
Veneenrakennuksen perustutkinto, Veneenrakentaja
Tiedot toimittanut Paavo Tolvanen Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Tuomo.Hannukkala)
ALAN KUVAUS
Venealan erityispiirteenä on valmistuksen monipuolinen lajikirjo alkaen pienistä kanooteista ja jollista aina suuriin matka- ja purjeveneisiin. Veneitä valmistetaan sekä suurina sarjoina, että yksilöllisesti tilaustyönä asiakkaalle räätälöityinä. Veneenrakennusalan yritystoiminta muodostuu veneveistämöistä, veneensuunnittelusta, veneenkorjauksesta, tarvikkeiden valmistuksesta ja myynnistä sekä veneiden myynnistä. Suomessa on muutama suuri veneenrakennusyritys, mutta suurin osa alalla toimivista ovat 1 – 2 hengen työllistäviä pienyrityksiä.
Veneveistämöt, sekä osittain myös venekorjaamot erikoistuvat joko lujitemuoviin, puu- tai metalliveneisiin. Veneenrakentajat toimivat lähinnä veneveistämöiden ja venekorjaamoiden työntekijöinä. Veneenrakennus on suurelta osin käsityötä, joten tuotteiden korkea laatu ja käsityönä tehtävä viimeistelty ovat haaste tekijälleen.
ALAN ARVOT
Veneenrakennusalan yhteiskunnallisena päämääränä on valmistaa turvallisia vapaa-ajanviettovälineitä kotimaan kuluttajille ja vientiin sekä luotettavia työkaluja merenkulun ammattilaisille. Venealan keskeisiä arvoja ovat luontoarvojen huomioiminen, säilyttäminen ja monimuotoisen virkistys- ja harrastustoiminnan mahdollistaminen. Veneiden valmistuksessa pyritään huomioimaan niiden vaikutukset ympäristöön. Materiaali- ja jaa veneen käyttövoiman valinta vaikuttaa paljon tuotteen ympäristökuormitukseen. Energiaa säästäviä ratkaisuja, haitallisten päästöjen ja hukkamateriaalien talteenottolaitteita, materiaalien kierrätystä ja jätteiden käsittelyä kehitetään jatkuvasti. Veneenrakennusalalla pyritään jatkuvasti parantamaan tuotteiden kestävyyttä, toimintavarmuutta, turvallisuutta, tarkoituksenmukaisuutta, ulkonäköä ja käytön miellyttävyyttä.
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS
Veneen valmistusta ohjaava lainsäädäntö riippuu osin käytettävästä valmistusmateriaalista. Esimerkiksi metalliveneiden valmistusta koskee metallialan ympäristö- ja työturvallisuussäädökset. Lasikuitu ja muoviveneiden valmistusta koskee vastaavasti mm. kemikaalilainsäädäntö. Myös puuveneitä rakennettaessa joudutaan materiaalin kestävyyden lisäämiseksi käyttämään erilaisia pintakäsittelyaineita. EU-direktiiveillä määritellään käytettävien kyllästeiden sekä pohjamaalien käyttöä.
Venealaa ohjaa EU-direktiivi (huvivenedirektiivi) jolla määritetään kaikki oleelliset seikat veneestä mm. veneen rakenteet ja turvallisuus. Direktiivin vaatimukset koskevat niin veneen rakenteellista turvallisuutta – mm. lujuutta, vakavuutta ja kelluvuutta - kuin päästöjä ja palontorjuntaakin. Direktiivi on tuonut rajoituksia veneiden pakokaasu- ja melupäästöihin ja on samalla yhdenmukaistanut niitä. Direktiivin säädökset tulevat voimaan vähitellen.
