Turvallisuusalan perustutkinto, Turvallisuusvalvoja


Tiedot toimittanut Lasse Kammonen Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Turvallisuusalan työt voidaan jakaa yksityisen ja julkisen sektorin tehtäviin. Yksityinen sektori suorittaa turvallisuusalan tehtäviä ansiotoimintana ja tätä toimintaa säätelee kunkin toimialan lainsäädäntö. Merkittävimpiä yksityisen sektorin turvallisuustehtäviä ovat mm. erilaiset turvasuojaustehtävät (turvatekniikan asennus, suunnittelu, lukitus, jne.), erilaiset koulutus- ja suunnittelutehtävät sekä vartioimisliiketoiminta. Yksityinen sektori toimii käytännössä kaikilla yritysturvallisuuden osa-alueilla hyvin monipuolisissa tehtävissä. Ihmiset mieltävät hyvin erilaisia asioita omaa turvallisuuttaan uhkaaviksi tai turvaaviksi tekijöiksi ja siksi myös erilaisten turvallisuuspalvelujen tarjonta on hyvin monipuolista.

Julkisella sektorilla turvallisuustoiminta on pääsääntöisesti viranomaistoimintaa. Merkittävimpiä toimijoita ovat mm. poliisi, pelastustoimi, puolustusvoimat, rajavartiolaitos, tulli, ympäristöviranomaiset, työturvallisuusviranomaiset sekä vankeinhoitoon liittyvät tahot. Myös sosiaaliviranomaisten jotkut tehtävät voidaan lukea turvallisuusalaan kuuluviksi. Lisäksi julkisella sektorilla on useita eri osa-alueisiin perehtyneitä laitoksia mm. VTT, STUK, Huoltovarmuuskeskus, TUKES, Työterveyslaitos, jne. Nämä ovat pääsääntöisesti oman alansa asiantuntija- tutkimusorganisaatioita.

Monilla osa-alueilla näitä täydentävät erilaiset järjestöt ja yhdistykset, joiden toimintaa julkinen sektori tai työmarkkinajärjestöt tukevat. Näistä merkittävimpiä ovat Pelastusalan liitot, Suomen pelastusalan keskusjärjestö, Työturvallisuuskeskus ja Maanpuolustuskoulutus ry. Merkittävä sitoutumaton yhdistys on myös Finnsecurity ry.

Turvallisuusala on ollut jo vuosia yksi nopeimmin kasvavista aloista maassamme. Yritysturvallisuus on tapa ajatella turvallisuutta kokonaisuutena, joka ei ole sidottu vain yritysmaailmaan.

ALAN ARVOT

Turvallisuus on yksi ihmisen perustarpeista ja myös toimivan yhteiskunnan perusarvoja. Turvallisuustoiminnalla pyritään varmistamaan ihmisten perusoikeuksien toteutuminen ja rauhalliset olot yhteiskunnassamme. Turvallisuus on yhteiskunnassamme ennen kaikkea toimintaedellytyksiä turvaava toiminto.

Monet turvallisuusalan toimijat joutuvat työssään puuttumaan myös ihmisten perusoikeuksiin ja tästä syystä alan moraaliset ja eettiset kysymykset ovat erittäin tärkeitä. Tämän toteutumista varmistetaan paitsi henkilöstön erilaisilla psykologisilla testeillä ja koulutuksella, myös lainsäädännön keinoin. Turvallisuusalan toimijoita normittavassa lainsäädännöstä löytyy paljon kohtia, joissa toimintaa keskeisesti ohjaavat periaatteet ovat yksilön oikeuksien kunnioitus sekä lievimpien mahdollisten keinojen käyttö. Tällä pyritään myös varmistamaan, ettei kenenkään oikeuksiin puututa enempää, kuin on ehdottoman välttämätöntä.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS ALALLA

Turvallisuusalaa ohjaa ensisijaisesti lainsäädäntö ja muu alaan liittyvä normisto. Alaa ohjaavaa lainsäädäntöä ovat esimerkiksi palo- ja pelastustoimen säädökset, työturvallisuus- ja ympäristölainsäädäntö. Lisäksi erilaiset yhdistykset ja yritykset ovat luoneet omia sisäisiä ohjeita. Koko turvallisuusalan keskeisin periaate on riskienhallinta, jolla pyritään ennakoimaan mahdollisia riskejä ja pienentämään niiden toteutumisen todennäköisyyttä tai seurauksia. Tämä periaate koskee myös ympäristömme turvaamista.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Suurimpana yksittäisenä haasteena turvallisuusalalla on tiedon ja taitojen lisääminen ympäristöasioista kaikissa organisaatioissa erityisesti yksityisellä sektorilla. Myös monissa julkisen hallinnon organisaatioissa tietämys käytänteistä ja lainsäädännöstä on varsinkin organisaatioiden toimijatasolla selkeä kehittämiskohde. Tekniikan kehitys ja ympäristövalvonnan tehtävät edellyttävät turvallisuushenkilöstöltä erikoisosaamista.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALALLA

Opiskelija: