Alkuun

RANSKA RANSKA/ESPANJA ROMANIA RUOTSI

 


RANSKA

Chartresin katedraali (K/1979)
Chartresin katedraali on ranskalaisen goottilaisen taiteen mestariteos. Se on osittain rakennettu vuonna 1145 ja rekonstroitu 26 vuotta myöhemmin vuoden 1194 tulipalon jälkeen. Katedraalissa on loistavassa kunnossa olevat laaja keskilaiva, ihailtavan kauniita veistoksia 1100-luvun puoliväliltä sekä loisteliaita lasimaalauksia 1100- ja 1200-luvuilta.

Vézère-laakson koristellut luolat (K/1979)
Vézère-laakso on kiinnostava kohde niin etnologiselta, antropologiselta kuin myös esteettiseltä kannalta. Laaksosta löytyy 147 muinaishistoriallista kohdetta paleoliittiseltä ajalta, sekä 25 maalauksin koristeltua luolaa. Lascaux -luolan löytyminen vuonna 1940 on tärkeä kohta muinaisen maalaustaiteen historiassa; luolan metsästyskohtaukset sisältävät noin 100 eläimen hahmot yksityiskohtaisesti kuvattuina rikkailla väreillä.

Mont-Saint-Michel lahtineen (K/1979)
Tämä ”lännen ihme” sijaitsee pienellä kallioisella saarella, Normandian ja Britannian vuorovesien armoilla. Mont-Saint-Michel on arkkienkeli Mikaelille omistettu benediktiiniluostari, joka on rakennettu 1000—1500-luvulla. Tämä goottilaistyylinen luostari ja sen suurten muurien juurelle kasvanut kylä osoittavat sekä teknistä että taiteellista mestaruutta sopeutumalla ympäristön tuomiin ongelmiin.

Versailles’n palatsi puistoineen (K/1979)
Versailles’n palatsi oli Ranskan kuninkaiden pääasuntona Ludvig XIV:sta Ludvig XVI:een. Palatsi on useiden arkkitehtien, veistäjien, sisustajien ja maisemasuunnittelijoiden vuosisatoja kestäneen työn tulos, ja se on ollut mallina koko Euroopan kuninkaallisille asumuksille yli sadan vuoden ajan.

Vézelay, kirkko ja kukkula (K/1979)
800-luvulla, hieman perustamisensa jälkeen, Vézelayn benediktiiniluostari sai suojiinsa Pyhän Maria Magdaleenan jäännökset, jolloin siitä tuli tärkeä pyhiinvaelluskohde. Pyhä Bernhard saarnasi siellä toisella ristiretkellä 1146, ja Rikhard Leijonamieli ja Filip II August lähtivät sieltä kolmannelle ristiretkelle 1190. Vézelayn Madeleine on 1100-luvulla rakennettu luostarikirkko, jonka arkkitehtuuri, kapiteelit ja veistetty portaali tekevät siitä burgundilaisen romaanisen taiteen mestariteoksen.

Amiensin katedraali (K/1981)
Amiensin katedraali Picardyn sydämessä on yksi suurimmista klassisista goottilaisista kirkoista, joita on rakennettu 1200-luvulla. Sen pohjapiirroksen jatkuvuus ja kolmikerroksinen kohoava parvi sekä pääfasadin veistoksellisuus eteläsiiven poikkilaivassa ovat huikasevia.

Chambordin linna ja tila (K/1981)
Chambordin linna on rakennettu keskelle Loiren laakson laajaa metsikköä. Linna on ainutlaatuinen mestariteos, jossa yhdistyvät sekä ranskalainen renessanssi että keskiaikainen ja klassinen italialainen tyyli mielikuvituksellisella tavalla.

Fontenayn sistersiläisluostari (K/1981)
Pyhä Bernhard perusti tämän karun burgundilaisluostarin 1119. Sen kirkko, pylväskäytävä, nukkumatilat, leipomo ja rautatehdas antavat elävän kuvan ensimmäisten sistersiläismunkkien omavaraisuudesta.

Fontainebleaun palatsi ja puisto (K/1981)
Ile-de-Francen metsissä sijaitseva Fontainebleaun metsästystila oli Ranskan kuninkaiden käytössä 1100-luvulta lähtien. 1500-luvulla palatsia laajennettiin ja koristuksia lisättiin Frans I:n toimesta, joka halusi luoda Fontainebleausta ”uuden Rooman”. Valtavan puiston ympäröimässä, italialaisvaikutteisessa palatsissa yhdistyvät renessanssin ja Ranskan taiteelliset perinteet.

