SANASTO

Auditointi

Määrämuotoinen obektiivinen arviointi. Esimerkiksi laatu- ja ympäristöjärjestelmän kattavuuden ja toimivuuden arviointi, joka voi olla organisaation itsensä toteuttama sisäinen arviointi tai ulkopuolisen, riippumattoman tahon toteuttama ulkoinen arviointi.

Dokumentointi

Tapahtuman, ilmiön, idean tai rakenteen tarkkaa kirjallista kuvaamista (Toimintaohjeet, työohjeet ym.).

Ekologinen

Luonnontalouteen liittyvä.

Ekotehokkuus

Ekotehokkuudella tarkoitetaan tuottamista vähemmästä enemmän ympäristöä säästäen. Ekotehokkaan tuotannon tavoitteena on käyttää mahdollisimman vähän materiaaleja, raaka-aineita ja energiaa. Samalla pyritään myös vähentämään tuotteen tai palvelun haitallisia ympäristövaikutuksia koko sen elinkaaren aikana.

Ekosysteemipalvelut

Ekosysteemipalvelut ovat luonnon tuottamia ilmaispalveluja. Ne voivat olla aineellisia tai aineettomia. Näitä palveluja ovat esimerkiksi veden kiertokulku, kasvien fotosynteesi ja hapen tuotto, hyönteisten suorittama kasvien pölytys, luontoelämykset.

Elinkaariajattelu

Elinkaariajattelu tarkoittaa tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksien tarkastelua systemaattisesti hyödykkeen koko elinkaaren aikana.

Indikaattori

Toiminnan laajuuteen suhteutettu mittaustulos. Esim. jätemäärä kg/opiskelijavuosi

Itsearviointi

Yksikön tai organisaation omaan toimintaan, sen edellytyksiin ja tuloksiin kohdistuvaa arviointia. Kestävän kehityksen asioiden itsearvioinnissa eri henkilöstöryhmät ja opiskelijat arvioivat kestävän kehityksen toteutumista oman työnsä, oppimisen ja koko oppilaitoksen kannalta. Itsearviointiin liittyvät oman työn ja toiminnan arviointi sekä arviointitiedon käsittely ja kehittämiskohteiden tunnistaminen yhdessä.

Katselmus / lähtötilanteen kartoitus/ympäristökatselmus

Lähtötilanteen kartoitus tai katselmus luo perustan kestävän kehityksen ohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelulle. Kartoituksen tavoitteena on tunnistaa oppilaitoksen toimintoihin tai toimintaprosesseihin liittyvät kestävän kehityksen näkökohdat ja parannustarpeet. Kartoituksessa voidaan tarkastella esimerkiksi ympäristöasioita, turvallisuutta, hyvinvointia, työilmapiiriä tai kulttuuriympäristöä.

Kasvihuonekaasut

Kasvihuonekaasuilla tarkoitetaan ilmakehän kaasuja, jotka imevät itseensä lämpösäteilyä lämmittävät maapallon alailmakehää. Merkittävimmät kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi ja metaani.

Kestävän kehityksen näkökohta

Oppilaitoksen toiminto tai sen osa, jolla on tai voi olla myönteisiä tai kielteisiä vaikutuksia esimerkiksi luonnon- tai fyysiseen ympäristöön, henkilöstön ja opiskelijoiden turvallisuuteen ja hyvinvointiin, työilmapiiriin, tai kulttuuriseen ympäristöön

Kestävän kehityksen ohjelma

Oppilaitoksen toimintaohjelma ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden edistämiseksi oppilaitoksen valitsemin painotuksin. Ohjelmassa on määritelty tavoitteet, toimenpiteet, vastuut ja aikataulut tavoitteiden saavuttamiselle. Ohjelmaa päivitetään vuosittain, ja sillä on yhteys oppilaitoksen toiminta- ja taloussuunnitelmaan ja laadunhallintaan. Ks. myös ympäristöohjelma.

Kestävän kehityksen ohjelman päämäärä/ympäristöpäämäärä

Päämäärät ovat yleisluontoisia, kestävän kehityksen toimintapolitiikkaan ja lähtötilanteen kartoitukseen pohjautuvia tavoitteita, jotka oppilaitos asettaa itselleen. Ne ovat määrällisiä silloin, kun se on käytännössä mahdollista. Päämäärät voivat liittyä niin opetukseen, arkikäytäntöihin kuin johtamiseenkin. Kestävän kehityksen ohjelman päämääriä voivat olla esimerkiksi keke-opetuksen kehittäminen, energiankulutuksen vähentäminen, tai viihtyisyyden tai työhyvinvoinnin lisääminen.

Ympäristöpäämäärä on yleisluontoinen ympäristötavoite jonka organisaatio asettaa itselleen. Sen perustana on ympäristöpolitiikka. Se on määrällinen aina kun se käytännössä on mahdollista.)

