2 h
Tavoite:
Kerrata kertoimella suurentaminen ja annoskoon laskeminen.
Työmenetelmä:
Yksilö- tai parityö.
Työvälineet:
moniste
kynä
kumi
taskulaskin
Työselostus:
Kertaa esimerkin avulla kertoimella suurentaminen ja monisteet
sen jälkeen.
Suurentaminen/pienentäminen
Huom! Ohjeet ovat "oikeita", joten voit kokeilla niitä
esim. kotona.
1. Suurenna tsaarin pasha niin, että siitä riittää
puolet pienempi annos 600:lle henkilölle.
2. Jos kevytpasha riittää kuudelle, niin mikä on
annoskoko/hlö (g)?
3. Suurenna kevytpasha 20:lle henkilölle sopivaksi.
TSAARIN PASHA
noin 15 hengelle
250 g voita
1 kg maitorahkaa
5 munaa
4 dl smetanaa
4 dl sokeria
1 vaniljatanko tai
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl korintteja
Koristeeksi:
hedelmäviipaleita, manteleita, pääsiäismakeisia
*Sulata voi kattilassa ja lisää rahka, smetana ja munat.
Kuumenna seosta ja sekoita koko ajan pohjaa myöten.
* Kun seos alkaa kuplia, nosta se liedeltä ja lisää
sokeri, vanilja, mantelirouhe ja korintit.
* Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on sulanut. Kaada seos muottiin
valumaan yön ajaksi.
KEVYTPASHA
4-6 hengelle
250 g maitorahkaa
2 dl kermaviiliä
1 keltuainen
1/2 dl sokeria tai
makeutusjauhetta ohjeen mukaan
1/ dl hienonnettua sukaattia
50 g mantelirouhetta
1 sitruunan mehu
4 liivatelehteä
Koristeeksi:
mantelilastuja
* Vatkaa sokeri ja keltuainen vaahdoksi. Pane liivatelehdet likoon
kylmään veteen.
* Sekoita rahka, kermaviili, keltuaisvaahto ja mausteet keskenään.
* Sulata liivate pienessä vesitilkassa ja sekoita rahkaseokseen
ohuena nauhana kaataen.
* Jaa pasha annosmaljoihin tai kahvikuppeihin ja hyydytä
viileässä. Koristele manteleilla ja makeisilla.
4. Suurenna kipparin lempisilakat suurkeittiötä varten
niin, että silakoita käytetäänkin 90 kg.
KIPPARIN LEMPISILAKAT
600 g silakkafileitä
1/2 sitruuna
suolaa
1 rkl voita tai margariinia
Kastike:
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl Crème Fraichea
100 g pakastepinaattia
Mausta kalafileet sitruunamehulla ja suolalla.
Hauduta kalat voissa kattilassa ja nosta kalafileet lautaselle,
kun ne ovat kypsät. Valmista kastike kattilassa sekoittamalla
vehnäjauhot, sulatettu pinaatti ja Crème Fraiche ja
keitä muutama minuutti. Kaada kastike kalojen päälle
ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
5. Suurenna oheinen laulaja Kojon lammasmureke ja fenkolikastikeohje
niin, että murekkeen annoskoko on raakana 150 g/hlö ja
kastiketta varataan hengelle 0,75 dl.
KOJON LAUHKEA LAMMASMUREKE
n. 600 g jauhettua lammasta
1 sipuli
1 tl inkivääriä
1 tl ruskeaa sokeria
2 rkl soijakastiketta
25 g korppujauhoja
1-3 rkl vettä
Fenkolikastike:
1 pieni sipuli
1 fenkolin lehdykkä
2-4 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3-4 rkl vehnäjauhoa
1/2 l kuumaa kanalientä
rouhittua valko- ja
mustapippuria
suolaa
kermaa
* Kuullota hienoksi hakattu sipuli. Sekoita lampaanliha, inkivääri,
sokeri, soija, sipulit, korppujauhot ja vesi mureketaikinaksi.
Mausta mustapippurilla ja suolalla, jos on tarpeen. Kaada mureketaikina
voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteen lämmössä
40-45 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike.
* Kuumenna kanaliemi. Paista hienonnettu sipuli, fenkoli ja valkosipuli
voissa. Ripottele jauhoja sipuleiden päälle ja anna
hetken aikaa paistua. Lisää kuuma kanaliemi koko ajan
sekoittaen. Mausta. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä
5-10 minuuttia. Lisää loraus kuohukermaa. Tarjoile keitetyn
fusilli- tai penne-makaronin kera.
Kysymykset:
1. Miksi on tärkeää pitää kertoimessa
vähintään kaksi desimaalia?
2. Mitä vaikeuksia huomasit, kun lehdessä ollut ohje
piti suurentaa suurkeittiölle sopivaksi?
3. Suoriuduitko omatoimisesti kaikista tehtävistä?
4. Uskotko muistavasi kertoimella suurentamisen vielä 3:n
viikon kuluttua?