Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto


Tiedot toimittanut Reijo Waldén Koulutuskeskus Salpaus (Kuva: Koulutuskeskus Salpaus)

ALAN KUVAUS

Verhoilijan ammatti on huonekalualan arvostettu ja perinteinen käsityöammatti. Ammatinkuva on laajentunut kolmeen erikoistumisalueeseen, joita ovat perinteinen verhoilu, ajoneuvoverhoilu ja teollinen verhoilu. Teollinen verhoilu on alan suurin työllistäjä. Perinteiseen verhoiluun erikoistuneet verhoilijat toimivat useimmiten yksityisyrittäjinä. Verhoilijoitten kädenjäljen näkee kaikkialla asutussa ympäristössä: kodeissa, julkisissa rakennuksissa ja liikennevälineissä. Lepokalustot ja pehmustetut tuolit mielletään verhoilijan työksi, mutta usein jää huomaamatta, että niin lentokoneiden, veneiden kuin autojenkin penkit, kuten myös monien hoitokalusteiden tarkat päällystykset, ovat verhoilijoiden tekemiä.

Verhoilijan tehtävät ovat laajentuneet myös muihin sisustamiseen liittyviin töihin. Sisustaja on ammattilainen, joka osaa kolmen perinteisen käsityöammatin, verhoilijan, maalarin ja puusepän työtehtävät ja toimii yhteistyössä sisustusarkkitehtien kanssa ja sisustussuunnittelijoiden kanssa.

ALAN ARVOT

Verhoilu- ja sisustusalan arvoperusta pohjautuu verhoilun erityispiirteisiin, jossa yhdistyvät perinteinen vanha käsityö ja suomalaisen huonekaluteollisuuden uusin tekniikka. Alan koulutuksen tärkeä tehtävä on vaalia arvokkaiden käsityöperinteiden säilyttämistä tuleville sukupolville. Alan ammattilainen voi omalla työllään vaikuttaa tuotteen laatuun, samoin kuin myönteisen asiakaspalvelun avulla kehittää asiakkaan makua, tyylitajua ja vaatimustasoa. Alalla työskentelevän on tärkeää kehittää järjestelmällisyyttään, arviointikykyään ja itsekritiikkiään työnsä suunnittelussa ja laatutason arvioinnissa. Hänen on pyrittävä toimimaan työyhteisöissään omaehtoisena työn kehittäjänä ja edistämään tasa-arvoa, luovuutta ja sosiaalista kanssakäymistä.

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN OHJAUS

Monet teollisen verhoilun tarvikevalmistajat ovat ottaneet tulevaisuuden strategioissaan huomioon tiukentuvat ekologiset vaatimukset. Euroopan yhdentyminen on tuonut mukanaan standardien ja turvallisuusmääräysten yhdenmukaistamisvaatimuksia sekä tuotevastuulain. Yhä useammin alan yrityksiltä vaaditaan sertifioitua laatu- ja ympäristöjärjestelmää. Vaahtomuovin valmistuksessa aiemmin yleisesti käytetyistä CFC -yhdisteistä (kauppanimellä freon) on EU-alueella luovuttu sen otsonikatoa aiheuttavan ominaisuuden vuoksi.

Tuoteturvallisuuslainsäädännön mukaan huonekalujen on täytettävä laissa kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetut vaatimukset. Merkittäviä turvallisuustekijöitä huonekaluissa ovat rakenteen kestävyys, oikea mitoitus, tasapainoisuus sekä materiaalien paloturvallisuus. Suomessa on lisäksi pehmustetuttujen istuinhuonekalujen sekä patjojen paloturvallisuutta koskevia kansallisia turvallisuusvaatimuksia. Huonekalujen turvallisuusominaisuuksia käsitellään monissa standardeissa.

Keskeisiä ja ajankohtaisia kestävän kehityksen asioita:

ALAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN HAASTEITA

Perinteiset huonekaluteollisuuden materiaalit kuten puu ja puujalosteet sekä kankaat ja nahat ovat saaneet rinnalleen hinnaltaan hyvin kilpailukykyisiä metalli- ja muoviteknologian tuotteita. Huonekalujen materiaalit ovat kehittyneet ja samoin ovat työmenetelmät materiaalien leikkauksessa, ompelussa ja kiinnityksissä kehittyneet ja nopeutuneet huomattavasti. Tästä seurauksena kalusteiden hinnat ovat laskeneet ja kysyntä kasvanut. Näin huonekalusta on tullut kertakäyttöhyödyke, jonka elinkaari lyhenee jatkuvasti. Tämä kehitys on kaventanut verhoilijan mahdollisuuksia vaikuttaa tuotteen ekologiaan. Hinnan ja muotoilun osuus kuluttajan ostopäätöksessä menee usein tuotteen kestävyyden ja ekologisuuden edelle. Huonekalujen käyttöikää voidaan pidentää ajattomalla muotoilulla ja käyttämällä kestäviä materiaaleja. Myös huonekalujen korjauskelpoisuus on niiden käyttöiän kannalta merkittävä asia.

Käytettyjä huonekaluja kierrätetään mm. erilaisten toimintakeskusten voimin. Kokonaan käytöstä poistuneiden huonekalujen materiaalien maanlaajuista kierrätysjärjestelmää ei sen sijaan ole vielä onnistuttu luomaan.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN OSAAMISTAVOITTEITA ALAN PERUSTUTKINNOSSA

Opiskelijan tulee:

Lisätietoa ja esimerkkejä