TOIMINTAPROSESSIEN KUVAAMINEN

Kuvaamisen tarkoitus

Prosessien kuvaamisella on useita tarkoituksia. Niistä tärkeimpiä ovat vastuunjaon ja ympäristövaikutusten selvittäminen sekä toiminnan kehittäminen. Prosessin kuvaus tehdään niin tarkasti, kuin se on on hyödyllistä. Liian yksityiskohtaista kuvausta ei kannata tavoitella.

Prosessi toimintaympäristöineen

Prosessia voidaan tarkastella tuotantotekijöiden muodostamana kokonaisuutena, jonka se muodostaa yhdessä toimintaympäristönsä kanssa. Prosessin tuotantopanokset, ohjaus ja valvonta, resurssit sekä prosessin tuotokset kuvataan omina ryhminään. Prosessissa voi olla osaprosesseja (aliprosesseja), joiden toimintaa voidaan kuvata samalla tavalla.

Esitetty tarkastelutapa sopii hyvin prosessin ympäristövaikutuksien selvittämiseen kestävän kehityksen ohjelmaa rakennettaessa. Malli on periaatteessa samanlainen kuin ISO 9001 laadunhallintajärjestelmästanrdissa esitetty lähestymistapa.

Seuraavassa on kuvattu kaksi erilaista ammattioppilaitoksen prosessia toimintaympäristöineen:

Auton huolto ja korjaus

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)
 

Työssäoppimisen toteuttaminen

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Prosessinkuvauspohjat löytyvät sivulta: "Lomakkeita ja työkaluja / Prosessien kuvaaminen".

Sivulla on esimerkkikuvaus prosessista. Lisäksi sivulla on tyhjä kuvauspohja omien prosessikuvausten tekoa varten.

Prosessien osatekijöiden (ohjaus ja valvonta, tuotantopanokset, resurssit , päätuotteet, sivutuotteet, jätteet ja päästöt) selvittäminen on erityisen tärkeä vaihe prosessien ympäristövaikutusten kartoittamisen ja myöhemmän merkittävyyden arvioinnin kannalta.
 

PROSESSIKARTTA

Prosessikartta kuvaa karkeasti organisaation pääprosesseja sekä niiden yhteyksiä toisiinsa. Tämä malli sopii laajempien kokonaisuuksien, kuten oppilaitoksen tai koulutusyhtymän toiminnan kuvaamiseen.

Huom! Vertaa oppilaitosprosessikartta sivulla: "Yleistietoa/Oppilaitoksen prosessit"
 

VUOKAAVIO JA TYÖNKULKUKAAVIO

Prosessin yksityiskohtaisempi "paloittelu" työvaiheisiin tai työtehtäviin saattaa olla tarpeellista. Tällöin vuokaavio ja työnkulkukaavio ovat käyttökelpoisia kuvaustapoja.

Vuokaavio:

Työnkulkukaavio: