Alkuun
 


ECUADOR

Quiton kaupunki (K/1978)
Tämä Ecuadorin pääkaupunki perustettiin 1500-luvulla Inka-kaupungin raunioille 2 850 m korkeuteen. Vuoden 1917 maanjäristyksestä huolimatta Quiton historiallinen keskusta on parhaiten säilynyt ja vähiten uudistettu latinalaisessa Amerikassa. San Franciscon ja Santo Domingon luostarit sekä La Companian kirkko ja jesuiittakoulu rikkaine koristeluineen ovat ”Quiton barokkikoulukunnan” puhtaita esimerkkejä. Koulukunta on sekoitus Espanjan, Italian, maurien, flaamien ja alkuperäiskansojen taidetta.

Santa Ana de los Rios de Cuencan historiallinen keskusta (K/1999)
Tämä Andien ympäröimässä laaksossa sijaitseva kaupunki on tyypillinen sisämaan siirtokaupunki. Alue omistettiin maataloudelle, ja siitä kehittyi todellinen paikallis- ja siirtolaiskansojen sulatusuuni.



EGYPTI

Muinainen Theba hautausmaineen (K/1979)
Theba oli Egyptin pääkaupunki keskimmäisen ja uuden kuningaskunnan aikana. Kaupunki on perustettu Amon-jumalan kunniaksi; kohde kokonaisuudessaan on hätkähdyttävä todistus egyptiläisestä sivilisaatiosta. Kulttuurin loistosta kertovat Karnakin ja Luxorin temppelit ja palatsit sekä Kuningasten ja Kuningatarten laaksojen hautausmaat.

Islamilainen Kairo (K/1979)
Modernin Kairon keskelle on kätkettynä yksi islamin vanhimpia kaupunkeja kuuluisine moskeijoineen ja lähteineen. Kairosta tuli islamilaisen maailman keskus, kun se perustettiin 900-luvulla. Täydessä loistossaan kaupunki oli 1300-luvulla.

Memphis hautausmaineen - Gizan ja Dahshurin pyramidialueet (K/1979)
Muinaisina aikoina tätä kohdetta pidettiin yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä. Erikoiset hautamonumentit Egyptin vanhan kuningaskunnan pääkaupungin ympärillä koostuvat kivihaudoista, sekä temppeleistä ja pyramideista.

Nubialaiset monumentit Abu Simbelistä Philaeen (K/1979)
Ramses II:n temppeli Abu Simbelissä ja Isiksen pyhättö Philaessa reunustavat tätä erikoislaatuista arkeologista aluetta, joka pelastettiin Niilin nousuvesiltä Unescon kansainvälisen kampanjan ansiosta.

Abu Mena (K/1979)
Muinaisen kristillisen pyhän kaupungin kirkko, basilikat, julkiset rakennukset, kadut, luostarit, talot ja työpajat rakennettiin Alexandrian marttyyri Menaksen haudan päälle, joka kuoli 296 j.a.a.

Pyhän Karariinan luostarialue (K/2002)
)Pyhän Katariinan ortodoksinen luostari sijaitsee Vanhasta testamentista tunnetun Horeb vuoren juurella, jossa Mooses vastaanotti lain taulut. Muslimit arvostavat vuorta suuresti kutsuen sitä nimellä Jebel Musa. Koko alue on pyhä kolmelle maailmanuskonnolle: kristinuskolle, islamilaisuudelle ja juutalaisuudelle. 500-luvulla perustettu luostari on vanhin kristillinen luostari, joka on edelleen alkuperäisen tehtävänsä mukaisessa käytössä. Sen muurit ja rakennukset ovat erittäin merkittävä lähde bysanttilaisen arkkitehtuurin tutkimukselle. Luostarin taloissa on korvaamaton kokoelma varhaiskristillisiä käsikirjoituksia ja ikoneita. Rosoinen vuoristomaisema, jossa on lukuisia arkeologisia ja uskonnollisia kohteita ja monumentteja, muodostaa täydellisen taustaympäristön luostarille.



EL SALVADOR

Joya de Ceren arkeologinen kohde (K/1993)
Joya de Ceren muistuttaa kohtaloltaan Pompeijia ja Herculaneumia Italiassa, sillä se hautautui laavaan tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 600 jKr. Joya de Ceren oli muinaislatinalainen maanviljelysyhteisö, jonka raunioiden poikkeuksellinen kunto antaa näkymän silloiseen Keski - Amerikan asutukseen.



ESPANJA

Cordoban historiallinen keskusta (K/1984/1994)
Cordoban kukoistuskausi alkoi 700-luvulla, kun maurien valloittamat n. 300 moskeijaa, lukemattomat palatsit ja julkiset rakennukset korjattiin, jotta kaupunki pystyisi kilpailemaan Konstantinopolin, Damaskoksen ja Bagdadin loiston kanssa. 1200-luvulla, Ferdinand III:n hallitessa maata Cordoban Suuri Moskeija muutettiin katedraaliksi ja kaupunkiin rakennettiin uusia puolustusrakennelmia, erityisesti Alcazar de los Reyes Cristianos ja Torre Fortaleza de la Calahorra.

Alhambra, Generalife ja Albayzin Granadassa (K/1984/1994)
Modernin kaupungin yläpuolelle kohoavat, vierekkäisille kukkuloille rakennetut Alhambra ja Alayzin muodostavat Granadan keskiaikaisen osan. Alhambran linnoituksesta ja asuinpaikasta itään sijaitsevat Generalifen suurenmoiset puutarhat. Generalifessa asuivat emiirit, jotka hallitsivat tätä osaa Espanjasta 1200—1300-luvulla. Albayzinin asuinalue on upea esimerkki maurilaisesta kansanomaisesta arkkitehtuurista, johon perinteinen andalusialainen arkkitehtuuri sulautuu harmonisesti.

Burgosin katedraali (K/1984)
Burgosin Neitsyt Marian rakennustyöt aloitettiin 1200-luvulla – samoihin aikoihin kuin Île-de-Francen suuria katedraalejakin alettiin rakentaa. Työt saatiin päätökseen 1400—1500-luvulla. Katedraalissa tiivistyy goottilainen arkkitehtuuri kaikessa kauneudessaan ainutlaatuisine alttariseinineen, hautakammioineen, kuoreineen, kirkonpenkkeineen, lasimaalauksineen jne.

Escorialin luostari ympäristöineen Madridissa (K/1984)
Escorialin luostari rakennettiin 1500-luvun lopussa. Sen muoto muistuttaa ristikkoa, jolla pyhä Laurentius koki marttyyrikuoleman. Luostari sijaitsee poikkeuksellisen kauniilla paikalla Kastiliassa. Sen pelkistetty arkkitehtuuri – käänne edeltävissä tyyleissä – vaikutti suuresti Espanjassa yli 500 vuotta. Escorial toimi myös kuningas Filip II:n asumuksena ja se oli hänen hallituskautensa viimeisinä vuosina poliittisen vallan keskus

Güell-puisto, Güell-palatsi ja Casa Mila Barcelonassa (K/1984)
Antonio Gaudí (1852–1926) teki näistä luomuksistaan universaaleja yhdistelemällä aineksia eri kulttuureista. Rakennukset edustavat sekä avarakatseista että hyvin henkilökohtaista arkkitehtuuria, joka johti uusiin tyyleihin – ei ainoastaan arkkitehtuuriin liittyviin tyyleihin, vaan myös puutarhoihin, kuvanveistoon ja kaikkeen koristetaiteeseen.

Altamiran luola (K/1985)
Tämä Santanderin provinssissa sijaitseva esihistoriallinen kohde asutettiin Aurignac-kaudella sekä uudelleen Solutré- ja Madeleine-kaudella. Suurin osa luolan taiteesta on peräisin Madeleine-kaudelta, erityisesti suuren kammion kuuluisat okran, punaisen ja mustan sävyiset maalaukset, jotka kuvaavat villieläimiä: biisoneita, hevosia, peuroja ja villisikoja.

Segovian vanhakaupunki ja sen akvedukti (K/1985)
Segovian roomalainen akvedukti on erittäin hyvin suojeltu. Se rakennettiin ehkä jo vuoden 50 tietämillä. Vaikuttava rakennus holvikaarineen muodostaa osan historiallisesta Segoviasta, jossa voi nähdä myös 1000-luvulta peräisin olevan Alcazarin sekä 1500-luvun goottisen katedraalin.

Asturialaisten valtakunnan kirkot (K/1985)
800-luvulta lähtien rakennetut kirkot kertovat asturialaisten vallasta Cordobassa. Heidän esiromaaninen rakennustyylinsä vaikutti merkittävästi Iberian niemimaan keskiaikaiseen arkkitehtuuriin.

Santiago de Compostelan vanha kaupunki (K/1985)
Tämä Luoteis-Espanjassa sijaitseva kuuluisa pyhiinvaelluskohde symbolisoi Espanjan kristittyjen taistelua islaminuskoa vastaan. Muhamettilaiset tuhosivat Santiago de Compostelan 900-luvun lopussa, mutta se rakennettiin täydellisesti uudelleen seuraavalla vuosisadalla. Santiagon vanha kaupunki muodostaa yhden maailman kauneimmista kaupunkialueista romaanisine, goottilaisine ja barokkirakennuksineen. Vanhimmat monumentit ovat rykelmänä St. Jamesin hautakammion sekä upean Pórtico de la Glorian sisältävän katedraalin ympärillä.

Avilan vanha kaupunki kirkkoineen (K/1985)
Avila perustettiin 1000-luvulla suojelemaan Espanjaa maureilta. Keskiaikainen karuus on säilynyt tässä ”pyhimysten ja kivien kaupungissa”, jossa Pyhä Teresa syntyi ja jonne suuri valloittaja Torquemada on haudattu. Muodon puhtaus näkyy yhä goottilaisessa katedraalissa ja sen linnakkeissa, jotka ovat 82 torneineen ja 9 portteineen Espanjan parhaiten säilyneitä.

Teruelin mudéjar-arkkitehtuuri (K/1986)
Teruelin neljä tornia ovat muistoja ajalta, jolloin kristityt, juutalaiset ja muslimit asuivat alueella sovussa. Tornit (erityisesti 1100—1200-luvulla rakennetut tornit San Salvador ja San Martin) ovat tyypillisiä esimerkkejä Reconquistan jälkeisestä mudéjar-arkkitehtuurista.

Toledon historiallinen kaupunki (K/1986)
Toledon historia ulottuu yli kahden vuosituhannen taakse. Se on toiminut roomalaisena maakuntana, länsigoottilaisen valtakunnan pääkaupunkina, Cordoban emiirien linnoituksena, kristittyjen turvapaikkana taistelussa maureja vastaan, sekä Kaarle V:n ylivallan tyyssijana 1500-luvulla. Toledon mestariteokset ovat heterogeenisten sivilisaatioiden tulosta ympäristössä, jossa kolmen pääuskonnon – juutalaisuuden, kristinuskon ja islaminuskon – läsnäololla oli merkittävä vaikutus.

Caceresin vanha kaupunki (K/1986)
Kaupungin historiasta maurien ja kristittyjen taistelutantereena kertoo sen arkkitehtuuri, joka on sekoitus roomalaista, islamilaista, pohjoisgoottilaista ja italialaista renessanssia. Islamilaiselta kaudelta on jäljellä noin 30 tornia, joista kuuluisin on Torre del Bujaco.

Sevillan katedraali, Alcazar ja Archivo de Indias (K/1987)
Nämä kolme rakennusta muodostavat ainutlaatuisen monumenttiryhmän Sevillan sydämeen. Katedraali ja Alcazar ovat ainutlaatuisia todisteita almohadien sivilisaatiosta sekä kristitystä Andalusiasta. Niiden rakentuminen ajoittuu vuodesta 1248 1500-luvulle ja niissä näkyy erittäin runsaasti maurilaisia vaikutteita. Viisilaivaisen katedraalin vieressä sijaitseva Giraldan minareetti on almohadien arkkitehtuurin mestariteos. Se on Euroopan suurin goottilaistyylinen luomus ja Kristoffer Kolumbuksen hautakammio. Muinainen Lonja, josta myöhemmin tuli Archive de Indias, sisältää arvokkaita dokumentteja Amerikoissa olevista siirtomaista.

Salamancan vanha kaupunki (K/1988)
Karthagolaiset valloittivat Salamancan 200-luvulla eKr., jonka jälkeen tämä Madridista luoteeseen sijaitseva ikivanha yliopistokaupunki oli roomalaisten asuttama, kunnes se joutui maurien hallitsemaksi 1000-luvulla. Salamancan yliopisto - yksi Euroopan vanhimmista - oli huipulla kaupungin kukoistuskaudella. Historiallisessa keskustassa on tärkeitä romaanisia, goottilaisia, maurilaisia, renessanssi- ja barokkimonumentteja, joista Plaza Mayor on erityisen vaikuttava pylväs- ja kaarikäytävineen.

Poblet-luostari (K/1991)
Tämä Kataloniassa sijaitseva, 1100-luvulla rakennettua kirkkoa ympäröivä cistersiläisluostari on yksi Espanjan suurimmista. Majesteettisen karu luostari, johon on yhdistetty kuninkaallinen linnoitusasumus sekä Katalonian ja Aragonian kuninkaiden hautatemppeli, on vaikuttava rakennelma.

Méridan arkeologinen alue (K/1993)
Estremadurassa sijaitseva Augusta Emeritan siirtokunta, josta myöhemmin tuli Mérida, perustettiin espanjalaisten sotaretken lopussa 25 eKr. Tämän muinaisen Lusitanian pääkaupungin rauniot ovat säilyneet täydellisinä. Niistä huomionarvoisia ovat erityisesti Guadianan ylittävä suuri silta, amfiteatteri, teatteri ja ainutlaatuinen vesijärjestelmä. Mérida on erinomainen esimerkki provinsiaalisen Rooman pääkaupungista imperiumin ajalla ja myöhempinä vuosina.

Santa Maria de Guadalupen kuninkaallinen luostari (K/1993)
Tämä luostari muodostaa poikkeuksellisen näytteen Espanjan uskonnollisesta arkkitehtuurista neljän vuosisadan ajalta. Se symbolisoi kahta merkittävää maailmanhistorian tapahtumaa vuodelta 1492: katoliset kuninkaat valloittivat uudelleen Iberian niemimaan ja Kolumbus löysi Amerikan. Luostarin kuuluisasta Neitsyen patsaasta tuli Uuden maailman kristinuskoon käännyttämisen tärkeä symboli.

Santiago de Compostelan reitti (K/1993)
Tämä pyhiinvaellusreitti vie Ranskan ja Espanjan rajalta Santiago de Compostelaan - ensimmäiseen Euroopan Neuvoston valitsemaan kulttuuripääkaupunkiin. Reitin varrelle rakennetut n. 1800 hengellistä ja maallista rakennusta ovat historiallisesti erittäin kiinnostavia. Reitillä oli olennainen osa Iberian niemimaan ja muun Euroopan kulttuurien kanssakäymisessä keskiajalla. Santiago de Compostela on todiste kristinuskon voimasta kaikissa sosiaaliluokissa läpi koko Euroopan.

Doñanan kansallispuisto (K/1994)
Andalusiassa sijaitseva Doñanan kansallispuisto kattaa Guadalquivir-joen oikean rannan sen Atlanttiin laskevassa suussa. Puiston biotoopit ovat harvinaisen vaihtelevia: siellä on mm. laguuneja, soita, kiinteitä ja liikkuvia dyynejä, kituliasta metsää ja pensaikkoa. Puistossa elää viisi uhanalaista lintulajia, se on yksi Välimeren alueen laajimmista haikaroiden pesimäpaikoista ja siellä talvehtii yli 500 000 vesilintua joka vuosi.

Cuencan vanha linnoituskaupunki (K/1996)
Maurit rakensivat Cuencan Córdoban ytimeen puolustustarkoitukseen. Cuenca on pieni, erittäin hyvin säilynyt, keskiaikainen linnoituskaupunki. Kastilialaiset valloittivat sen 1100-luvulla, jonka jälkeen kaupungista tuli kuninkaallinen hiippakunta monine tärkeine rakennuksineen, kuten esim. Espanjan ensimmäinen goottilainen katedraali ja kuuluisat casas colgadas (ripustetut talot), jotka on ripustettu Huécar-joen ylle kohoaville kallioille. Kaupunkia ympäröi suurenmoinen maaseutumaisema.

La Lonja de la Seda de Valencia (K/1996)
Tämä 1482–1533 rakennettu rakennusryhmä oli alun perin silkinmyyntipaikka (siitä kaupungin nimi Silkkikauppakaupunki) ja on siitä lähtien toiminut kauppapaikkana, erityisesti todella upea kauppahalli Sala de Contratación. Se on myöhäisgotiikan mestariteos, joka kertoo tämän Välimeren alueen kauppakaupungin vallasta ja vauraudesta 1400–1500-luvulla.

Las Médulas (K/1997)
Ensimmäisen vuosituhannen aikana Rooman valtakunnan päättäjät alkoivat hyödyntää tämän Luoteis-Espanjassa sijaitsevan alueen kultavarastoja käyttäen hydrauliseen voimaan perustuvaa tekniikkaa. 200 vuoden jälkeen roomalaiset vetäytyivät alueelta jättäen jälkeensä tuhoutuneen maiseman. Alueella ei ole sen koommin harrastettu teollista toimintaa, joten muinaisen teknologian dramaattiset jäljet ovat yhä nähtävissä paljaina vuorenrinteinä ja maapaloina, joita käytetään nyt maanviljelykseen.

Barcelonan Sant Pau -sairaala ja katalonialainen musiikkipalatsi (K/1997)
Nämä kaksi rakennusta kuuluvat Barcelonan hienoimpien arkkitehtonisten taidonnäytteiden joukkoon. Ne ovat katalonialaisen arkkitehdin, Lluís Domènech i Montanerin, suunnittelemia ja edustavat art nouveau -tyylisuuntaa. Katalonialainen musiikkipalatsi on ylenpalttinen, aikansa johtavien suunnittelijoiden koristelema, täynnä valoa ja tilaa oleva rakennus, jonka rakentamisessa on käytetty terästä. Sant Pau -sairaala on yhtä mahtipontisesti koristettu, mutta samalla suunniteltu vastaamaan täydellisesti potilaiden tarpeisiin.

San Millánin Yuso ja Suso -luostarit (K/1997)
St.Millán perusti tämän luostariyhteisön 1500-luvun puolivälissä ja siitä tuli pyhiinvaeltajien määränpää. Pyhän miehen kunniaksi rakennettiin upea, romaaninen kirkko, joka on yhä olemassa Susossa. St.Millánin yhteisössä kirjoitettiin ensimmäisen kerran tekstejä katalonian kielellä, josta kehittyi yksi maailman puhutuimmista kielistä, espanja. 1500-luvun alussa yhteisö muutti uuteen luostariin, Yusoon, joka rakennettiin entisen rakennusryhmän alapuolelle ja joka on edelleen jatkuvassa käytössä.

Alcalá de Henaresin yliopisto ja historiallinen ympäristö (K/1998)
Kardinaali Ximenez de Cisnerosin 1500-luvun alussa perustama Alcalá de Henares on maailman ensimmäinen suunniteltu yliopistokaupunki. Kaupunki oli mallina Civitas Deille, ’Jumalan valtakunnalle’, eli ihanteelliselle kaupunkiyhteisölle, jonka espanjalaiset lähetyssaarnaajat toivat Amerikkoihin sekä yliopistoihin Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.

Välimeren syvänteen kalliomaalaukset Pyreneiden niemimaalla (K/1998)
Välimeren rannikolla Pyreneiden niemimaalla sijaitsee poikkeuksellisen suuri määrä myöhäisesihistoriallista kalliotaidetta. Maalaukset ovat tyyliltään ja aiheiltaan ainutlaatuisia: ne kuvaavat elämää ajalla, jolloin ihmiskehitys oli ratkaisevassa vaiheessa.

Oviedon kaupungin historiallinen osa (K/1998)
Oviedossa sijaitsevat Camara Santa sekä San Julian de los Pradosin ja La Foncaladan basilika (ainutlaatuinen esimerkki keskiajan hydraulisesta vesirakennustekniikasta pienen kappelin alla) ovat upeita uskonnollisia rakennuksia. Ne on rakennettu romaanisen tyylin mukaan, ja täydentävät maailmanperintölistalla jo olevaa Asturian valtakunnan kirkot -kohdetta (K/1985).

Ibizan biodiversiteetti ja kulttuuri (L/K/1999)
Kohde tarjoaa erinomaisen näytteen meren ja rannikon ekosysteemien välisestä vuorovaikutuksesta. Laajat posidoniaesiintymät ja ainoastaan Välimeren syvänteessä elävät tärkeät kotoperäiset lajit ilmentävät merielämän monimuotoisuutta. Ibizassa on useita todisteita sen pitkästä historiasta. Sa Caletan (asutus) ja Puig des Molins'n (hautausmaa) arkeologiset alueet kertovat siitä suuresta taloudellisesta merkityksestä, joka saarella oli protohistoriassa, erityisesti foinikialais-karthagolaisella kaudella. Linnoitettu pohjoisosa Alta Vila on upea esimerkki renessanssiajan sotilasarkkitehtuurista, joka antoi paljon vaikutteita linnoitusten rakentamiselle Espanjan asutuksissa Uudessa maailmassa.

San Cristóbal de La Laguna (K/1999)
San Cristóbal de La Lagunassa on kaksi keskusta: alkuperäinen yläkaupunki, jossa ei ole asemakaavaa, sekä alakaupunki - ensimmäinen filosofisten periaatteiden mukaan suunniteltu ideaalinen kaupunkialue. Alakaupungin leveillä kaduilla ja avarilla aukioilla sijaitsee useita hienoja kirkkoja ja yksityisiä rakennuksia 1500–1700-luvulta.

Atapuercan arkeologinen kohde (K/2000)
Sierra de Atapuercan luolat sisältävät rikkaan fossiiliaineiston varhaisimmista eurooppalaisista ihmisistä melkein miljoonan vuoden ajalta. Poikkeuksellisen laajan aineiston tieteellinen tutkimus tuottaa korvaamatonta tietoa näiden kaukaisten esi-isiemme elämäntavasta.

Catalanin romaaniset kirkot Vall de Boissa (K/2000)
Jyrkkien vuorenrinteiden ympäröimä kapea Vall de Boin laakso sijaitsee Alta Ribagorcan alueella Pyreeneillä. Kaikissa laakson kylissä on romaaninen kirkko, ja niitä ympäröivät aidatut pellot. Korkeammilla rinteillä on laajoja vuodenaikojen mukaan vaihtelevia laidunmaita.

Tárracon arkeologinen kokonaisuus(K/2000)
Tárraco (nykyinen Tarragona) oli tärkeä hallinto- ja kauppakaupunki roomalaisessa Espanjassa ja keisarikultin keskus koko Iberian provinssissa. Sinne rakennettiin lukuisia näyttäviä rakennuksia, joista osia on nyt kaivettu esiin. Vaikka useimmat jäännöksistä ovat katkelmallisia monen yhä jäädessä myöhempien rakennusten alle, ne antavat elävän kuvan tämän roomalaisen provinssipääkaupungin loistosta.

Elchen Palmeral (K/2000)
Elchen Palmeralia, taatelipalmulehtojen hallitsema maisemaa, alettiin muovata monimutkaisten kastelujärjestelmien avulla suurimman osan Iberian niemimaasta ollessa arabien hallinnassa 700-luvulta saakka. On kuitenkin todisteita siitä, että se olisi vielä vanhempi, peräisin roomalaisten ja foinikialaisten valtakaudelta. Palmeral on ainutlaatuinen esimerkki arabipuutarhanhoidosta Euroopassa.

Lugon roomalaiset muurit (K/2000)
Lugon muurit rakennettiin 100-luvun lopulla suojelemaan Lucuksen roomalaista kaupunkia. Koko kehä on säilynyt ehjänä ja muodostaa Länsi-Euroopan hienoimman roomalaisen linnoituksen.

Aranjuez:in kulttuurimaisema(K/2001)
Aranjuez:in kulttuurimaisema on monimutkaisten vuorovaikutussuhteiden muodostama kokonaisuus, jossa luonto kohtaa ihmisen, mutkittelevat vesistöt kohtaavat geometrisen maisemasuunnittelun, maaseutu kohtaa urbaanin ja metsät hienoimmat palatsit, arkkitehtuurin taidonnäytteet. 300 vuoden kuninkaallinen huolenpito alueen kehityksestä ilmenee monitasoisesti. Valistuksen hengen mukaisesti poliittinen keskittyminen ja humanismin kehitys kohtaavat 1700-luvun ranskalaisen barokki puutarhan muodot ja tiede kulkee käsi kädessä kasvien sopeuttamisen ja karjan jalostuksen kanssa.



ETELÄ-AFRIKKA

St. Lucian suomaa (L/1999)
Alueen käynnissä olevat fluviaaliset, merelliset ja eoliset prosessit ovat aiheuttaneet vaihtelevan pinnanmuodostuksen: St. Luciassa on koralliriuttoja, pitkiä hiekkarantoja, rannikkodyynejä, järviä, sekä laajoja järviruoko- ja papyruskaislasoita. Ympäristön heterogeenisyys on jatkuvassa vuorovaikutuksessa suurten tulvien ja myrskyjen kanssa. Tämä sekä alueen maantieteellinen sijainti subtrooppisen ja trooppisen Afrikan välimailla on johtanut poikkeuksellisen monipuoliseen lajistoon, joka kasvaa jatkuvasti. Siihen kuuluu lajeja niin meri-, suo- kuin savanniympäristöistäkin. Alue on sekä maisemallisesti että laadullisesti vertaansa vailla.

Robben Island (K/1999)
Robben Island toimi useita kertoja 1600–1900-luvulla vankilana, sairaalana sosiaalisesti hyväksymättömille, ja sotilastukikohtana. Erityisesti saarelle 1900-luvun lopussa rakennetut rakennukset, kuten poliittisille vangeille tarkoitettu erityisvankila, todistavat demokratian voittoa ja sorron päättymistä.

Sterkfonteinin, Swartkransin, Kromdraain ja lähistön ihmisfossiilit (K/1999)
Nämä fossiilit ovat antaneet runsaasti arvokasta tietoa nykyihmisen evoluutiosta 3,5 miljoonan vuoden ajalta, hänen elämäntavoistaan sekä metsästämistään ja käyttämistään eläimistä. Kohde tarjoaa tietoa myös esihistoriallisesta ihmisestä

.Ukhahlamba-Drakensbergin luonnonpuisto (L/K/2000)
Drakensbergin luonnonpuiston henkeäsalpaava luonnonmaisema sisältää lukuisia luolia ja kivikatoksia, joista löytyy rikas valikoima San-kansan 4000 vuoden aikana tekemiä maalauksia. Ne kuvaavat eläimiä ja ihmisiä ja kertovat tämän nyt alkuperäisen kotimaansa ulkopuolella elävän kansan henkisestä elämästä.



ETIOPIA

Lalibelan kallioon hakatut kirkot (K/1978)
Vuoristoisella seudulla Etiopian sydämessä on hakattu kiveen 11 keskiaikaista monoliittista luolakirkkoa. 1200-luvulla rakennettu ns. ’Uusi Jerusalem’ sijaitsee lähellä perinteistä kylää ympyrän muotoisine asumuksineen.

Simienin kansallispuisto (L/1978)
Etiopian tasangolla sijaitsevan Simienin kansallispuiston maisema on massiivisen eroosion muokkaamaa, mikä tekee siitä yhden upeimmista kohteista maailmassa. Rosoiset vuorenhuiput, syvät laaksot ja jopa 1500 m syvyyteen ulottuvat jyrkänteet tarjoavat suojan harvinaisille lajeille, kuten tšeladapaviaanille, etiopianketulle ja etiopianvuorikauriille, jota ei esiinny missään muualla maailmassa.

Fasil Ghebbin linnoituskaupunki Gondarin alueella (K/1979)
Fasil Ghebbin linnoituskaupunki oli Etiopian keisari Fasilidesin ja hänen seuraajiensa hallitsema 1500- ja 1600-luvuilla. Kaupunki on 900 metrin pituisen muurin ympäröimä ja siellä on palatseja, kirkkoja, luostareita ja ainutlaatuisia julkisia sekä yksityisiä rakennuksia. Kohteesta voi aistia hindu- ja arabialaisvaikutteita, sekä barokkityyliä, jonka jesuiittojen lähetyssaarnaajat toivat Gondariin.

Aksum (K/1980)
Aksumin kuningaskunnan massiiviset rauniot muinaisen Etiopian sydämessä kertovat poliittisesta vallasta, joka jatkui 1200-luvulle asti. Kohde on tunnettu obeliskeista ja jättiläismäisistä kivipylväistä.

Awashin laakso (K/1980)
Awashin laaksossa sijaitsevat muutamat tärkeimmistä Afrikan mantereen paleontologisten kohteiden ryhmittymistä. Kohde on tärkeä referenssi ihmiskunnan alkuperän määrittelyssä.

Omon laakso (K/1980)
Omon laakso, joka sijaitsee lähellä Turkana -järveä, on kuuluisa ympäri maailmaa. Alueelta on löydetty monia fossiileja, etenkin Homo gracilis -fossiili on tärkeä ihmiskunnan evoluution kannalta.

Tiya (K/1980)
Tiya on yksi tärkeimmistä 160:sta Soddon alueen arkeologisesta kohteesta. Addis Abebasta etelään sijaitsevassa Tiyassa on 36 monumenttia, joista 32 on symbolein koristeltuja kivipylväitä. Vaikeasti tulkittavissa olevat symbolit ovat jäänteitä muinaisesta etiopialaisesta kulttuurista, jonka ikää ei ole vielä tarkasti määritelty.