<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1252"%> infosivu

INFORMATION OM HÄLSOSAM KOST

Inledning

I länder med hög levnadsstandard är tillgången på mat tillräcklig, till och med för stor för de flesta. De vanligaste näringsproblemen är störningar i hälsan förorsakade av för stort energiintag eller obalans i kosten.

Övervikt blir allt vanligare i alla västerländska välfärdsstater. Finländarnas övervikt är oftast en följd av att energiintaget är större än förbrukningen. Övervikt anses i Finland vara ett folkhälsoproblem. Övervikt kan skötas med hjälp av näringsmässiga medel.

Statens Näringsdelegation publicerade i oktober 1998 nya finska näringsrekommendationer. I de nya näringsrekommendationerna understryks betydelsen av kosten som en helhet.

Näringsrik mat smakar gott, är mångsidig och färggrann. Man äter lagom så att intaget av energi motsvarar förbrukningen. God mat avnjuts med nöje och utan brådska. Med dessa teman vill näringsdelegationen beskriva en god finländsk kost. De verbala rekommendationerna kompletteras med tre figurativa modeller: den välbekanta kostcirkeln, mattriangeln och tallriksmodellen.

Tallriksmodellen
Med tallriksmodellen, i själva verket måltidsmodellen, åskådliggör man den rekommenderade måltiden som en helhet. Hälften av tallriken fylls med grönsaker. En fjärdedel är reserverad för potatis, ris eller pasta och den resterande fjärdedelen för en fisk- eller kötträtt. Till helheten hör en mjölkprodukt som är fettfri eller har låg fetthalt eller vatten som dryck och beroende på energibehovet en eller två bitar bröd, med litet mjukt fett på. Bär och frukt som efterrätt kompletterar måltiden.


Kuva: Lautasmalli
Bild: Tallriksmodellen Källa: Statens näringsdelegation. Finska näringsrekommendationer. Komittébetänkande 1998:7. Helsigfors: Oy Edita Ab; 1998.

NYTTIGA LÄNKAR
http://www.ktl.fi/ravitsemus/ravitsemussuositukset.html

http://www.finfood.fi/finfood/ff.nsf/87A77BDE53334088C225696C0042BBF8/7E12895F2BB33D33C225696F003C428A?OpenDocument

http://www.maitojaterveys.fi/Ravkatsaukset/ravikats2_98_ravitsemussuos.htm

http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/01_ravitsemussuositukset.shtml

Sulje