Alkuun

JAPANI JEMEN JERUSALEM JORDANIA JUGOSLAVIA

 

JAPANI

Horyu-jin buddhalaiset monumentit (K/1993)
Horyu-jin alueella on 48 suurenmoista puuarkkitehtuuria kuvastavaa buddhalaista monumenttia. Monumentit ovat vanhimmat laatuaan Japanissa, yksitoista niistä rakennettiin 700-luvulla tai aikaisemmin. Monumenteilla on huomattava historiallinen merkitys sekä taiteen että uskonnon saralla; ne kuvastavat buddhalaisen arkkitehtuurin ja buddhalaisuuden kiinalaista alkuperää.

Himeji-jo (K/1993)
Himeji-jo edustaa 1500-luvun japanilaista linnoitusarkkitehtuuria. Se koostuu 83 rakennuksesta hyvin kehittynein puolustus- ja suojautumisvalmiuksin. Himeji-jo kertoo myös Shogun-kauden alussa vallinneesta japanilaisesta feodaalikulttuurista.

Yakushima (L/1993)
Yaku-saaren sisäosissa sijaitseva Yakushima on rikas kasvillisuusalue, jossa vallitsee jopa 1900 lajin kasvusto. Alueella tavataan myös muinaisia japanilaisia setripuuyksilöitä sekä ainutlaatuista jäännöstä muinaisesta lämpimän ilmaston metsästä.

Muinaisen Kioton historialliset monumentit (Kioto, Uji ja Otsu) (K/1994)
Kioto rakennettiin 794 jKr. muinaisen Kiinan pääkaupunkien mukaisesti. Kioto oli keisarivallan aikaisen Japanin pääkaupunki 1800-luvun puoliväliin saakka. Ollessaan japanilaisen kulttuurin keskuksena yli 1000 vuotta Kioto kehitti japanilaista puu- ja erityisesti uskonnollista arkkitehtuuria sekä puistotaidetta, josta on otettu vaikutteita ympäri maailmaa.

Shirakawa-go ja Gokayama - historialliset kylät (K/1995)
Kylät sijaitsevat vuoristoisella alueella, joka oli eristyksissä muusta maailmasta pitkän aikaa. Gassho-tyyliset kylät elättivät itsensä kasvattamalla silkkiäispuita ja silkkitoukkia. Kylän olkikattoiset, suuret talot ovat ainutlaatuisia Japanissa. Taloudellisesta mullistuksesta huolimatta Ogimachin, Ainokuran ja Suganuman kylät ovat poikkeuksellisia esimerkkejä siitä, kuinka perinteinen elämäntapa on sovitettu täydellisesti heidän ympäristöönsä ja sosiaaliseen toimintaansa.

Hiroshiman rauhanmuistomerkki (Genbakun kupoli) (K/1996)
Hiroshiman rauhanmuistomerkki symboloi vaikuttavasti yli puoli vuosisataa kestänyttä maailmanrauhaa, jota ennen päästettiin irti tuhoisin voima, jonka ihminen on koskaan luonut. Sintolaisuuden pyhäkkö

Itsukushimassa (K/1996)
Itsukushiman saari on aikojen alusta asti ollut sintolaisuuden pyhä paikka. Saaren ensimmäiset temppelit rakennettiin ehkä jo 500-luvulla. Nykyinen pyhäkkö, joka on peräisin 1200-luvulta, on suurenmoinen taiteellinen ja tekninen taidonnäyte.

Muinaisen Naran historialliset monumentit (K/1998)
Nämä historialliset monumentit - temppelit, pyhäköt, upean keisarillisen palatsin esiin kaivetut rauniot - kertovat vaikuttavasti siitä, millainen Japanin pääkaupunki oli 700-luvulla, suurten poliittisten ja kulttuuristen muutosten aikana.

Nikkon pyhäköt ja temppelit (K/1999)
Nikkon pyhäköt ja temppelit ovat jo vuosisatoja muodostaneet yhdessä ympäröivän luonnon kanssa pyhän kohteen, joka on kuuluisa arkkitehtonisista mestariteoksistaan. Ne liittyvät läheisesti Tokugawa-kauden shogunien historiaan.

Gusuku ja siihen liittyvät Riukiun kuningaskunnan omistukset (K/2000)
Tämä kohteiden ja monumenttien ryhmittymä edustaa viittäsataa vuotta (1100 – 1600-luvut) Riukiun historiaa. Ympäristönsä yläpuolelle kohoavien linnojen rauniot kertovat aikakauden yhteiskunnallisesta rakenteesta, kun taas pyhät paikat todistavat mykästi harvinaisesta muinaisen uskonnon säilymisestä nykyaikaan saakka. Riukiu-saarten laajalle ulottuvat taloudelliset ja kulttuuriset yhteydet tuona aikana loivat ainutlaatuisen kulttuurin.JEMEN

Sana’an vanha kaupunki (K/1986)
Sana’a on ollut asutettuna jo yli 2 500 vuotta ja se sijaitsee vuoristolaaksossa 2 200 m korkeudessa. 600—700-luvulla kaupungista tuli islamin leviämisen keskus. Uskonnollisena ja poliittisena perintönä Sana’assa on jäljellä 106 moskeijaa, 12 hammamia, ja 6 500 taloa, jotka kaikki rakennettiin ennen 1000-lukua. Monikerroksiset tornit ja piseetalot lisäävät kaupungin kauneutta entisestään.

Shibamin muurein ympäröity kaupunki (K/1993)
1500-luvulla rakennettu Shibam on ympäröity linnoitetulla muurilla. Se on vertikaalisuuteen perustuvan kaupunkisuunnittelun yksi vanhimmista ja parhaiten säilyneistä esimerkeistä. Kalliolta kohoavat vaikuttavat tornimaiset rakenteet ovat antaneet kaupungille nimen ”aavikon Manhattan”.

Zabidin historiallinen kaupunki (K/1993)
Koti- ja sotilasarkkitehtuuri sekä asemakaava tekevät tästä kaupungista arkeologisesti ja historiallisesti arvokkaan. Zabid oli Jemenin pääkaupunkina 1200—1400-luvulla, mutta se oli vuosisatojen ajan erittäin tärkeä arabi- ja muslimimaailmassa myös islamilaisen yliopistonsa vuoksi.


JERUSALEM

Jerusalemin vanha kaupunki (K/1981)
Kristinuskon, juutalaisuuden ja islamilaisuuden pyhänä kaupunkina Jerusalemilla on korkea symbolinen merkitys. 220 historiallisen monumentin joukossa on upea, 600-luvulla rakennettu kividoomi, joka on koristeltu kaunein kasvillisuus- ja geometrisin aihein. Se tunnustaa kaikkia kolmea uskontoa Aabrahamin uhrauksen tapahtumapaikkana. Itkumuuri jakaa eri uskontojen yhteisöt, ja ylösnousemuksen kivi suojaa Kristuksen hautaa.JORDANIA

Pétra (K/1985)
Tämä esihistoriallisista ajoista lähtien asutettu nabatealainen karavaanikaupunki oli Arabian, Egyptin ja Syyria-Foinikian tärkeä risteyspaikka. Pétra on puoleksi rakennettu, puoleksi hakattu kallioon ja se on täynnä rotkoja ja käytäviä. Itäiset traditiot yhdistyvät hellenistiseen arkkitehtuuriin tässä kaupungissa, joka on yksi maailman kuuluisimmista arkeologisista alueista.

´Quseir Amra (K/1985)
Tämä aavikkolinnoitus rakennettiin 700-luvun alussa. Poikkeuksellisen hyvin varjeltua linnoitusta käytettiin sekä varuskuntana että Omayyadin kalifien asuinpaikkana. Tämän pienen palatsin loistokkaimmat yksityiskohdat ovat vastaanottohallit ja kylpyhuoneet, upein seinämaalauksin jotka kertovat ajan taidesuuntauksesta.JUGOSLAVIA

Stari Ras ja Sopocani (K/1979)
Serbian ensimmäisen pääkaupungin, Stari Rasin, liepeillä sijaitsee vaikuttava ryhmä keskiaikaisia monumentteja, linnoituksia, kirkkoja ja luostareita. Sopocanin luostari muistuttaa läntisten maailman ja Bysantin kohtaamisesta.

Kotorin kulttuurihistoriallinen alue (K/1979)
Tämä Montenegrossa Adrianmeren rannikolla sijaitseva luonnonsatama oli keskiajalla tärkeä taiteen ja kaupan keskus kuuluisine kivitöineen ja ikonografiakouluineen. Vuoden 1979 maanjäristyksessä suuri osa monumenteista kärsi suuria vahinkoja, kuten neljä romaanista kirkkoa ja kaupunginmuuri, mutta kaupunki on entisöity pääosin UNESCOn avustuksella.