MERKITTÄVÄT KEKE-NÄKÖKOHDAT JA PARANNUSTARPEET

Kestävän kehityksen ulottuvuuksiin liittyvät merkittävät näkökohdat ja parannustarpeet määritellään katselmuksessa kerätyn tiedon pohjalta.

Lähtötilanteen kartoituksessa ilmenee yleensä monia asioita, joita tekisi mieli ryhtyä kehittämään. Koska resurssit ovat kuitenkin rajalliset, pitää asioista valita tärkeimmät.

Valinta perustuu siihen, että kartoituksessa tunnistetut näkökohdat asetetaan oppilaitoksen omaan tärkeysjärjestykseen. Näistä yhteisesti tärkeinä pidetyistä näkökohdista valitaan esimerkiksi 3-5 kpl sisällytettäviksi oppilaitoksen kestävän kehityksen ohjelmaan.

Kestävän kehityksen näkökohtia arvotetaan yhteisesti sovittujen kriteerien pohjalta. Niitä voivat olla esimerkiksi tarkastelun kohteena olevaan näkökohtaan liittyvän työturvallisuusriskin suuruus, ympäristövaikutuksen merkittävyys, lainsäädännöllinen vaatimus, ympäristökasvatusvaikutus, vaikutus opetuksen laatuun tai näkökohdan yhteys oppilaitoksen arvovalintoihin. Arvottaminen on parasta tehdä moniammatillisessa ryhmässä, jolloin lopputuloksessa yhdistyy mahdollisimman laaja näkemys. Työskentelymenetelmänä voidaan käyttää esimerkiksi ohjattua keskustelua, pisteytystä tai äänestystä.

Äänestystä varten keke-ryhmä kokoaa listan näkökohdista, ja äänestyksessä jokainen valitsee niistä kolme mielestään tärkeintä. Näkökohdista voidaan koota myös hieman erilaiset listat opettajille, ei-opettavalle henkilöstölle ja opiskelijoille. Opiskelijoiden äänestys kannattaa suorittaa oppitunnilla, henkilökunnan äänestys kokouksissa. Äänestyksellä tulee samalla myös informoitua kartoituksen tuloksista ja työn etenemisestä. Yhteisiin tavoitteisiin sitoutuminen lisääntyy myös, kun jokainen pääsee vaikuttamaan tavoitteiden valintaan. Äänestyksen tulos saattaa myös yllättää keke-ryhmän: ryhmä olisi ehkä itse valinnut näkökohtia, joita muut eivät arvota tärkeimmiksi.

Riittävän edustava keke-ryhmä voi arvottaa näkökohdat myös itse. Koska vastausten määrä on tällöin pienempi, tarvitaan hienosäätöisempi menetelmä: esimerkiksi ryhmän jäsenet antavat näkökohdille pisteitä asteikolla 1-5 ja annetut pisteet lasketaan yhteen. Annettujen pisteiden perusteella näkökohdat pannaan tärkeysjärjestykseen. Näkökohdat voidaan pisteyttää myös yhteisesti keskustellen.

Arvottamisen tuloksena kestävän kehityksen näkökohdat voidaan karkeasti jakaa neljään ryhmään:

Arvottamisessa voi myös käyttää apuna sivulla "Lomakkeita ja työkaluja/Merkittävät keke-näkökohdat" olevaa pisteytystaulukkoa. Taulukkoon sijoitetaan keke-näkökohtien kartoituksessa esille tulleita asioita (ympäristönäkökohtia). Sivulla on ohjeistus taulukon käyttöön ja myös itse taulukkopohjassa on ohjeita.

Huom!

Pisteytystaulukkoa käytettäessä on sen antamia tuloksia pidettävä vain ohjeellisina; Tulokset on joka tapauksessa arvioitava riittävän laajassa ja asiantuntevassa ryhmässä.