Kestävän kehityksen toimintapolitiikka / ympäristöpolitiikka

Julistus kestävään kehitykseen liittyvistä periaatteista ja yleisistä päämääristä, jotka ohjaavat oppilaitoksen toimintaa ja kestävän kehityksen ohjelman tavoitteita. Kestävän kehityksen toimintapolitiikka voidaan nimetä myös esimerkiksi ympäristöpolitiikaksi tai kestävän kehityksen toimintaperiaatteiksi

Laatujärjestelmä

Osa organisaation toimintajärjestelmää. Sen ensisijaisena tavoitteena on asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeiden täyttäminen, sekä organisaation tuotteiden tai palveluiden laadun varmistaminen.

Merkittävä ympäristönäkökohta

Näkökohta, jolla on tai voi olla merkittävä ympäristövaikutus (ks. kestävän kehityksen näkökohta ja ympäristönäkökohta).

Mittari

Mittari voi olla varsinainen mittalaite tai esimerkiksi ympäristöryhmän arvio, kysely, haastattelu tai muu vastaava menettely, jolla voidaan mitata asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Mittarin valinnassa tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat mittarin luotettavuus ja mittauksen toistettavuus. Esim. jätteidenmäärä (kg, l), energiankulutus kWh

Prosessi

Toimintoketju, joka muodostuu toisiinsa liittyvistä tapahtumista joista seuraa jokin tulos.

Tarkemmat määritelmät erityyppisille prosesseille löytyvät sivulta "Toimintaprosessien kuvaaminen".

Päästökauppa

Päästökauppa tarkoittaa menettelyä, jossa päästöoikeuksilla käydään kauppaa. Päästöjä tuottavat laitokset ovat velvollisia hankkimaan päästöjään vastaavan määrän päästöoikeuksia. Päästöjen vähentyessä laitos voi sitten myydä käyttämättä jääneet ylimääräiset oikeutensa. Näin päästöjä pyritään vähentämään siellä missä se on halvinta. Päästökauppaa sovelletaan erityisesti kasvihuonekaasujen (hiilidioksidin) vähentämisessä.

Resurssi

Voimavara, toiminnan edellytys, kuten raha, tilat, tuotantokoneet, henkilöstö ym.

Sertifiointi

Menettely, jolla riippumaton toimielin (sertifiointielin) antaa kirjallisen vakuutuksen siitä, että organisaation toiminta tai tuotteet ovat määriteltyjen vaatimusten mukaisia. Oppilaitos voi sertifioida esimerkiksi laatu-, ympäristö- tai turvallisuusjärjestelmänsä erilaisten kriteerien tai standardien mukaan. Vaatimusten todentaminen perustuu ulkoiseen auditointiin.

Standardi

Virallisen standardointijärjestön vahvistama normi.

Toimintajärjestelmä

Osa yrityksen tai yhteisön johtamisjärjestelmää. Rakenteista, säännöistä, voimavaroista ja toimintatavoista muodostuva kokonaisuus, jolla toiminta saadaan aikaan.

Turvallisuusjärjestelmä

Osa toimintajärjestelmää. Sen ensisijaisena tavoitteena on työturvallisuuden ja työviihtyvyyden jatkuva parantaminen sekä omaisuusvahinkojen estäminen.

VOC-päästöt

(VOC = Volatile organic compound) tarkoittaa haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöjä ilmakehään

Ympäristöjärjestelmä

Osa toimintajärjestelmää. Sen ensisijaisena tavoitteena on ympäristönsuojelun huomioon ottaminen kaikissa toiminnoissa.

Ympäristönäkökohta

Organisaation toimintojen, tuotteiden tai palvelujen osa, joka voi olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Ympäristöohjelma

Sisältää kuvauksen toimista, joilla oppilaitoksen asettamat ympäristöpäämäärät ja -tavoitteet saavutetaan. Siihen sisältyy käytännön toimenpiteet, aikataulu, resurssit, vastuunjako sekä toteutumisen seuranta. Ympäristöohjelma eroaa kestävän kehityksen ohjelmasta siten, että ympäristöohjelman tavoitteet keskittyvät ekologisen kestävyyden edistämiseen.

Ympäristövaikutus / sosiaalinen tai kulttuurinen vaikutus

Mikä tahansa ympäristössä tapahtuva haitallinen tai hyödyllinen muutos, joka on kokonaan tai osittain organisaation toiminnasta johtuvaa. Sosiaalisia ja kulttuurisia vaikutuksia ovat puolestaan oppilaitoksen toiminnan aiheuttamat muutokset, jotka kohdistuvat esimerkiksi ihmisten hyvinvointiin, turvallisuuteen tai kulttuuriympäristöön.

Ympäristövaikutusten arviointi (YVA)

Lakisääteinen menettely, jossa toiminnanharjoittajia ja kaavoittajia velvoitetaan selvittämään suunnitelmiensa mahdolliset vaikutukset ympäristöön jo ennakolta.