Arlesin roomalaiset ja romaaniset monumentit (K/1981)
Arles on hyvä esimerkki muinaisen kaupungin sopeutumisesta keskiaikaiseen eurooppalaiseen sivilisaatioon. Vanhimmat roomalaiset monumentit ovat peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta eaa., kuten areena, roomalainen teatteri ja maanalaiset käytävät (cryptoportica). Arlesin toinen kulta-aika koitti 300-luvulla, kuten Konstantinuksen kylpylät ja Alyscampsin hautausmaa todistavat. 1000—1100-luvulla Arlesista tuli jälleen yksi Välimeren viehättävimmistä kaupungeista. Muurien ympäröimä Saint Trophime on luostareineen yksi Provencen romaanisen taiteen päämonumenteista.

Orangen roomalainen teatteri ympäristöineen sekä ”riemukaari” (K/1981)
Rhônein laaksossa sijaitseva Orangen muinainen teatteri on 103-metrisine fasadeineen yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista teattereista. Vuosina 10–25 jaa. rakennettu roomalainen riemukaari on puolestaan yksi kauneimmista ja kiinnostavimmista Augustuksen aikaisista riemukaarista. Se on koristeltu matalin kohokuvin Rooman rauhan julistamisen muistoksi.

Arc-et-Senans’n kuninkaalliset suolakaivokset (K/1982)
Claude Nicolas Ledoux rakennutti lähellä Besançonia sijaitsevat Arc-et-Senans’n suolakaivokset Ludvig XVI:n valtakaudella vuonna 1775. Valistuksen ajan ideologiasta kertovat kaivokset ovat ensimmäinen virstanpylväs teollisen arkkitehtuurin historiassa. Tämän mahtavan puoliympyrän muotoisen rakennelman yksi tarkoitus oli mahdollistaa rationaalinen ja hierarkinen työorganisaatio. Kaivosten jälkeen oli tarkoitus rakentaa ihannekaupunki, mutta suunnitelma ei koskaan toteutunut.

Nancyn kaupungissa sijaitsevat Place Stanislas, Place de la Carrière ja Place d’Alliance (K/1983)
Stanislas Leszczynski, ”kuningas ilman valtakuntaa” ja myöhemmin Lorrainen herttua, piti Nancya väliaikaisena asuinpaikkanaan. Paradoksaalisesti Nancy on vanhin ja tyypillisin esimerkki modernista pääkaupungista, jossa valaistunut monarkia otti huomioon kansan tarpeet. Kaupunki rakennettiin 1752-1756 arkkitehti Hérén johdolla, ja työn tuloksena oli onnistunut kokonaisuus, jossa arvokkuus yhdistyy kuninkaan haluamaan toimivuuteen.

Saint-Savin sur Gartempen luostari (K/1983)
Tätä ”romaaniseksi Sikstuksen kappeliksi” kutsuttua luostaria koristavat monet erittäin kauniit seinämaalaukset. Ne ovat peräisin 1000—1100-luvulta ja yhä ihmeellisen hyvässä kunnossa.

Pont du Gard (roomalainen akvedukti) (K/1985)
Pont du Gard on niin tekninen kuin taiteellinen mestariteos, joka rakennettiin ennen kristinuskon aikaa. Se rakennettiin, jotta 50 kilometriä pitkä Nîmesin akvedukti voisi ylittää Gard -joen. Kohde on hydrauliikan insinöörien ja roomalaisten arkkitehtien rakentama ja jopa 50 metriä korkea kolmine kerroksineen, joista pisin on 275 metriä.

Strasbourg – Grande Ile (K/1988)
Grande Ile, ”Suuri saari”, on Elsassin pääkaupungin historiallinen keskus, jonka rajatulla alueella on upea kokoelma monumentteja. Katedraali, neljä muinaista kirkkoa ja Palais Rohan – entinen ruhtinaspiispan asumus – muodostavat tyypillisen keskiaikaisen kaupunkikuvan. Lisäksi ne kertovat Strasbourgin kehityksestä 1400—1700-luvulla.

Seinen jokivarsi Pariisissa (K/1991)
Seinen varrella voi nähdä Pariisin kehityksen Louvresta Eiffel-torniin tai Place de la Concordesta Grand- ja Petit- palatseihin. Notre Damen katedraali ja Sainte Chapelle ovat arkkitehtuurin mestariteoksia, samoin kuin Haussmannin laajat aukiot ja kadut, jotka ovat vaikuttaneet maailmanlaajuisesti kaupunkirakentamiseen 1800—1900-luvulla.

Notre Damen katedraali, entinen Saint-Rémyn luostari sekä Tau-palatsi Reimsissa (K/1991)
1200-luvun uusien arkkitehtonisten tekniikoiden loistava käyttö sekä koristeveistosten ja arkkitehtuurin harmoninen yhteensulautuminen tekevät Reimsin Notre Damesta yhden goottilaisen taiteen mestariteoksista. 800-luvulta peräisin oleva erittäin kaunis keskilaiva on säilynyt tässä entisessä luostarissa, jonne on haudattu arkkipiispa Saint-Rémy (440-533). Hän pani alulle Ranskan kuninkaiden voitelun. Entinen arkkipiispan palatsi Tau oli tärkeä pyhissä seremonioissa ja rakennettiin miltei täysin uudelleen 1600-luvulla.

