Alkuun
 

AFGANISTAN

Jamin minareetti ja arkeologiset jäännökset (K/2002)
Jamin 65m korkea minareetti on viehättävä, korkealle kohoava 1100-luvulta peräisin oleva rakennelma. Sen arkkitehtuurin ja koristelun korkea laatu tekevät kohteesta merkillepantavan. Minareettia peittää huoliteltu tiiliseinä, jonka yläreunassa on sinisestä tiilestä tehty kaiverrus. Se edustaa alueensa arkkitehtuurin ja taiteellisen tradition huippua. Minareetin vaikuttavuutta lisää sen dramaattinen sijainti korkeiden vuorten väliin jäävässä syvässä jokilaaksossa Ghur-provinssin sydämessä.


ALANKOMAAT

Schokland ympäristöineen (K/1995)
Niemimaa, joka 1400-luvulle tultaessa oli eriytynyt saareksi, autioitui asukkaista 1859, kun meri peitti sen alleen. Kuitenkin Zuyderzeen kuivumisen jälkeen se on esillä muistuttamassa esihistoriallisesta ihmisasutuksesta.

Amsterdamin puolustusrintama (K/1996)
Tämä 135 km pitkä, vuosina 1883–1920 rakennettu Amsterdamia kiertävä muuri on ainoa veden liikkeisiin perustuva linnoitus. 1500-luvulta lähtien ihmiset ovat käyttäneet tietojaan ja taitojaan vesivoimasta puolustustarkoituksiin. Kaupungin puolustus taattiin 45 linnoituksen verkostolla, hienoin kanaali- ja lukkojärjestelmin.

Kinderdijk-Elshoutin myllyverkosto (K/1997)
Alankomaiden asukkaat ovat tehneet suunnattoman työn vedenkäsittelyteknologian hyväksi. Tämä on nähtävissä Kinderdijk-Elshout -alueen ainutlaatuisissa rakennelmissa. Hydraulista tekniikkaa alettiin käyttää maan kuivattamiseen keskiajalla, koska näin saatiin tilaa maanviljelylle ja asutuksille. Tekniikan käyttö on jatkunut keskeytymättömänä näihin päiviin. Kiderdijk-Elshoutin alueelta löytyvät kaikki hydraulisen teknologian tarvitsemat rakennelmat: padot, pumput, hallintorakennukset ja joitakin moitteettomassa kunnossa säilyneitä tuulimyllyjä.

Willemstadin historiallinen alue, keskikaupunki ja satama Curaçaossa (K/1997)
Hollantilaiset perustivat 1634 kauppapaikan kauniiseen luonnonsatamaan Karibianmerellä sijaitsevalle Curaçaon saarelle. Kaupunki kehittyi jatkuvasti seuraavien vuosisatojen aikana. Nykyinen kaupunki koostuu useista erillisistä, historiallisista alueista, joiden arkkitehtuuri noudattelee sekä Alankomaiden eurooppalaista suunnittelua että espanjalaisten ja portugalilaisten siirtomaakaupunkien - Willemstadin kauppakumppaneiden - tyylejä.

Ir. D.F. Woudagemaal - D.F.Woudan höyrypumppaamo (K/1998)
Tämä pumppaamo rakennettiin 1920 Frieslandin provinssissa ja se on maailman suurin yhä käytössä oleva höyrypumppaamo. Hollantilaiset insinöörit ja arkkitehdit tekivät suuren työn suojellakseen asukkaita ja heidän maitaan veden voimilta. D.F.Woudan höyrypumppaamo edustaa tämän työn huippua.

Droogmakerij de Beemster - Beemsterin marskimaa (K/1999)
Beemsterin marskimaan historia ulottuu aina 1600-luvulle asti ja se on Alankomaissa ensimmäisenä käyttöön otettu maa-alue. Historiallinen maisema on säilynyt täydellisenä peltoineen, teineen, kanaaleineen, patoineen ja asutuksineen, joista on muodostettu klassisen ja renessanssikauden maankäyttöperiaatteiden mukaan säännöllinen kokonaisuus.

Rietveld-Schröder – talo (K/2000)
Vuonna 1924 rakennetun Rietveld-Schröder -talon tilasi rouva Truus Schröder-Schräder ja suunnitteli arkkitehti Gerrit Thomas Rietveld. Tämä pieni perhetalo sisustuksineen, joustavine tilajärjestelyineen ja visuaalisine piirteineen oli 1920-luvulla Alankomaissa vaikuttaneen De Stijl-taiteilija- ja arkkitehtiryhmän ihanteiden manifesti, ja sitä on siitä saakka pidetty yhtenä modernistisen liikkeen arkkitehtonisista esikuvista.



ALBANIA

Butrinti (K/1992)
Butrinti on ollut asutettuna esihistoriallisista ajoista lähtien. Vuosien varrella se on ollut kreikkalainen siirtokunta, roomalainen kaupunki ja hiippakunta. Kaupunki kukoisti bysanttilaisen vallan alla, joutui venetsialaisten valtaamaksi, ja lopulta hylättiin myöhäiskeskiajalla soistumisen vuoksi. Butrintin raunioissa näkyvät kaikki kaupungin kehitysvaiheet.



ALGERIA

Beni Hammadin Al Qal’a (K/1980)
Tämä Hammadid-emiirien ensimmäinen pääkaupunki perustettiin kauniiseen vuoristomaisemaan 1007 ja tuhottiin 1152. Raunioiden moskeija koostuu rukoushuoneesta, 13 päälaivasta ja 8 istuinrivistä, ja se on Algerian suurimpia. Al Qal’a antaa elävän kuvan linnoitetusta muhamettilaiskaupungista.

Tassili n’Ajjer (L/1982)
Kohde sijaitsee geologisesti erittäin mielenkiintoisen kuumaiseman keskellä ja täältä löytyy yksi maailman tärkeimmistä esihistoriallisista luolamaalaus keskittymistä. Yli 15000 piirustukseen ja kaiverrukseen on tallennettu ilmaston muutokset, eläinten vaellukset ja ihmisen elämän evoluutio Saharan reunalla aina ajalta 6000 eaa. nykyisen ajanjakson ensimmäisiin vuosisatoihin. Alueen geologiset muodostumat ovat maisemallisesti merkittäviä, etenkin eroosioistuneesta hiekkakivestä muodostunut ”kivimetsä”.

M’Zapin laakso (K/1982)
Perinteinen ihmisasutus, jonka Ibadiitit perustivat yhdeksännellä vuosisadalla heidän viiden ksourinsa (linnoituskaupunki) ympärille, on säilynyt koskemattomana M’Zab laaksossa. M’Zabin yksinkertainen, käytännöllinen ja ympäristöönsä täysin sopeutunut arkkitehtuuri oli suunniteltu yhteisölliseen asumiseen ja samalla kunnioitti perherakenteita. Kohde on innostanut myös tämän päivän kaupunkisuunnittelijoita.

Djémila (K/1982)
Djémila tai Cuicul, sijaitsee 900 m meren pinnan yläpuolella. Toreineen, temppeleineen, basilikoineen, riemukaarineen ja rakennuksineen kohde on mielenkiintoinen esimerkki roomalaisesta kaupunkisuunnittelusta, jossa otetaan huomioon vuoristoinen sijainti.Tipasa (K/1982) Välimeren rannikolla sijaitseva Tipasa oli muinoin puunilainen kauppa-asema, jonka roomalaiset valtasivat ja muuttivat strategiseksi tukikohdaksi Mauritanian valloitusta varten. Nykyinen Tipasa muodostaa ainutlaatuisen kokoelman foinikialaisia, roomalaisia, varhaiskristillisiä ja bysanttilaisia raunioita sekä monumentteja, kuten Mauritanian suuri kuninkaallinen mausoleumi Kbor er Roumia.

Timgad (K/1982)
Keisari Trajanus perusti Timgadin sotilassiirtokunnaksi Auresin pohjoisrinteeseen 100 eKr. Neliömäinen aidattu alue, suorakulmainen pohjakaava ja kaksi kaupungin läpi kulkevaa kohtisuoraa tietä tekevät Timgadista erinomaisen näytteen roomalaisesta kaupunkisuunnittelusta.

Algerin kasba (K/1992)
Tämä maailmanperintökohde on yksi Välimeren alueen upeimpia rannikkoalueita. Kasba on ainutlaatuinen medina, islamilainen kaupunki, jossa on jäänteitä linnoituksesta, muinaisista moskeijoista, osmanipalatseista, sekä perinteisestä kaupunkirakenteesta, jossa näkyy syväänjuurtunut yhteisöllisyyden tunne.



ARGENTIINA

Los Glaciares (L/1981)
Jylhät vuoret ja lukuisat jääkautiset järvet tekevät Los Glaciares’n kansallispuistosta poikkeuksellisen kauniin. Yksi järvistä on 160 km pitkä Argentino, jonka toisessa päässä kolme jäätikkövirtaa kohtaavat laskien järveen massiivisia jääkimpaleita mahtavan jylinän säestämänä.

Iguazun kansallispuisto (L/1984)
Iguazun puisto sijaitsee basalttisella linjalla Argentiinan ja Brasilian rajalla. Puiston sydämessä sijaitsee yksi maailman mahtavimmista vesiputouksista. Se koostuu monista putouksista ja on yhteensä 80 m korkea ja 2700 m leveä. Iguazun subtrooppisessa sademetsässä esiintyy yli 2000 putkilokasvilajia, sekä alueelle tyypillisiä eläimiä, kuten tapiireja, jättiläismuurahaiskarhuja, mölyapinoita, oselotteja, kaimaaneja ja jaguaareja.

Valdésin niemimaa (L/1999)
Patagoniassa sijaitseva Valdésin niemimaa on maailmaanlaajuisesti tärkeä merinisäkkäiden suojelualue. Sen suojissa lisääntyvät uhanalaiset mustavalaat, etelänmerinorsut sekä patagonianmerileijonat. Alueella elävät miekkavalaat ovat kehittäneet ainutlaatuisen metsästysmenetelmän sopeutuakseen rannikon oloihin.

Cueva de las Manos, Río Pinturas (K/1999)
Kohteessa on ainutlaatuinen kokoelma luolataidetta, joka on peräisin 10000–1000 vuoden takaa. Alueen nimi ("Käsien luola") on peräisin seinämiä koristavista käsien kuvista, joskin luolassa on myös eläinaiheista taidetta, kuten piirroksia guanakoista, jotka elävät alueella edelleen runsaslukuisena. Taide on metsästäjä-keräilijä -yhteisöjen aikaansaamaa, jotka asuttivat tätä kaukaista Patagonian aluetta aina eurooppalaisten uudisasukkaiden saapumiseen asti, 1600-luvulle.

Ischigualaston ja Talampayan luonnonpuistot (L/2000)
Nämä kaksi vierekkäistä aluetta, joihin kuuluu yhteensä yli 275 300 hehtaaria Sierra Pampeanasin alueen länsireunalla sijaitsevalla aavikkoalueella Keski-Argentiinassa, sisältävät täydellisimmän tunnetun fossiilisarjan triaskaudelta (245–208 miljoonaa vuotta sitten). Alueilla on kuusi geologista muodostelmaa, jotka sisältävät suuren joukon nisäkkäiden esi-isien fossiileja, jotka kertovat selkärankaisten evoluutiosta ja paleoympäristöjen luonteesta triaskaudella.