Myytäväksi tehdyt veneet täytyy sertifioida. Suomessa sen tekee VTT tai tiettyyn käyttöluokkaan saakka valmistaja itse. Sertifioinnin yhteydessä määritellään veneen käyttökohde sekä varusteet. Myös EU:n ulkopuolelta tulevien tuotteiden tulee täyttää nämä kriteerit. Direktiivin määräykset täyttävästä veneestä löytyy CE-merkintä, joka on valmistajan antama vakuutus määräysten täyttämisestä ja asianmukaisesta sertifioinnista. Lisäksi yli 6 m pitkä vene tulee rekisteröidä.
Käytöstä poistetun veneen hävittäminen on täysin sen omistajan vastuulla. EU-lainsäädännön mukainen tuottajavastuu ei toistaiseksi koske veneitä.
Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:
- lujitemuoviveneiden kierrätyksen kehittäminen
- kehittyvillä teknologioilla kuten moottoriteknologialla on alalle suuri merkitys
- ympäristöystävällisemmät energiamuodot
- purjeveneet
- soutuveneet
- aurinkoenergian käyttö
- perinteisten jalopuulajien korvaaminen veneiden sisustuksessa nopeasti kasvavilla eettisesti hyväksyttävimmillä puulajeilla
- uusien valmistusmenetelmien kehittäminen ja uusien materiaalien käyttö veneenrakennuksessa
- automaation laajempi hyödyntäminen
- suljetut jätevesijärjestelmät suuremmissa veneissä
ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA
Venealan kehitys on pitkän aikaa kulkenut kohti suurempia ja suuremmilla moottoreilla varustettuja veneitä. Kehitys ei siten ole kaikilta osiltaan ole kulkenut ekologisesti kestävämpään suuntaan. Energian hinta, yleinen talouskehitys ja ihmisten yleisen ympäristötietoisuuden kasvu ovat tulevaisuudessa ne tekijät, jotka voivat muuttaa tätä kehitystä.
Yleisin veneiden rakennusmateriaali on lujitemuovi. Materiaalin kierrättämistä ollaan vasta selvittämässä. Lujitemuovirakentamisen valmistustekniikan kehityspaineita aiheuttavat työn tehokkuus-, työsuojelu- sekä laatuvaatimukset. Puuveneiden uutta tulemista ei ole vielä laajamittaisesti tapahtunut.
Kotimaisen veneteollisuuden kestävän kehityksen haasteena voidaan pitää kykyä seurata alalla vaikuttavia ympäristönsuojelun trendejä ja yhdentyvän Euroopan aiheuttamia muutoksia teknisiin määräyksiin ja kilpailutilanteeseen. Turvallisuuteen vaikuttavien ominaisuuksien kehittäminen on ehdoton edellytys pienten veneiden suosion kannalta.
KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA
Opiskelija:
- tuntee työ- ja ympäristönsuojelun periaatteet ja noudattaa niitä työssään
- tuntee laatu- ja ympäristöjärjestelmät ja osaa toimia niiden mukaan
- osaa huolehtia työturvallisuudesta ja ympäristönsuojeluun liittyvistä asioista
- ymmärtää eri raaka-aineiden luonteen
- hyvät ja huonot puolet sekä ympäristövaikutukset
- osaa omassa työssään ottaa huomioon energiaa ja materiaalia säästävät työskentelytavat
- tuntee veneilyn ympäristöriskit ja osaa ottaa ne huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa
- ymmärtää oman työnsä eettisen merkityksen ympäröivälle yhteiskunnalle ja luonnolle
- tuntee venealaa ohjaavat kansainväliset/eurooppalaiset ympäristö- ja veneenrakennusmääräykset
- veneturvallisuusmääräykset
- viranomaisten luokitukset.
- osaa lajitella ja kierrättää eri materiaaleja
- kierrätettävät jätteet
- tavanomainen jäte
- ongelmajätteet
Lisätietoa ja esimerkkejä
- yleistietoa venealasta ja veneilystä www.finnboat.fi
- venealan yleisistä määräyksistä ja ohjeista www.veneily.fi
- veneen sertifiointi www.vtt.fi
- Tekesin Veneteknologiaohjelman projekti: Ympäristömyötäisyyden kehittäminen venealalla - Sustainable Boating