Vakuutusturva


Palaa edelliselle sivulle
Lain opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta (1318/2002) perusteella opiskelijalle maksetaan korvausta työssäoppimisessa tapahtuneesta tapaturmasta. Korvausta maksetaan myös tapaturmasta, joka sattuu siirryttäessä välittömästi oppilaitoksesta tai asunnosta työssäoppimispaikkaan.

Jos opiskelija aiheuttaa vahingon lievää suuremmalla tuottamuksella, korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain (412/1974) mukaan. Opiskelijan aiheuttaessa vahinkoa sivulliselle on se, jonka lukuun työ tehdään, velvollinen korvaamaan vahingon. Opiskelijan ohjaus- ja valvontavastuu tulee aina huolellisesti kirjata sopimukseen.


Opiskelutapaturmien korvaaminen

Opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamista koskee laki (1318/2002).


TAPATURMA, JOKA ON SATTUNUT OPISKELULLE OMINAISISSA OLOSUHTEISSA

Ammatillisessa koulutuksessa olevalle henkilölle, myös näyttötutkintoon/näyttöön osallistuvalla, maksetaan lain mukaan korvausta tapaturmasta, joka on aiheuttanut vamman tai sairauden. Korvaus koskee tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevia sekä vammaisten valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa, maahanmuuttajien valmistavassa koulutuksessa sekä kotitalouskoulutuksessa olevia. Tapaturmasuoja kattaa ne käytännön opetukseen, työharjoitteluun ja työssäoppimiseen liittyvät tilanteet, joihin sisältyy työntekoon rinnastettavan tilanteen johdosta olennainen tapaturmavaara. Yleissivistävän tai harrastuspohjaisen opiskelun yhteydessä sattuvia tapaturmia ei korvata.

Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että tapaturma on sattunut opiskelulle ominaisissa olosuhteissa henkilön osallistuessa opetussuunnitelman tai tutkinnon perusteiden mukaiseen työhön rinnastettavaan käytännön opetukseen, työssä oppimisjaksoon tai työharjoitteluun oppilaitoksessa taikka muussa koulutuksen järjestäjän osoittamassa tai hyväksymässä paikassa.

Säännös vastaa pääosin aikaisemmin voimassa ollutta korvauskäytäntöä. Korvattavia ovat työssäoppimisjakson aikana sattuneet ja niille ominaisiin olosuhteisiin luonteenomaisessa syy-yhteydessä olevat tapahtumat. Tarkoituksena on, että turva kattaa käytännön opetustilanteen kokonaisuutena ja korvattavia olisivat opetustilanteesta johtuvat tapaturmat. Korvaukseen oikeuttavia eivät ole esimerkiksi teoriatunneilla, liikuntatunneilla tai ruoka- tai välitunneilla sattuneet tapaturmat. Säännösten mukaan ei myöskään korvata kotona etäopiskelun yhteydessä tapahtuvia tapaturmia.


ONNETTOMUUS VOI SATTUA MYÖS SIIRRYTTÄESSÄ

Uusien säännösten mukaan korvataan myös käytännön opetukseen, työssäoppimiseen ja työharjoitteluun sekä näyttötutkinnon/näytön suorittamiseen liittyvillä siirtymisillä sattuneet tapaturmat, mikä laajentaa aikaisempaa korvauskäytäntöä. Korvattavia ovat tapaturmat, jotka sattuvat siirryttäessä välittömästi oppilaitoksesta tai asunnosta koulutuksen järjestäjän osoittamaan työssäoppimispaikkaan tai näyttötutkinnon suorittamispaikkaan. Siirtymismatkoilla korvattavia ovat pääsääntöisesti vain sellaiset tapaturmat, jotka sattuvat lyhimmällä mahdollisella matkalla oppilaitoksen ja asunnon tai asunnon ja työssäoppimispaikan välillä. Tapaturmaturva ei kata tältä siirtymismatkalta poikkeamisia. Muita koulumatkoja ei ole saatettu korvaussuojan piiriin.

Tapaturmasuoja kattaa myös ulkomailla tapahtuvan tilapäisen, opetussuunnitelman tai tutkinnon perusteiden mukaisen opetuksen ja työssäoppimisen.