Córdoban jesuiittakortteli ja – estanciat (K/2000)
Córdoban jesuiittakortteli, aiemman jesuiittaprovinssin sydän, sisältää jesuiittajärjestelmän keskeiset rakennukset: Jeesuksen veljeskunnan yliopiston, kirkon ja asuntolan. ohella Ne sisältävät uskonnollisia ja maallisia rakennuksia, jotka yhdessä viiden estancian eli viljelytilan kanssa kertovat siitä ainutlaatuisesta uskonnollisesta, yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta kokeilusta, jota Etelä-Amerikassa toteutettiin yli 150 vuoden pituisen jakson ajan 1600- ja 1700-luvuilla.



ARGENTIINA/BRASILIA

Guaranin jesuiittalähetysasemat (K/1996)
São Miguel das Missõnesin rauniot Brasiliassa ja San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Lorento and Santa Marí la Mayor Argentiinassa, sijaitsevat trooppisen metsän sydämessä. Ne ovat vaikuttavia jäänteitä viidestä jesuiittalähetysasemasta, jotka rakennettiin Guaranisiin 1600–1700 luvulla. Jokaisella niistä antaa leimaa niiden erityinen yleiskaava ja eriasteinen entisöinti.


ARMENIA

Haghpatin luostari (K/1996)
Pohjois-Armeniassa sijaitsevan Haghpatin luostarikokonaisuuden keskellä on vuodelta 991 peräisin oleva Pyhän ristin kirkko. Tämän bysanttilaistyylisen kirkon ympärille rakennettiin kaukasialaisen puuarkkitehtuurin mukaisia luostarirakennuksia 1200-luvulle saakka. Kaksi tyyliä yhdistävä Haghpat on paras arkkitehtoninen esimerkki Armenian uskonnollisesta taiteesta 900—1200-luvuilta.

Echmiatsinin katedraali ja kirkot ja Zvartnotsin arkeologinen kohde (K/2000)
Echmiatsinin katedraali ja kirkot ja Zvartnotsin arkeologinen kohde ilmentävät havainnollisesti armenialaisen keskikupolisen ristikirkon evoluutiota, millä oli syvälle ulottuva vaikutus alueen arkkitehtoniseen ja taiteelliseen kehitykseen.

Geghardin luostari ja ylempi Azat-laakso (K/2000)
Gegardin luostariin kuuluu joukko kirkkoja ja hautoja, joista suurin osa on kallioon louhittuja. Ne ilmentävät keskiaikaisen armenialaisen arkkitehtuurin huippukautta. Keskiaikaisten rakennusten ryhmittymä sijoittuu luonnonkauniiseen maisemaan, jota reunustavat taivaisiin kurottuvat kallioseinämät Azat-laakson suulla.



AUSTRALIA

Suuri valliriutta (L/1981)
Suuri valliriutta on Australian koillis-rannikolla sijaitseva kohde, joka suorastaan häkellyttää kauneudellaan ja monimuotoisuudellaan. Se on samalla myös maailman laajin koralliriutta esiintymä, joka sisältää 400 eri lajista korallia, 1500 kalalajia ja 4000 eri nilviäislajia. Riutalla on myös merkittävää tieteellistä arvoa, sillä siellä elää mm. harvinaiset dungong (merilehmä) ja suuri vihreä kilpikonna, joita uhkaa sukupuuttoon kuoleminen.

Kakadun luonnonpuisto (L/K/1981)
Tämä arkeologisesti ja etnologisesti ainutlaatuinen kohde, joka sijaitsee Koillis-territoriossa, on ollut jatkuvasti asutettuna yli 40000 vuotta. Luolamaalauksen, kivikaiverrukset ja arkeologiset tutkimukset osoittavat, että alueen väestön elämäntavat ja taidot ovat säilyneet esihistoriallisista metsästäjä keräilijä kulttuureista aina nykyajan aboriginaalien elämään. Kohde on ainutlaatuinen esimerkki monimutkaisesta ekosysteemistä, johon kuuluu vuorovesi- ja tulvatasankoja, alankoja ja ylätasankoja ja tarjoaa elinympäristön suurelle joukolle harvinaisia tai paikalle ominaisia kasvi - ja eläinlajeja.

