Ulkomaan jakson suunnittelu ja toteutus
Kansainvälisten työssäoppimisjaksojen sisällyttäminen ammatilliseen koulutukseen vaatii huolellista suunnittelua ja yhteistyötä eri osapuolten välillä sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotimaisen oppilaitoksen on oltava mukana suunnittelussa ja ulkomailla olevan yhteistyötahon on oltava valmis ottamaan vastaan opiskelija.
Jaksojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee noudattaa koti- ja kohdemaan lainsäädäntöä sekä maakohtaisia käytäntöjä. On hyvä muistaa, että ulkomaanjakson toteuttamistapa voi vaikuttaa mm. sovellettavan lainsäädännön, vakuutusturvan, verotuksen sekä sosiaali- ja eläketurvan määräytymiseen. Nämä kysymykset kannattaa selvittää tapauskohtaisesti.
Jakson tavoitteet ja sisältö
Osapuolten odotukset ja tavoitteet sekä valmiudet niiden toteuttamiseen tulee pyrkiä selvittämään riittävän varhaisessa vaiheessa. Tavoitteiden ja jakson pääasiallisen sisällön tulee ilmetä myös ulkomaanjaksosta tehtävästä sopimuksesta. Tavoitteiden määrittelyä ja työssäoppimisjakson hyväksilukemista helpottaa, kun opiskelija suorittaa ulkomaanjakson aikana tietyn, ennalta määritellyn osan henkilökohtaisesta opiskeluohjelmastaan.
Ulkomaanjakson ajoitus ja kesto
Ulkomaisen jakson ajoitus ja kesto ovat yhteydessä jakson tavoitteisiin ja sisältöön. Yleensä jakson toteutus on suositeltavaa sijoittaa koulutuksen loppuvaiheeseen, jolloin opiskelija on hankkinut riittävät ammatilliset valmiudet jakson suorittamiseen. Ulkomaisen jakson kesto voi vaihdella huomattavasti. Kovin lyhyitä jaksoja ei kuitenkaan suositella.
|