Alkuun
 

NEPAL

Kathmandun laakso (K/1979)
Aasian ihmismassojen, hindujen ja muslimien yhtymäkohdassa sijaitsee Kathmandu ilmentäen nepalilaista taidetta parhaimmillaan. 130 monumentin joukossa on pyhiinvaeltajien keskuksia, temppeleitä, pyhäköitä, kylpylöitä ja puutarhoja -kaikki molempien uskontoryhmien suuresti arvostamia.

Buddhan syntymäpaikka Lumbini (K/1997)
Siddharta Gautama, Buddha, syntyi kuuluisassa Lumbinin puistossa, josta tuli pian pyhiinvaelluksien kohde. Yksi pyhiinvaeltajista oli intialainen keisari Ashoka, joka pystytti Lumbiniin muistopylvään. Kohdetta kehitetään parhaillaan buddhalaiseksi pyhiinvaelluskeskukseksi, jossa keskeisen osan muodostavat Buddhan syntymään yhdistetyt arkeologiset jäännökset.NICARAGUA

León Viejon rauniot (K/2000)
León Viejo on yksi vanhimmista espanjalaisista siirtokunnista Amerikassa. Se ei kehittynyt eteenpäin, joten sen rauniot tarjoavat harvinaislaatuista todistusaineistoa Espanjan valtakunnan yhteiskunnallisista ja taloudellisista rakenteista 1500-luvulla. Lisäksi kohde sisältää merkittäviä toistaiseksi käyttämättömiä arkeologisia mahdollisuuksia.NIGER

Sukurin kulttuurimaisema (K/1999)
Kukkulalta alla olevia kyliä hallitseva Hidin eli päällikön palatsi, pengerretyt pellot pyhine symboleineen sekä ennen kukoistaneen rautateollisuuden jäänteet tekevät Sukurista poikkeuksellisen eheän näytteen yhdestä yhteiskunnasta ja sen henkisestä ja aineellisesta kulttuurista.NORJA

Urnesin puukirkko (K/1979)
Sogn og Fjordanen luontoon 1100–1200-luvuilla rakennetussa puukirkossa näkyy poikkeuksellinen skandinaavisen arkkitehtuurin jälki. Kirkossa yhdistyvät kelttiläinen ja romaaninen taide sekä viikinkiperinteet.

Bergenin Bryggen (K/1979)
Bergenin vanha satama Bryggen muistuttaa kaupungin tärkeydestä osana hansakauppaa 1300-luvulta 1500-luvun puoliväliin saakka. Vuosikymmenien aikana tulipalot ovat tuhonneet kauniita puurakennuksia, mutta Bryggen on silti säilynyt pääpiirteissään. Jäljellä olevat 58 rakennusta ovat nykyisin pääosin taiteenharrastajien käytössä.

Røros (K/1980)
Vuoristoisen Rørosin kuparikaivokset löydettiin jo 1600-luvulla ja niitä käytettiin aina vuoteen 1977 saakka. Ruotsalaisjoukot tuhosivat kaupungin 1679, ja Røros rakennettiin kokonaan uudelleen. Kaupungissa nähdään ryhmittäin kaikkiaan noin 80 taloa, joiden keskiaikaisuudesta muistuttavat pihkaiset, tummat puuseinät.

Altan kalliopiirrokset (K/1985)
Alta-vuonon kalliopiirrokset muistuttavat asuttamisesta 4200–500 eKr. Maalaukset ja kaiverrukset kertovat esihistoriallisen ajan ihmisten toiminnasta pohjoisessa ympäristössään.