Alkuun
 


GEORGIA

Mtskhetan historialliset kirkot (K/1994)
Georgian entisen pääkaupungin Mtskhetan historialliset kirkot ovat upeita esimerkkejä keskiajan Kaukasuksen uskonnollisesta arkkitehtuurista. Niissä on nähtävissä tämän muinaisen kuningaskunnan korkea taiteellinen ja kulttuurinen taso.

Bagratin katedraali ja Gelatin luostari (K/1994)
Bagratin katedraali on nimetty yhdistyneen Georgian ensimmäisen kuninkaan Bagrat III:n mukaan. Sen rakennustyöt aloitettiin 900-luvun lopussa ja saatiin päätökseen 1000-luvun alussa. Katedraali tuhoutui osin turkkilaisten toimesta 1691, mutta sen rauniot ovat jäljellä Kutaisin keskustassa. Gelatin luostarin päärakennukset rakennettiin 1100—1600-luvulla. Luostari on hyvin säilynyt kokonaisuus, joka on koristavat runsaat mosaiikit ja seinämaalaukset. Katedraali ja luostari kuvastavat arkkitehtuurin kukoistusta Georgiassa keskiajalla.

Ylä-Svaneti (K/1996)
Ylä-Svaneti alue Kaukasuksella, joka on säilynyt pitkään sen eristyneisyyden vuoksi, on poikkeukselline esimerkki keskiaikaisesta vuoristomaisemasta kylineen ja tornitaloineen. Chazhashin kylässä on vielä 200 näitä alkuperäisiä taloja, joita käytettiin sekä asumiseen että puolustautumispaikkoina tunkeutujia vastaan.GHANA

Ghanan linnoitukset ja linnat (K/1979)
Nämä linnoitetut kauppa-asemat perustettiin Ghanan rannikolle Ketan ja Beyin välille 1482–1786. Ne ovat jäänteitä kauppareiteistä, joita portugalilaiset perustivat ympäri maailmaa purjehtiessaan suurilla tutkimusretkillään.

Ashantin perinteiset rakennukset (K/1980)
Kumasista koilliseen sijaitsevat viimeiset materiaaliset jäännökset suuresta Ashantin sivilisaatiosta, joka oli huipussaan 1700-luvulla. Maasta, puusta ja oljesta tehdyt asumukset ovat vähitellen tuhoutuneet säiden ja ajan vaikutuksesta.GRUUSIA

Mzhetan museoalue (K/1994)
Gruusian entisen pääkaupungin, Mzhetan, historialliset kirkot ovat loistavia näytteitä keskiajan Kaukasuksen uskonnollisesta arkkitehtuurista. Ne kertovat tämän muinaisen valtakunnan saavuttamasta taiteen ja kulttuurin korkeasta tasosta.

Ylä-Svaneti (K/1996)
Kaukasuksella sijaitseva Ylä-Svaneti on säilynyt pitkään kestäneen eristyneisyytensä vuoksi. Se on poikkeuksellinen esimerkki vuoristomaisemasta keskiaikaistyyppisine kylineen ja tornitaloineen. Chazhashin kylässä on yhä yli 200 näitä todella omalaatuisia taloja, joita käytettiin sekä asumiseen että puolustautumiseen valloittajia vastaan.GUATEMALA

Antigua Guatemala (K/1979)
Guatemalan hallintopaikka Antigua perustettiin 1500-luvun alussa. Se suunniteltiin italialaisen mallin mukaan kartan ruutuverkolle ja rakennettiin 1500m merenpinnan yläpuolelle alueelle, joka on altis maanjäristyksille. Antigua tuhoutuikin laajalti järistyksessä 1773, mutta sen tärkeimmät monumentit ovat yhä jäljellä raunioina muistuttamassa saavutuksesta, jonka tuloksena kaupunkiin pystytettiin uskomaton määrä monumentteja alle 300 vuodessa.

Quiriguan arkeologinen puisto ja rauniot (K/1981)
Cauac Skyn pääkaupunki Quirigua on ollut asutettuna 100-luvulta lähtien. Siellä on jäljellä upeita 700-luvun monumentteja sekä vaikuttava kokoelma veistettyjä kivipatsaita ja kalentereita, jotka tarjoavat oleellisen lähteen Maya-sivilisaation tutkimiseen.