FAQ - usein kysytyt kysymykset

Kysy Opetushallituksen asiantuntijoilta.

OPISKELIJOIDEN KYSYMÄÄ

Palaa edelliselle sivulle
Monille opiskelijoille työssäoppiminen on uusi asia ja herättää siksi monia kysymyksiä. Tälle palstalle on koottu useimmiten eteen tulevia kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Kuka järjestää työssäoppimispaikan, opettaja vai opiskelija?

Työssäoppiminen on osa perustutkinnon suorittamista, joten oppilaitos (koulutuksen järjestäjä) vastaa työssäoppimispaikan järjestymisestä. Työssäoppimispaikan hankinta voi kuitenkin olla myös opiskelijan oppimistehtävä.

Työssäoppimisesta tulee aina tehdä kirjallinen sopimus koulutuksen järjestäjän ja työpaikan välillä. Koulutuksen järjestäjä valvoo, että työssäoppimispaikka tarjoaa oppimisen kannalta riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa, tarpeellisen työvälineistön sekä ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevää henkilökuntaa.

Entä jos työpaikkaa ei löydy opiskelupaikkakunnalta?

Oppilaitosten koulutustarjonta ei aina ole sama kuin paikallinen elinkeinorakenne, jolloin saattaa syntyä tilanne, jossa kaikille ei voida löytää omalta tai lähipaikkakunnalta työssäoppimispaikkoja. Tällöin oppilaitokset järjestävät niitä muualle.

Miten järjestetään asuminen ja matkat työpaikalle?

Yleisenä periaatteena on, että opiskelija vastaa asunnon hankkimisesta ja työmatkoista kuten koulumatkoista.

Millaista opintotukea ja koulumatkatukea työssäoppimisen ajalta saa?

Opiskelija on työssäoppimisen ajalta oikeutettu normaaliin opintotukeen. Jos työssäoppimisjaksolla maksetaan opiskelijalle palkkaa (eli työssäoppiminen tapahtuu työsuhteessa), huomioidaan maksettu palkka opintotuen määrässä. Tarkempia tietoja opintotuen ehdoista ja säännöksistä antavat Kelan paikalliskonttorit ja www.kela.fi.

Ammatillisissa oppilaitoksissa päätoimisesti opiskelevat voivat saada koulumatkatukea työssäoppimisjaksojen matkojen kustannuksia varten. Koulumatkatukea voidaan myöntää, jos yhdensuuntainen matka opiskelijan asunnolta työssäoppimispaikalle on vähintään 10 kilometriä ja kuukausittaiset kustannukset ovat vähintään 50,45 euroa kuukaudelta. Matkakustannuksia ei korvata 100 kilometriä ylittävän yhdensuuntaisen matkan osalta. Koulumatkatukea voi saada vähintään yhdeltä ja enintään yhdeksältä kuukaudelta lukuvuoden aikana (1.8-31.7). Sinulla on lisäksi oltava päivittäinen tukiehdot täyttävä koulumatka vähintään yhtäjaksoisten 18 päivän ajan.

Tarkempia tietoja koulumatkatuen ehdoista ja korvauksista antavat Kelan paikalliskonttorit ja www.kela.fi.

Miten ruokailu järjestyy?

Oppilaitoksen tehtävä on huolehtia ruokailusta myös työssäoppimisjaksoilla. Työssäoppimisen sopimuksessa ruokailu voidaan siirtää työnantajan järjestettäväksi. Oppilaitos voi myös maksaa opiskelijalle ruokarahan, jolloin opiskelija hoitaa ruokailun itse.

Ruokarahan suuruutta ei ole määritelty, mutta sen on oltava riittävä, jotta kouluruokailulle asetetut tavoitteet tulevat täytetyiksi. Ammatillisten oppilaitosten oppilaiden opintososiaalisista eduista annetun lain (498/83) mukaan oppilaitoksen on järjestettävä oppilaalle jokaisena työpäivänä riittävä maksuton kouluateria.

Mistä työvaatteet?

Oppilaitos hankkii opetukseen osallistumisen edellyttämät suojavaatteet. Opiskelija voi käyttää niitä myös työssäoppimisjaksojen aikana; työvaatetus voi olla myös työnantajan.

Entä kuka huolehtii vakuutuksistani jaksojen aikana?

Vakuutuksien hoitamisesta on sovittava työssäoppimisen sopimuksissa. Vakuutukset ovat monimutkainen asia ja mikäli haluat niistä lisää tietoa, lienee parasta että katsot mitä TONET työssäoppimisen tietopalvelussa, opiskelijoille osion pelisäännöissä asiasta sanotaan. Siirry siis osoitteeseen www.edu.fi/tonet.

Kuka vastaa työturvallisuudesta?

Työssäoppimisjakson työturvallisuudesta vastaa työnantaja. Oppilaitoksella on velvollisuus tiedottaa työpaikalle tästä velvoitteesta sekä tarkastaa työpaikan soveltuvuus turvalliseen oppimiseen. Lisäksi oppilaitos huolehtii, että työssäoppimisjaksoille lähtevillä opiskelijoilla on perustiedot alan työsuojelu- ja työturvallisuusvaatimuksista.

Millaiset ovat työajat?

Työssäoppimisessa noudatetaan nuorten työntekijöiden työaikaa koskevia säännöksiä. Käytännön järjestelyistä sovit työssäoppimispaikkasi edustajien kanssa.

Mistä asioista on sovittava työnantajan kanssa?

Ainakin seuraavista asioista on kirjallisesti sovittava: osapuolten tehtävät, ohjauksen ja arvioinnin järjestäminen, arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit, opintojen tavoitteet, keskeiset sisällöt, työssäoppimisen kesto ja ajoitus sekä työnantajalle mahdollisesti maksettavat korvaukset.

Mitkä tutkinnon osat on tarkoitus oppia työelämässä?

Ammatillisten opinnoista sellaiset osat, joiden opiskelu onnistuu luontevasti työpaikoilla.

Miten ja kuka arvioi osaamisen kehittymistä työssäoppimisen aikana?

Arviointi tehdään yhteistyössä työpaikan kanssa. Arvioinnista vastaavat opettaja ja työpaikkaohjaaja. Opiskelijan tulee osallistua omaa edistymistään koskeviin arviointikeskusteluihin sekä kehittää itsearviointikykyään. Opiskelijalla on oikeus saada palautetta arviointikeskustelussa.

Mitä tapahtuu, jos valmistuminen viivästyy siksi, ettei työssäoppimispaikkaa löydy tai jakson suorittaminen muuten epäonnistuu?

Oppilaitoksen tehtävä on järjestää työssäoppimispaikka tai pakottavissa syistä järjestää korvaavaa opetusta oppilaitoksessa. Työssäoppiminen on yksi ammatillisen koulutuksen toteuttamismuoto, jota järjestetään työpaikalla ja sen uusimiseen on voimassa samat säännöt kuin muuhunkin opetukseen.


Opetushallitus
Palaute: webmaster@tonet.fi