyden kehittäminen sekä yksilön arvostaminen esteettisten elämysten kokijana, luojana ja välittäjänä. Tanssijan avoimuus, toiminnan yhteisöllinen luonne ja sen tarjoama osallistumisen mahdollisuus ovat arvoja, joiden välittäminen yhteisöön ja yhteiskuntaan edesauttavat kestävän kehityksen tuotannollisten tavoitteiden saavuttamista.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Tanssitaiteen tuotoksissa, esityksissä ja produktioissa tulee ottaa huomioon ekologisen kestävyyden vaatimukset. Ne tarkoittavat esimerkiksi esiintymisiin liittyvien materiaalien, kuten lavasteet ja asusteet, kierrätystä sekä ekologisten materiaalien käyttöä.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita tanssialalla:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Tanssialan perustutkinnon haasteet liittyvät taiteiden merkityksen korostamiseen ihmisen kokonaisvaltaisen kehityksen ohjaajana. Kestävän kehityksen periaatteet liittyvät luonnonmukaisuuden ja tuotannon yhdistämiseen. Tanssiala edustaa luonnonmukaisuutta erityisesti ihmiskehon ilmaisuvoimassa ja tanssin alkuperäisessä liikunnallisuudessa ja sosiaalisuudessa.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Tanssialan koulutuksen perusta on kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä. Tanssialan ammattietiikka edellyttää koulutuksessa saavutettujen taitojen ja tietojen ohella mm:

Tanssialan toimintaedellytykset turvaamalla kestävän kehityksen luonnonmukaisuuteen liittyvät periaatteet saavat ilmaisuvoimaisen julkitulon ja yhteiskunnan moniarvoisuus ja kulttuuriperintö säilyvät ja kehittyvät edelleen.

Lisätietoja ja esimerkkejä