Opiskelijan aiheuttamien vahinkojen korvaaminen

Työssäoppimisjaksolla tapahtuneen vahingon korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain (412/1974) 3 luvun 1 §:n mukaan. Jos oppilas aiheuttaa virheellään tai laiminlyönnillään vahinkoa opetukseen liittyvässä työssä, on se, jonka lukuun työ suoritetaan, velvollinen korvaamaan vahingon. Siten työnantaja/yritys on ns. "isännän vastuun" periaatteen mukaan ensisijaisesti vastuussa opiskelijan sivulliselle aiheuttamasta vahingosta. Työnantajan lukuun työtä suoritetaan, kun työpaikalla on vastuu työnjohdosta ja valvonnasta ja työnantaja saa hyödyn opiskelijan suorittamasta työstä.

Mikäli työnantajalla on normaali vastuuvakuutus, sisältyvät opiskelijan aiheuttamat vahingot vakuutusehtojen mukaisesti sen korvauspiiriin.

Koulutuksen järjestäjä vastaa samalla tavoin oppilaan aiheuttamista vahingoista sivullisille, mikäli työ tehdään koulutuksen järjestäjän lukuun. Tällöin opiskelijan aiheuttamat vahingot korvataan koulutuksen järjestäjän vastuuvakuutuksesta.

Vahingonkorvausvastuuta selviteltäessä voi joissain tapauksissa syntyä ongelmia määriteltäessä sitä, kenen lukuun työtä on tehty. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos opiskelijan voidaan katsoa olleen työssäoppimispaikassa oppilaitoksen (opettajan) ohjauksessa ja valvonnassa. Ohjaus- ja valvontavastuu on syytä kirjata työssäoppimista koskevaan sopimukseen huolellisesti.

Myös opiskelija voi vahingonkorvauslain 412/1974 4 luvun 1 §:n mukaan olla henkilökohtaisesti korvausvelvollinen, mikäli hän aiheuttaa vahingon lievää suuremmalla tuottamuksella. Vahingon kärsineenä voivat olla yritys, sen työntekijä tai ulkopuolinen henkilö. Korvauksen suuruus määräytyy sen mukaan mikä harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet. Ulkopuoliselle aiheutettu vahinko korvataan työnantajan vastuuvakuutuksesta ja vakuutusyhtiö voi hakea maksamaansa korvausta takaisin vahingon aiheuttajalta.

Vastuuvakuutuksissa on eräitä vakuutusehtojen korvauspiiriä rajoittavia kohtia. Vahinkoa, joka syntyy vakuutuksenottajalle itselleen ei vastuuvakuutuksesta korvata. Myöskään haltuunotettua omaisuutta ei pääsääntöisesti korvata. Eräät vakuutusyhtiöt tarjoavat koulutuksen järjestäjille vakuutusta, joka korvaa opiskelijan aiheuttamat työnantajan oman omaisuuden vahingot siltä osin kuin niitä ei korvata sen omasta omaisuuden vahinkovakuutuksesta ja opiskelijan aiheuttamat sellaiset vahingot ulkopuolisille, joita työnantajan vastuuvakuutus ei korvaa. On huomattava, että vakuutus ei korvaa vahinkoja, joiden syynä on puutteellinen perehdyttäminen tai työnopastus tai työnjohdon tai valvonnan puute.


Työssäoppimisen vakuutukset

Vakuutusyhtiöt kehittelevät vakuutuksia, jotka soveltuvat käytettäväksi myös työssäoppimisessa. Tällä hetkellä kyseisiä vakuutuksia tarjoavat ainakin:
  • Yritys-Sampo: Työharjoittelijan laajennettu vastuuturva

  • Tapiola: Koulun laajennettu vastuuvakuutus

  • Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola: Pohjolassa opiskelijan työssäoppimisen vastuuvakuutusturva on järjestettävissä koulutuksen järjestäjälle /oppilaitokselle tehtävällä vakuutusratkaisulla seuraavasti:
    • turva sisältää toiminnan vastuuvakuutuksen, johon on lisätty laajentava erityisehto.
    • lisäksi tehdään työharjoittelijavakuutus työharjoittelupaikan omaisuuden turvaksi
    Lisätietoja vakuutusten tekemisestä saa paikallisesta Pohjolan konttorista sekä nettisivuilta
Vastaavia vakuutuksia saattaa tulla myös muille yhtiöille, joten asiaa kannattaa kysellä myös muilta yhtiöiltä muualta.

Opetushallitus
Palaute: webmaster@tonet.fi