Elintarvike


Tietoa alasta ja opetussuunnitelmat


Elintarvikealaan sisältyvät meijeri- ja elintarviketeollisuus, joka jakautuu leipomo-, liha-, eines-, makeis-, mylly- ja panimoteollisuuteen. Elintarvikealalla työskenteleviltä edellytetään isoissa tuotantolaitoksissa tuotantoprosessien ohjauksen ja laadunvalvonnan osaamista, pientuotannossa taas käden taitoja. Teknisen ammattitaidon ja -tiedon lisäksi tarvitaan kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia ja työskennellä ryhmässä toisten kanssa. Tarvitaan myös joustavuutta, ongelmanratkaisukykyä ja toiminnan kehittämisvalmiuksia. Elintarvikevalvonnan siirtyminen viranomaisilta yritysten omavalvonnaksi on lisännyt työn vaativuustasoa ja jokaisen työntekijän vastuullisuutta.

Tyypillisiä työpaikkoja ovat leipomot ja konditoriat, lihanleikkaamot ja makkaratehtaat, eines- ja makeistehtaat sekä myllyt ja panimot. Meijeristit sijoittuvat meijeriteollisuuteen. Alalla on työpaikkoja pienistä pk-yrityksistä suuriin tuotantolaitoksiin. Elintarviketeollisuuden työllisyyden ei uskota lähivuosina nousevan. Korkeasta ikärakenteesta johtuva poistuma edellyttää kuitenkin uutta korvaavaa työvoimaa. Lisäksi elintarviketeollisuudessa korostuva hygienia-, laatu- ja tuottavuusvaatimukset edellyttävät jatkossa tuotannolliseen työhön koulutettuja ja päteviä ammattilaisia.