Att ta reda på före utlandsperioden

Hur hittar man en utländsk samarbetspartner?

En pålitlig utländsk samarbetspartner kan vara guld värd. Sätten att hitta en partner är många. Att hitta en utländsk arbetsplats kräver ofta goda förbindelser och personlig kontakt samt interaktionsförmåga. Många utländska skolor har också behov av arbetsplatser för inlärning i arbetet för sina egna studerande.

Speciellt i fråga om länder utanför EU är det bra att komma ihåg att vissa formaliteter är nödvändiga för att man skall kunna skapa kontakter, t.ex. en officiell inbjudan.

Några tips för den som letar efter en samarbetspartner:

  • partnerdatabaser
  • utnyttja den finländska läroanstaltens eller arbetsgivarens befintliga samarbetsnät
  • bekanta dig med utbildningssystemet och praxis i landet. Till exempel den lokala utbildningsorganisationen eller handelskammaren kan vara till hjälp när det gäller att knyta kontakter.
  • ta reda på möjligheterna att kontakta företag och skolor utomlands t.ex. via vänorter
  • också europeiska samarbetsprojekt inom utbildningsområdet och utbytesprogram för experter, studerande och praktikanter är till hjälp när det gäller att knyta kontakter
  • internationella kontaktseminarier
  • lokalt samarbete och lokala nätverk
Ekonomiska frågor

Finansieringen av inlärning i arbetet utomlands är en utmaning både för läroanstalten i Finland och för den studerande. Ekonomiska resurser behövs i många sammanhang: koordinering av verksamheten, identifiering av och kontakt med utländska partner, uppföljningsbesök, försäkringar, eventuella tillstånd och visum, resor, boende, lokaltrafik, levnadskostnader.

Läroanstalternas praxis varierar mycket. Många läroanstalter stöder perioder av inlärning i arbetet utomlands på olika sätt, men de flesta förutsätter att den studerande själv deltar i kostnaderna.

Finansieringsalternativen är många, bl.a.
  • läroanstalternas internationaliseringsstöd
  • studiestödet
  • Utbytesprogrammen NordPlus och NordPlus Junior samt
  • Europeiska unionens program, t.ex. Leonardo da Vinci och Sokrates
Information om programmen finns t.ex. på CIMO,
Finlands Leonardocenter
och CIMO:s webbplats Maailmalle.net


Språk och kultur

Före utlandsperioden bör förberedande träning i språk och kultur i mån av möjlighet ordnas för den studerande. I mån av möjlighet bör denna träning planeras och genomföras tillsammans med den mottagande organisationen. Delvis kan träningen ske i mållandet.

Boende och resor

En studerande som åker utomlands behöver en förmånlig hyreslägenhet under utlandsperioden. Det lönar sig att ta reda på detaljer i anslutning till boendet (t.ex. el, kärl, sängkläder, tvättmöjligheter) i förväg. Det lönar sig att ta reda på om den mottagande organisationen kan hjälpa till när det gäller att skaffa en lägenhet. Det är också bra att komma överens om researrangemangen i förväg. Ofta ansva-rar den studerande själv för researrangemangen, eventuellt i samarbete med läroanstalten.

Hemkomsten

Studieperioden utomlands slutar i sinom tid och livet i Finland fortsätter. Att komma tillbaka hem är inte alltid problemfritt. Man kan göra det lättare genom att bl.a. planera praktiska saker i förväg: när och hur återupptas studierna vid läroanstalten, hur fortsätter studierna, var skall den studerande bo när han eller hon kommer tillbaka osv. Skriftliga arbeten, rapporter och diskussioner med handle-daren spelar en viktig roll vid hemkomsten. Det är bra att dela erfarenheterna med andra och inom läroanstalten.

Socialskydd

Under utlandsperioden beror den studerandes ställning på hur och i vilket land perioden genomförs. Socialskyddet bör utredas från fall till fall före utlandsperioden.

Finländare har rätt till omedelbar sjukvård i ett annat EU/EES-land. Vården om-fattar främst vård vid akuta sjukdomsfall.

För tryggande av vårdmöjligheterna behövs i de flesta EU/EES-länder eller av-talsländer ett intyg (blankett E 111) som fås hos den lokala FPA-byrån. Det lönar sig att begära en blankett på FPA-byrån

i god tid, om möjligt ca ett par veckor före resan.

FPA har gett ut en omfattande broschyr,"Om du blir sjuk utomlands".
Broschyren innehåller allmän information om rätten till sjuk-vård utomlands för invånare i Finland. Broschyren koncentrerar sig på EU- och EES-länder.



Försäkringsskydd

Alla studerande bör ha ett tillräckligt försäkringsskydd som täcker sjukdomar och olycksfall och som gäller under hela utlandsperioden. Försäkringen bör gälla un-der resor, arbete, inlärning i arbetet och teoretisk undervisning. Försäkringen bör dessutom gälla både under fritid och eventuella lov.

När det gäller inlärning i arbetet bör man tänka på att den studerande inte nöd-vändigtvis automatiskt omfattas av arbetsgivarens ansvarsförsäkring om arbets-givaren inte betalar lön till den studerande. Det lönar sig alltid att komma överens om ansvarsförsäkringen med arbetsgivaren i god tid före utlandsperioden.

Det olycksfallsförsäkringsskydd som ingår i förordningen angående skadestånd för olycksfall vid undervisning gäller under samma förutsättningar i Finland och utomlands.

Det är viktigt att se till att alla studerande som åker utomlands för att avlägga en period av inlärning i arbetet har tillräckligt försäkringsskydd.

Beskattning

Beskattningspraxis varierar i olika länder. Beskattningsrätten gällande inkoms-terna under utlandsperioden kan beroende på hur perioden genomförts och hur länge den pågått tillfalla antingen den stat där den studerande bor eller den stat där den studerande har arbetat eller båda två. I allmänhet har man försökt elimi-nera dubbel beskattning genom bilaterala skatteavtal.

Den studerande bör komma överens med det mottagande företaget om att företa-get hjälper i lokala beskattningsfrågor. Man bör komma ihåg att studerande innan de lämnar landet skall se till att återkräva den skatt som de eventuellt har betalat (studerande är i allmänhet berättigade till det). För det behövs ofta intyg och do-kument av företaget.

Ytterligare information om beskattningen ger skattemyndigheterna i mållandet och länsskatteverken, skattebyråerna och skattstyrelsens publikationer.


Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi