SUURENTAMINEN/PIENENTÄMINEN
(Opettajan sivu)

2 h

Tavoite:

Kerrata kertoimella suurentaminen ja annoskoon laskeminen.

Työmenetelmä:

Yksilö- tai parityö.

Työvälineet:

moniste
kynä
kumi
taskulaskin

Työselostus:

Kertaa esimerkin avulla kertoimella suurentaminen ja monisteet sen jälkeen.

Suurentaminen/pienentäminen

Huom! Ohjeet ovat "oikeita", joten voit kokeilla niitä esim. kotona.

1. Suurenna tsaarin pasha niin, että siitä riittää puolet pienempi annos 600:lle henkilölle.

2. Jos kevytpasha riittää kuudelle, niin mikä on annoskoko/hlö (g)?

3. Suurenna kevytpasha 20:lle henkilölle sopivaksi.

TSAARIN PASHA

noin 15 hengelle
250 g voita
1 kg maitorahkaa
5 munaa
4 dl smetanaa
4 dl sokeria
1 vaniljatanko tai
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl korintteja

Koristeeksi:
hedelmäviipaleita, manteleita, pääsiäismakeisia

*Sulata voi kattilassa ja lisää rahka, smetana ja munat. Kuumenna seosta ja sekoita koko ajan pohjaa myöten.

* Kun seos alkaa kuplia, nosta se liedeltä ja lisää sokeri, vanilja, mantelirouhe ja korintit.

* Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on sulanut. Kaada seos muottiin valumaan yön ajaksi.

KEVYTPASHA

4-6 hengelle

250 g maitorahkaa
2 dl kermaviiliä
1 keltuainen
1/2 dl sokeria tai
makeutusjauhetta ohjeen mukaan
1/ dl hienonnettua sukaattia
50 g mantelirouhetta
1 sitruunan mehu
4 liivatelehteä

Koristeeksi:
mantelilastuja

* Vatkaa sokeri ja keltuainen vaahdoksi. Pane liivatelehdet likoon kylmään veteen.

* Sekoita rahka, kermaviili, keltuaisvaahto ja mausteet keskenään.

* Sulata liivate pienessä vesitilkassa ja sekoita rahkaseokseen ohuena nauhana kaataen.

* Jaa pasha annosmaljoihin tai kahvikuppeihin ja hyydytä viileässä. Koristele manteleilla ja makeisilla.

4. Suurenna kipparin lempisilakat suurkeittiötä varten niin, että silakoita käytetäänkin 90 kg.

KIPPARIN LEMPISILAKAT

600 g silakkafileitä
1/2 sitruuna
suolaa
1 rkl voita tai margariinia
Kastike:
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl Crème Fraichea
100 g pakastepinaattia

Mausta kalafileet sitruunamehulla ja suolalla.

Hauduta kalat voissa kattilassa ja nosta kalafileet lautaselle, kun ne ovat kypsät. Valmista kastike kattilassa sekoittamalla vehnäjauhot, sulatettu pinaatti ja Crème Fraiche ja keitä muutama minuutti. Kaada kastike kalojen päälle ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

5. Suurenna oheinen laulaja Kojon lammasmureke ja fenkolikastikeohje niin, että murekkeen annoskoko on raakana 150 g/hlö ja kastiketta varataan hengelle 0,75 dl.

KOJON LAUHKEA LAMMASMUREKE

n. 600 g jauhettua lammasta
1 sipuli
1 tl inkivääriä
1 tl ruskeaa sokeria
2 rkl soijakastiketta
25 g korppujauhoja
1-3 rkl vettä

Fenkolikastike:
1 pieni sipuli
1 fenkolin lehdykkä
2-4 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3-4 rkl vehnäjauhoa
1/2 l kuumaa kanalientä
rouhittua valko- ja mustapippuria
suolaa
kermaa

* Kuullota hienoksi hakattu sipuli. Sekoita lampaanliha, inkivääri, sokeri, soija, sipulit, korppujauhot ja vesi mureketaikinaksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla, jos on tarpeen. Kaada mureketaikina voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteen lämmössä 40-45 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike.

* Kuumenna kanaliemi. Paista hienonnettu sipuli, fenkoli ja valkosipuli voissa. Ripottele jauhoja sipuleiden päälle ja anna hetken aikaa paistua. Lisää kuuma kanaliemi koko ajan sekoittaen. Mausta. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 5-10 minuuttia. Lisää loraus kuohukermaa. Tarjoile keitetyn fusilli- tai penne-makaronin kera.

Kysymykset:

1. Miksi on tärkeää pitää kertoimessa vähintään kaksi desimaalia?

2. Mitä vaikeuksia huomasit, kun lehdessä ollut ohje piti suurentaa suurkeittiölle sopivaksi?

3. Suoriuduitko omatoimisesti kaikista tehtävistä?

4. Uskotko muistavasi kertoimella suurentamisen vielä 3:n viikon kuluttua?

Paluu EDUFI-palveluun Paluu pääsivulle