Suositus nuorten työssäoppimisesta

Suomen menestyminen ja kilpailukyvyn varmistaminen synnytetään osaavalla ja uusiutumaan kykenevällä työvoimalla. Elinkeinorakenteen ja ammattitaitovaatimuksien nopeat muutokset edellyttävät nykyistä tiiviimpää koulutuksen ja työelämän yhteyttä. Tulevaisuudessa ammatillisessa koulutuksessa korostuu työpaikoilla toteutettavan opetuksen eli työssäoppimisen merkitys.

Valtioneuvoston asettamien tavoitteiden mukaan ammatillisessa koulutuksessa lisätään työssäoppimista, laajennetaan oppisopimuskoulutusta, syvennetään työelämän ja koulutuksen vuorovaikutusta sekä parannetaan ammatillisen koulutuksen arvostusta.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat tehneet suosituksen ammatillisen koulutuksen työssäoppimisen ja työharjoittelun järjestämisestä. Suosituksen avulla voidaan sopimusaloittain luoda työssäoppimista ja työharjoittelua edistävät sopimusmääräykset. Suositus korostaa ala- ja työpaikkakohtaista yhteistyötä työssäoppimisen ja työharjoittelupaikkojen aikaansaamisessa. Samalla on tarkoitus ehkäistä ristiriitatilanteiden syntyminen turvaamalla yritysten henkilöstön asema.

Tämän suosituksen allekirjoittaneiden tavoitteena on turvata nuorille korkeatasoisen ammattitaidon ja -tiedon hankkimismahdollisuudet, yrityksille ammattitaitoisen työvoiman saamisen helpottaminen sekä nuorten työllistyminen ammatillisen koulutuksen jälkeen.

Allekirjoittaneet suosittelevat, että oppilaitokset ja niiden ylläpitäjät, järjestöt ja yritykset sekä julkishallinto selvittävät ala- ja työpaikkakohtaisesti mahdollisuutensa lisätä nuorten työssäoppimisen paikkoja työpaikoilla. Osapuolet pitävät tärkeänä, että yhteistyössä löydetään riittävästi työssäoppimisen paikkoja, osallistutaan nuorten ohjaamiseen työpaikoilla ja käynnistetään työssäoppimisen erilaisia hankkeita.

Opettajien työssäoppimiseen liittyvää ammattitaidon ajantasaistamista työpaikoilla tulee mahdollisuuksien mukaan edistää ottaen huomioon työpaikan olosuhteet. Samoin työelämän asiantuntemusta opetuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa tulee käyttää.

Opetusministeriö käynnistää yhteistyössä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kanssa työssäoppimisen laajentamiseksi tarvittavat lainsäädäntö- ja muut jatkotoimet.
Helsingissä 21. päivänä tammikuuta 1998
Pääministeri Paavo Lipponen
Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, puheenjohtaja Erkki Kangasniemi
AKAVA ry, puheenjohtaja Mikko Viitasalo
Palvelutyönantajat ry, toimitusjohtaja Jorma Pellikka
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, puheenjohtaja Lauri Ihalainen
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry, puheenjohtaja Esa Swanljung
Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto, toimitusjohtaja Johannes Koroma