Inlärning i arbetet i praktiken

Handledning och rådgivning

Betydelsen av en grundlig handledning och rådgivning i arbetet accentueras på en ny, utländsk arbetsplats. Den studerande bör ha en handledare som utsetts för honom eller henne vid den mottagande arbetsplatsen. Arbetsplatshandledaren handleder och övervakar den studerande under perioden. Också läroanstalten i Finland utser en lärare som ansvarar för utlandsperioden.

Förberedelserna inför utlandsperioden är speciellt viktiga. Den ansvariga personen spelar en mycket viktig roll under diskussionerna före avresan. Han eller hon skall i mån av möjlighet berätta om landet och kulturen i fråga. En pålitlig kontakt till hemlandet är viktig under utlandsperioden. E-post fungerar nuförtiden nästan överallt. Telefon, fax och textmeddelanden är också användbara kanaler. Ett uppföljningsbesök är inte nödvändigt under en kort utlandsperiod om den mottagande parten är känd från förut.

Uppföljning, utvärdering och tillgodoräknande

Före perioden bör man ta reda på arbetsförhållandena och arbetsuppgifterna i den mottagande organisationen. Detta kan skötas bl.a. av läroanstalten i Finland eller en annan samarbetspartner. Utöver den handledare som utsetts för den studerande följer ofta också läroanstalten i Finland hur perioden avancerar och kontaktar parterna. I avtalet om utlandsperioden bör nämnas hur utvärderingen går till och i vilken mån perioden räknas till godo.

Examensbetyg och internationella bilagor

Studerande inom yrkesutbildningen får sitt examensbetyg efter att de avlagt de studier som hör till examen med godkänd prestation. En studerande som har avlagt en examen eller studier får på begäran en bilaga som är avsedd för internationellt bruk. Bilagan innehåller grundläggande information om yrkesutbildningen och en beskrivning av den yrkeskompetens som utbildningsprogrammet i fråga ger. Bilagan innehåller också information om yrken och uppgifter för vilka examensbetyget ger behörighet. (13 § förordningen om yrkesutbildning 811/1998).



Utbildningsstyrelsen har utarbetat bilagor och mallar för examensbetyg inom den grundläggande yrkesutbildningen på svenska, engelska, tyska och franska. Betyg på olika språk, bilagor för internationellt bruk finns på Utbildningsstyrelsens webbplats.


Europass

Europass är ett intyg med information om utbildning som leder till ett yrke och om europeiska utbildningsperioder som ingår i utbildningen.

Europass är ett dokument som är avsett för studerande inom yrkesutbildningen. Dokumentet innehåller information om den studerandes utbildning och europeiska utbildningsperioder som ingår i utbildningen. Europass finns på alla EU/EES-språk och används på samma sätt i alla EU/EES-länder. Till utseendet är Europass ett häfte i A5-format.

Europass kan användas när
  • perioden avläggs i ett annat EU/EES-land
  • utbildningen leder till ett yrke och utbildningsperioden inbegriper praktiskt arbete
  • den sändande och den mottagande instansen har ingått ett avtal om tid, målsättningar och handledning i fråga om perioden och
  • perioden i sin helhet tillgodoräknas som en del av en utbildning som leder till examen.


Ytterligare information om Europass finns på Utbildningsstyrelsens
och Europeiska kommissionens
webbplatser.

Utbildningsstyrelsen har broschyrer på finska, svenska och engelska, samt provexemplar av Europass.

Utbildningsstyrelsen
Feedback: webmaster@tonet.fi