Työssäoppiminen käytännössäPalaa edelliselle sivulle

Opiskelijan ohjaus ja neuvonta

Perusteellisen työnohjauksen ja neuvonnan merkitys korostuu uudessa, ulkomaisessa työpaikassa. Opiskelijalla tulee olla vastaanottavassa työpaikassa nimetty ohjaaja, joka ohjaa ja valvoo opiskelijaa jakson aikana. Myös lähettävä oppilaitos nimeää ulkomaan jaksosta vastuussa olevan opettajan.

Ennakkovalmentautuminen ulkomaan jaksolle on erityisen merkittävää. Vastuuhenkilön rooli on hyvin tärkeä keskusteluissa ennen lähtöä. Mahdollisuuksien mukaan on kerrottava kyseisestä maasta ja kulttuurista. Jakson aikana turvallinen yhteys kotimaahan on tärkeä, sähköposti toimii nykyisin lähes joka paikkaan. Puhelin, fax ja tekstiviesti ovat myös käyttökelpoisia keinoja yhteydenpitoon. Seurantakäynti lyhyen vaihdon aikana ei ole välttämätön, mikäli vastanottava taho tunnetaan entuudestaan.

Seuranta, arviointi ja hyväksilukeminen

Ennen jakson alkua tulee varmistua työoloista ja työtehtävistä kohdeorganisaatiossa. Tämän voi tehdä mm. kotimainen oppilaitos tai muu yhteistyötaho. Ulkomaanjakson aikana opiskelijalle nimetyn ohjaajan lisäksi usein myös kotimainen oppilaitos seuraa jakson etenemistä ja on yhteydessä osapuoliin. Ulkomaan jaksosta laadittavassa sopimuksessa tulee olla maininnat siitä kuinka arviointi suoritetaan samoin kuin siitä kuinka jakso on hyväksiluettavissa.

Tutkintotodistukset ja kansainväliset liitteet

Ammatillisen koulutuksen opiskelija saa tutkintotodistuksen suoritettuaan hyväksyttävästi tutkintoon kuuluvat opinnot. Opiskelijalle, joka on suorittanut tutkinnon tai opintoja, annetaan pyynnöstä kansainväliseen käyttöön tarkoitettu liite. Liitteessä on perustietoa ammatillisesta koulutuksesta ja kuvaus kyseisen koulutusohjelman tuottamasta ammatillisesta osaamisesta sekä tietoa ammateista ja tehtävistä, joihin tutkintotodistus antaa pätevyyden.Asetus ammatillisesta koulutuksesta (811/1998).

Opetushallitus on tuottanut kansainväliseen käyttöön tarkoitetut liitteet ja tutkintotodistuspohjat ammatilliseen peruskoulutukseen ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Valmiit todistuspohjat ja liitteet löytyvät Opetushallituksen www-sivuilta.
Europassi

Europassi koostuu viidestä asiakirjasta, joiden tarkoituksena on auttaa opiskelijoita ja työntekijöitä osoittamaan osaamistaan muualla Euroopassa. Asiakirjat ovat samanmuotoisina käytössä kaikissa EU/ETA-maassa.

Europassin perusasiakirja on Europass-ansioluettelo,
jonka liitteeksi opiskelija tai työntekijä voi valintansa mukaan koota muita Europassi-asiakirjoja. Näitä ovat kansainväliseen käyttöön tarkoitetut tutkintotodistusten liitteet Certificate Supplement,
ja Diploma Supplement,
Europass-kielipassi,
sekä Europass-liikkuvuustodistus (Europass Mobility).
Alasivuilta saa tietoa kustakin asiakirjasta. Europass-asiakirjoista suurin osa on jo käytössä Suomessa. Ammatillisen tutkintotodistuksen kansainväliseen käyttöön tarkoitetut liitteet (Certificate Supplement) ovat sähköisessä muodossa Opetushallituksen verkkosivuilla, ja Diploma Supplement on laajasti käytössä korkeakouluissa. Europass-ansioluettelon ja Europass-kielisalkun voi täyttää CEDEFOPin englannin- tai ranskankielisillä verkkosivuilla.

Europass-liikkuvuustodistus korvaa ns. vanhan Europassin eli Europass-todistuksen ,
joka on tarkoitettu ammattiin johtavaan koulutukseen sisältyvien kansainvälisten jaksojen todentamiseen. Europass-liikkuvuustodistus on muodoltaan ja sisällöltään samankaltainen kuin Europass-todistus, mutta sitä voi käyttää todentamaan työssäoppimisjaksojen lisäksi myös muita ulkomailla suoritettuja opintojaksoja. Europass-liikkuvuustodistus pyritään saamaan käyttöön kuluvan vuoden aikana. Ennen sen käyttöönottoa koulutuksen järjestäjät voivat entiseen tapaan tilata Opetushallituksesta vanhan mallisia Europass-todistuksia.

Lisätietoa Opetushallituksen Europassi-sivuilta
ja englanniksi .

Opetushallitus
Palaute: webmaster@tonet.fi