Willandran järvi alue (L/K/1981)
Alueen järvistä ja hiekkamuodostelmista löytyy jäänteitä fossiileista, jotka ovat pleistoseenikaudelta. Arkeologiset todisteet kertovat, että alueella on ollut ihmisasutusta jo 45000–60000 vuotta sitten. Se on ihmisen evoluutiotutkimuksen merkkipaalu Australiassa. Alueelta on myös löydetty useita hyvin säilyneitä jättiläis-pussieläinten fossiileja.

Tasmanian erämaat(L/K/1981)
Alueella, joka on ollut valtavan jäätikön vallassa, sijaitsee puistoja ja suojelualueita. Nämä alueet jyrkkine rotkoineen, käsittävät yli miljoonan hehtaarin pinta-alan ja on samalla maailman viimeisiä laaja-alaisia lauhkean ilmaston sademetsiä. Kalkkikivestä löydetyt todisteet ihmisasutuksesta ovat yli 20000 vuotta vanhoja.

Lordi Howen saariryhmä(L/1982)
Merkittävä esimerkki eristyksissä olevista valtameren saarista, jotka ovat syntyneet tuliperäisen aktiivisuuden tuloksena yli 2000 metriä merenpinnan alapuolella. Nämä pinnanmuodoiltaan suuresti vaihtelevat saaret nousevat ylväästi merestä ja ovat kotipaikka monille kotoperäisille lajeille; etenkin linnuille.

Uluru Kata Tjutan kansallispuisto (L/K/1987)
Tässä puistossa, joka tunnettiin ennen nimellä Ulrun (Ayers Rock - Mount Olga) kansallispuistona, on mahtavia geologisia muodostumia, jotka hallitsevat laajoja punahiekkaisia tasankoja Keski-Australiassa. Uluru, käsittämättömän suuri monoliitti ja Kata Tjutan kiviholvit Ulurusta länteen, ovat osa yhden maailman vanhimman ihmisyhteisön perinteistä uskomusjärjestelmää. Ulru-Kata Tjutan perinteiset omistajat ovat Aboriginaalit Anangut.

Australian itä-keskiosien sademetsät (L/1987)
Tämä kohde, joka sisältää useita suojeltuja alueita, sijaitsee pääasiallisesti Suuren jyrkänteen suuntaisesti Australian itärannikolla. Vertaansa vailla olevat geologiset piirteet tuliperäisten kraattereiden ympärillä ja lukuisat uhanalaiset sademetsä lajit ovat kansainvälisesti merkittäviä ja täten suojelun arvoisia.

Queenslandin tropiikki (L/1988)
Tämä alue käsittää 450 kilometriä Australian koillis-rannikkoa ja koostuu pääasiallisesti trooppisesta sademetsästä. Tämä biotooppi tarjoaa elinympäristön erityisen laajalle ja vaihtelevalle joukolle kasveja, pussieläimiä ja laululintuja, muiden harvinaisten ja uhanalaisten eläin- ja kasvilajien rinnalla.

Shark Bay, läntinen Australia (L/1991)
Australian mantereen läntisimmässä kolkassa sijaitsee Shark Bay(Hailahti). Saarineen ja sitä ympäröivine maa-alueineen, alueella on kolme poikkeuksellista luonnonominaisuutta: laajat meriheinäkentät, jotka ovat suurimmat(4800 km²) ja rikkaimmat maailmassa, dugong (merilehmä)populaatio ja stormatoliitit (levä kolonioita, jotka muodostavat kovia, holvimaisia kasaantumia ja omat maailman vanhimpien elämänmuotojen joukossa). Shark Bayssä tavataan myös viisi uhanalaista nisäkäslajia.

Fraser Island (L/1992)
Fraser Island(Fraser saari) sijaitsee Australian itä-rannikon edustalla. 122 kilometriä pitkänä se on maailman suurin hiekka saari. Korkean hiekalla kasvavan sademetsän majesteettiset rippeet ja puolet maailman makean veden hiekkadyynijärvistä sijaitsee sisämaassa. Yhdistelmä hiekkadyynejä trooppisia sademetsiä ja järviä tekee kohteesta ainutlaatuisen.

Australian nisäkäsfossiililöydökset (L/1994)
Riversleigh ja Naracoorte, jotka sijaitsevat Itä-Australian pohjois- ja eteläosassa mainitussa järjestyksessä, ovat maailma 10 mahtavimman fossiiliesiintymän joukossa. Kohteet illustroivat Australian uniikin eläimistön kehityksen avainvaiheita mainiolla tavalla.

Heard ja McDonaldsaaret (L/1997)
Heardin ja McDonaldin saaret sijaitsevat Etelämerellä noin 1700 km päässä Antarktikselta ja 4100 km lounaaseen Perthin kaupungista Australiasta. Ne ovat ainoat tuliperäisesti aktiiviset subantarktiset saaret. Heard ja McDonald tarjoavat mahdollisuuden tarkkailla käynnissä olevia maanpinnan muotoon vaikuttavia prosesseja sekä glasiaalisia eli jääkautisia dynamiikkoja.

Macquariesaaret (L/1997)
Macquariesaaret sijaitsevat Etelämerellä, 1500 km kaakkoon Tasmaniasta. Saaret ovat merenalaisen Macquarien selänteen paljastunutta harjaa. Saarten suojeleminen on erittäin tärkeää, koska maapallon vaipan kivilajeja ei ole näkyvillä merenpinnan yläpuolella missään muualla maailmassa (maapallon vaippa sijaitsee 6 km merenpinnan alapuolella). Tämä ainutlaatuinen paljastuma tarjoaa erinomaisia näytteitä tyynybasaltista sekä muista purkautuneista kivilajeista.

Greater Blue Mountains-alue (L/2000)

Greater Blue Mountains-alue koostuu 1 300 000 hehtaarista enimmäkseen metsäistä maastoa syväänuurretulla hiekkakivitasangolla 60–180 km sisämaahan Sydneyn keskustasta. Kohteeseen kuuluu kahdeksan suojeltua aluetta, jotka jakautuvat kahteen liikenteen ja rakenteilla olevien kaupunkialueiden erottamaan lohkoon. Kohde on erityisen tunnettu monipuolisista eukalyptuspuiden asuinympäristöistä, joihin kuuluvat kostea ja kuiva sklerofylli, kääpiöeukalyptusnummet sekä paikoittaiset suot, kosteikot ja ruohikot. Greater Blue Mountains-aluella esiintyy 90 erilaista eukalyptuslajia (13 % maailman kaikista eukalyptuslajeista). Kohteessa esiintyy myös useita tarkoin suojelluilla erityisalueilla säilyneitä reliikkilajeja kuten wollemianmänty.



AZERBAIDZAN

Bakun linnoituskaupunki (K/2000)
Paleoliittiseltä kaudelta saakka asutetulle paikalle rakennettu Bakun linnoituskaupunki ilmentää merkkejä zoroastrisesta, sassanialaisesta, arabialaisesta, persialaisesta, shirvanilaisesta, ottomaanisesta ja venäläisestä läsnäolosta kulttuurisessa jatkumossaan. Sisempi kaupunki (Icheri Sherer) on säilyttänyt monia 1100-lukuisista puolustusmuureistaan. 1100-luvulla rakennettu Neitsyttorni (Giz Galasy) on rakennettu aikaisempien, 700-600 -luvuille ennen ajanlaskumme alkua sijoittuvien rakenteiden päälle, ja 1400-luvulla rakennettu Shirvan-shaahin palatsi on yksi Azerbaidzanin arkkitehtuurin helmiä.