Avtal och tillståndTillbaka

Avtal om utlandsperioden

Före utlandsperioden måste ett avtal ingås. Innan avtalet görs upp måste man ta reda på praxis och krav i landet i fråga. Dessutom måste man ta reda på vilka parter som kan ingå avtalet. Åtminstone i vissa provinser i Spanien måste avtal om inlärning i arbetet ingås mellan läroanstalten i Finland och den lokala läroanstalten, även om inlärningen i arbetet sker vid ett företag. Den spanska läroanstalten har då övervakningsansvaret.

Ofta kan avtalet ingås enligt finländsk modell, varvid avtalsparterna är utbildningsanordnaren (läroanstalten) i Finland, den studerande och den utländska samarbetspartnern. I avtalet fastställs bl.a. utlandsperiodens längd, målsättningar och innehåll. Dessutom bör man fastställa hur handledning, rådgivning, uppföljning, utvärdering, tillgodoräknande och försäkringsansvar har ordnats. Avtalet kan också innehålla uppgifter om hur instruktion och boende har ordnats.

Avtalet skall innehålla uppgifter om de olika parternas kostnadsansvar och eventuella ersättningar, fickpengar, lön eller stipendier som skall betalas. Det är bra att komma ihåg att studiestöd kan beviljas för utlandsperioden om studierna eller praktiken kan räknas tillgodo i en examen som avläggs i Finland. Av ansökan om studiestöd skall framgå bl.a. eventuell lön som betalas under praktiken. Ytterligare information om studiestöd för studier och praktik som avläggs utomlands fås från utlandsenheten vidFPA:s studiestödscentral .

  
I praktiken är det också bra att överväga ett separat avtal mellan läroanstalten och den studerande där man kommer överens om det praktiska genomförandet av perioden av inlärning i arbetet och om båda parternas skyldigheter.

Arbetsavtal

Utlandsperioden kan avläggas så, att den studerande ingår ett arbetsavtal med den utländska arbetsgivaren enligt lokalt mönster. Före utlandsperioden lönar det sig att bekanta sig med arbetslagstiftningen i mållandet och de villkor som gäller i branschen. Dem får man lättast tag på via det mottagande företaget. Klara arbetsvillkor underlättar anpassningen till ett nytt arbete och en ny arbetsmiljö. Om det är fråga om en längre arbetsperiod lönar det sig att i avtalet komma överens om bl.a. arbetsuppgifter, arbetstider, provtid, lön, övertid och övertidsersättning, eventuell uppsägningstid, rätt till lön vid sjukdom och semesterrätt. Man kan också komma överens om under vilka förutsättningar och på vilket sätt avtalet kan sägas upp före den utsatta tiden.

Uppehålls- och arbetstillstånd

Frågor som gäller uppehålls- och arbetstillstånd skall ovillkorligen utredas innan man åker utomlands. Uppehålls- och arbetstillstånd behövs inte i de nordiska länderna. I EU- och EES-länder
krävs inget arbetstillstånd (vissa autonoma regioner t.ex. i Spanien kan ha sin egen praxis, så det lönar sig alltid att ta reda på hur det förhåller sig i förväg). Uppehållstillstånd behövs däremot för det mesta om perioden i landet överskrider tre månader. Ytterligare information i tillståndsärenden fås på ambassaderna och CIMO.
Du kan också besöka CIMOs webbtjänst Maailmalle.net.

Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi