Alkuun

OMAN

 

OMAN

Bahlan linnoitus (K/1987)
Bahlan keidas on kukoistuksestaan paljon velkaa Banu Nebhanille, joka hallitsi alueen heimoja 1100-luvulta 1400-luvun loppuun. Linnoitus on hieno esimerkki tämän tyylisistä linnoituksista ja se kertoo Banu Nebhanin vallasta. Rakennelman seinät ja tornit on tehty savitiilistä ja perustukset kivestä. Uhkatekijöitä: Komitea valitsi kohteen uhanalaisiin maailmanperintökohteisiin linnoituksen ja Bahlan lähteen maarakenteiden rapautumisen takia. Kohteen listaan valintaan mennessä sitä ei oltu koskaan restauroitu, joten se on säilynyt autenttisena. Asianmukaisen kunnostuksen puute on kuitenkin aiheuttanut sen, että tärkeitä osia seinämuurista sortuu joka vuosi sadekauden jälkeen. Tämän seurauksena suuri osa Perjantai moskeijan terassia sortui 1980-luvun alussa aiheuttaen laajaa vahinkoa, koska se vei samalla suojan pienemmän moskeijan ulkorakenteilta. Vuodesta 1988 restauroinnissa on tapahtunut hieman edistystä rapautumisen estämiseksi, mutta sillä ei ole aina kunnioitettu kohteen autenttisuutta. Kohteessa vuoden 1996 syyskuussa vierailleen kolmannen tutkijaryhmän suosituksesta Omanin viranomaiset ovat lupautuneet seuraaviin toimenpiteisiin: Restaurointitoimenpiteiden hyväksyminen, joiden tukena noudatetaan tarkkaa dokumentointia ja vältetään uudelleenrakentamista; perustetaan kohteelle oma toimikuntansa, jonka taidot kattavat myös ympäristöpuolen; toteutetaan ”ensiapuna” määrättyjen rakenteiden lujittaminen ja perustetaan konservointiryhmä tulevien vahinkojen estämiseksi; laaditaan perusteellinen tieteellinen, historiallinen ja arkkitehtoorinen dokumentointi, joka on välttämätön kohteen restauroimiseksi kansainvälisten standardien mukaan.

Batin, Al-Khutmin ja Al-Aynin arkeologiset alueet (K/1988)
Batin protohistoriallinen alue sijaitsee lähellä palmumetsikköä Omanin sulttaanikunnassa. Bat ja lähistön muut kohteet muodostavat maailman täydellisimmän kokoelman asutuksia ja hautausmaita kolmannelta vuosituhannelta eKr.

Suitsukepolku (K/2000)
Wadi Dawkahin suitsukepuut, Shisrin karavaanikeitaan jäänteet ja Khor Rorin ja al-Balidin satamat kuvastavat elävästi alueella vuosisatoja kukoistanutta suitsukekauppaa, joka oli yksi tärkeimmistä taloudellisista aktiviteeteista antiikin ja keskiajan maailmassa.