Planering och genomförande av en utlandsperiod
Att i yrkesutbildningen inkludera perioder av inlärning i arbetet utomlands kräver noggrann planering och samarbete mellan olika parter, både hemma och utomlands.
Läroanstalten i Finland måste delta i planeringen och samarbetspartnern utomlands måste vara beredd att ta emot den studerande.
I planeringen och genomförandet av perioderna bör lagstiftningen i Finland och i mållandet iakttas, liksom också praxis i mållandet. Det är bra att komma ihåg att sättet på vilket perioden genomförs kan påverka bl.a. den lagstiftning, beskattning och det försäkrings-, social- och pensionsskydd som tillämpas. Dessa frågor måste utredas från fall till fall.
Periodens mål och innehåll
Parternas förväntningar och målsättningar och deras förutsättningar att nå upp till dem bör utredas i tillräckligt god tid. Målsättningarna för perioden och periodens huvudsakliga innehåll bör också framgå av det avtal som ingås om utlandsperioden. För att det ska bli lättare att fastställa målen för perioden och räkna studierna utomlands tillgodo är det bra om den studerande avlägger ett i förväg fastställt avsnitt av sitt personliga studieprogram under utlandsperioden.
Tiden för utlandsperioden
Den tidsmässiga placeringen av utlandsperioden och periodens längd beror på periodens målsättningar och innehåll. I allmänhet är det att rekommendera att utlandsperioden förläggs till utbildningens slutskede, när den studerande har förvärvat tillräckliga yrkesfärdigheter. Utlandsperiodernas längd kan variera åtskilligt. Alltför korta perioder rekommenderas dock inte.
|