
Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto

(Kuva: Tuomo Hannukkala)
ALAN KUVAUS
Tieto- ja tietoliikenneala vastaa yhteiskunnan toimintoja tukevien tieto- ja tietoliikennejärjestelmien rakentamisesta, ylläpidosta ja niiden laadukkaasta toiminnasta. Alan innovaatiot valtaavat yhä uusia alueita. Eri palvelualoille suunnatut sovellukset vaikuttavat kaikkien kansalaisten elämään ja sen laatuun. Tieto- ja tietoliikennealan laitteistojen avulla hoidetaan yhä suurempi määrä kansalaisten henkilökohtaiseen kanssakäymiseen ja taloudenpitoon liittyviä asioita. Tietoa siirretään yhä laajemmissa koko maapallon kattavissa tietoverkoissa.
Elektroniikka-asentajan keskeisiä osaamisalueita ovat elektroniikkatehtaiden tuotantoautomaation käyttötehtävät ja valmistettujen tuotteiden testaus sekä elektroniikan laitteiden asennus ja huoltotyöt.
ICT-asentajan keskeisiä osaamisalueita ovat asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikennelaitteet sekä tietokonelaitteet, niiden asennus ja konfigurointi.
ALAN ARVOT
Alalla työskenteleviltä edellytetään korkeaa ammattietiikkaa sekä ehdottomia salassapitovaatimuksia hänen käsitellessään laitteistoja ja järjestelmiä, joissa kansalaisten henkilökohtaisia tietoja säilytetään tai siirretään. Tuotteiden lyhyet elinkaaret sekä eri laitesukupolvien nopea uudistuminen asettavat myös alalla työskentelevän asiakaspalvelukyvylle entistä suuremmat vaatimukset. Kansalaisilla on tarve saada neuvoa ja opastusta uusien sovellusten ja toimintojen käyttöönotossa niin kotona, kuin myös kodin ulkopuolella. Tieto- ja tietoliikennetekniikan nopea uudistuminen ja kehittyminen vaatii alalla työskenteleviltä jatkuvaa itsenä kehittämistä. Alan nopea globalisoituminen edellyttää teknologiaan liittyvän osaamisen kehittämisen lisäksi myös kielitaidon kehittämistä.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Elektroniikkalaitteiden ympäristövaikutusten pienentämiseen liittyy EU-direktiivejä. ROHS-direktiivillä pyritään vähentämään ympäristölle ja ihmiselle haitallisten aineiden käyttöä elektroniikassa. WEE-direktiiviin pohjautuvan SER-asetuksen tarkoitus on järjestää elektroniikkalaitteiden kierrätys.
Tietoteknisten laitteiden energiaominaisuuksia kuvaamaan on luotu standardeja, kuten Energy-Star ja TCO. Myös tuotteen koko elinkaaren huomioon ottavia ympäristömerkkejä käytetään. Alalla työskenteleviä koskevat tietosuoja-, viestintä ym. lait ja muut velvoitteet.
Sähkölaitteiden kanssa toimittaessa on noudatettava sähköturvallisuusmääräyksiä.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- elektronisten laitteiden valmistuksen ja materiaalien ympäristövaikutuksia on pystytty huomattavasti vähentämään
- lyijyttömät juotosmetallit ja halogeenittomat palonestoaineet (RoHS-direktiivi)
- litteiden näyttöjen valmistus kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa ja materiaaleja aikaisempiin putkinäyttöihin verrattuna
- laitteiden valmistuksessa käytettäviä muovilaatuja on vähennetty, mikä helpottaa kierrättämistä
- elektronisten laitteiden tuottajavastuu (SER-asetus)
- sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyn, kierrätyksen ja hyödyntämisen mahdollistavaa teknologia kehittyy nopeasti
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotannossa käytettävien raaka-aineiden, kuten metallien (kupari, tina, kulta jne.) louhinta aiheuttaa merkittäviä ympäristövaikutuksia. Sähkö ja elektroniikkalaitteiden tuotantoprosessien merkittävimpiä ympäristövaikutuksia ovat jätteet ja jätevedet. Tuotannon jätteet koostuvat prosessijätteistä, kemikaaleista sekä pakkausjätteistä. Prosessijätteet ja jätekemikaalit pystytään hyödyntämään tehokkaasti asianmukaisissa käsittelylaitoksissa.
Tietotekniikan laitteiden materiaalintarve on pakkaustekniikan kehittyessä vähentynyt. Toisaalta lisääntynyt laitteiden valmistus on syönyt tehokkaamman materiaalinkäytön tuomat säästöt. Kun laitteiden tehoa lisätään, kasvaa samalla yleensä niiden sähkönkulutus. Suurissa palvelinkeskuksissa sähkönkulutus ja sen aiheuttama jäähdytyksen tarve on hyvinkin merkittävä ongelma.
Tietotekniikan laitteiden nopea kehitys aiheuttaa laitteiden vanhentumisen lyhyessä ajassa teknisesti sopimattomiksi. Laitteita joudutaan tämän vuoksi uusimaan tiheästi. Käytöstä poistuvat laitteet aiheuttavat jäteongelman, jota pyritään lievittämään mm. SER-asetuksella.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelijan tulee:
- osata hahmottaa tuotteen elinkaari
- osata vertailla tietoliikenneteknisten laitteiden energiankulutuksia
- tuntea käytöstä poistettujen laitteiden ja muun materiaalin kierrätysjärjestelmät
- toimia materiaalia säästävällä tavalla
- osata jätteiden lajittelu
- osata työskennellä asiakaspalvelussa ja neuvonnassa eettisesti ja asiakaskeskeisesti
- tuntea tietoturvallisuusasiat sekä tietojenkäsittelyn salassapitomääräykset
- tuntea ja sähköturvallisuusmääräykset ja niihin sisältyvät toimenpiteet
Lisätietoa ja käytännön esimerkkejä
- Digitoday: Energiankulutus nousee suureksi uhkaksi
- Motiva Oy Työasemien sähkönsäästön mahdollisuudet
- Tuottajavastuu jätehuollossa www.ymparisto.fi/tuottajavastuu
- Tietosuojavaltuutetun toimisto, lakeja www.tietosuoja.fi/1556.htm
- EU-kukka ympäristömerkin kriteerit tietokeneille ja kannettaville tietokoneille www.ymparistomerkki.fi/eu/kriteerit
- Tietoa tietokoneista Kuluttajaviraston Eko-ostajan oppaassa www.kuluttajavirasto.fi/Page/0112420f-0f35-4456-a066-a57ad54ba431.aspx
- Katso myös tämän sivuston aiheet; Tietojenkäsittelyn perustutkinto ja Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto