|
Viittomakielen ohjaaja on viittomakielen taitoinen työntekijä, joka toimii ohjaajana ja avustajana viittomakielisen yhteisön sekä viittomia kommunikaatiossaan hyödyntävien henkilöiden ohjaus- ja avustustehtävissä. Viittomakielen ohjaajalta edellytetään erityisen laaja-alaisia kommunikaatiotaitoja. Myös monivammaisten ohjaamisen ja avustamisen taitoja tarvitaan. Viittomakielen ohjaaja saa opiskelun aikana viittomakielen perustaidon.
Viittomakielen ohjaaja voi toimia varhaiskasvatuksessa (lasten päivähoito, aamuja iltapäivätoiminta, perhetyö), eri-ikäisten koulunkäyntiin ja opiskeluun liittyvissä tilanteissa kouluissa ja oppilaitoksissa. Viittomakielen ohjaajan työpaikka voi olla myös laitos- ja vanhustyössä sekä erilaisilla kursseilla, leireillä ja kerhoissa esimerkiksi ohjaajana tai henkilökohtaisena avustajana. Ohjaajat voivat työskennellä myös viittomakommunikaatiota käyttävien kuulevien parissa. Palvelujen järjestäminen (esim. avustaminen, tukihenkilöpalvelut) on mahdollista myös oman yrityksen kautta.
Viittomakielen yhteiskunnallinen asema on vahvistunut ja viittomakielisiä palveluja kehitetään lisää. Väestön ikääntyminen lisää myös avustamispalvelujen tarvetta. Kuulevien, esimerkiksi dysfaattisten ja kehitysvammaisten lasten kielellisessä kuntoutuksessa on viittomakommunikaatiota käytetty viime vuosina yhä enemmän. Tähän liittyvät ohjaus- ja avustustehtävät lisääntynevät.
|
|