Bourges’n katedraali (K/1992)
Pyhälle Tapanille omistettu Bourges’n katedraali on kuuluisa mittasuhteiden ja suunnittelun yhtenäisyyden vuoksi. 1100—1200-luvuilla rakennettu katedraali on yksi goottilaisen taiteen mestariteoksista, ja sen päätykolmio, veistokset ja lasimaalaukset ansaitsevat erityishuomion. Arkkitehtonisen kauneutensa lisäksi katedraali on osoitus kristinuskon voimasta keskiajan Ranskassa.

Avignonin historiallinen keskus (K/1995)
Avignonin kaupunki Etelä-Ranskassa oli 1300-luvulla paavinvallan keskus. Palais des Papes on ankarannäköinen linnoitus, joka on Simone Martinin ja Matteo Giovanettin ylenpalttisesti koristelema näyte goottilaisesta arkkitehtuurista. Palatsi hallitsee kaupunkia, ympäröiviä valleja ja 1100-luvulla rakennetun, Rhônein ylittävän sillan raunioita. Palatsin alapuolella olevalla aukiolla sijaitsevat Petit Palais ja romaaninen Notre Dame des Doms täydentävät tämän harvinaisen monumenttiryhmän, joka kertoo Avignonin korkeasta asemasta 1300-luvun kristillisessä Euroopassa.

Midin kanaali (K/1996)
360 kilometrin vesitieverkosto yhdistää Välimeren ja Atlantin 328 rakennelmallaan: laivasulut, akveduktit, sillat, tunnelit jne. tekevät kohteesta modernin ajan insinööritaidon mestarinäytteen. Kohde rakennettiin vuosien 1667 ja 1694 välillä, ja se näytti tietä teolliselle vallankumoukselle. Midin kanaalin rakennuttaja Pierre-Paul Riquet käytti suunnittelussa äärimmäistä huolellisuutta sovittaen verkoston harmonisesti ympäristöönsä ja tehden näin teknisestä saavutuksestaan taideteoksen.

Saint-Emilionin lainkäyttöalue (K/1999)
Roomalaiset toivat viininviljelyn tälle Akvitanian hedelmälliselle alueelle, ja sen harjoittaminen yleistyi entisestään keskiajalla. Saint-Emilio sijaitsee Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä, mistä se hyötyi: 1000-luvulta lähtien alueelle rakennettiin lukuisia kirkkoja, luostareita ja vierasmajoja. Lainkäyttöalue Saint-Emilionista tuli Englannin vallan alla 1100-luvulla. Täysin viininviljelylle omistettu alue on ainutlaatuinen ja sen kaupungeissa ja kylissä on jäljellä monia historiallisia muistomerkkejä.

Loiren laakso Mainen ja Sully-sur-Loiren välillä (K/2000)
Loiren laakso on merkittävä, kaunis kulttuurimaisema, joka sisältää historiallisia kaupunkeja ja kyliä, tärkeitä monumentaalirakennuksia (châteaut) ja viljelymaita, joita on muovannut vuosisatojen vuorovaikutus asukkaiden ja luonnon, ennen kaikkea Loire-joen itsensä, välillä. Alueella sijaitsee myös Chambordin linna ja kartano, jotka liitettiin maailmanperintökohteiden listaan vuonna 1981.

Provins, keskiaikainen markkinakaupunki(K/2001)
Linnoitettu keskiaikainen Provinsin kaupunki sijaitsee voimakkaan Champagnen kreivien edesmenneillä alueilla. Se on todistanut kauppamarkkinoiden synnyn ja villateollisuuden alkukehityksen. Provinsin urbaani rakennuskokonaisuus, joka on suunniteltu markkinoita ja siihen liittyviä oheistoimintoja silmälläpitäen on säilynyt erittäin hyvin.RANSKA/ESPANJA

Pyreneiden vuoret - Mount Perdu (K/L/1997)
Tämä ainutlaatuinen vuoristomaisema, joka ylittää Ranskan ja Espanjan nykyisen valtiollisen rajan, keskittyy Mount Perdun huipun ympärille. Alueella sijaitsee kaksi Euroopan suurinta ja syvintä kanjonia, mutta se on myös laidunmaisema, joka heijastaa sitä maatalouselämäntapaa, joka oli kerran laajaan levinnyt Euroopan ylänköalueilla. Vain tämä osa Pyreneiden vuorista on säilynyt muuttumattomana 1900-luvulle, joten se tarjoaa ainutlaatuisia näkymiä eurooppalaisen yhteiskunnan historiaan kylineen, peltoineen, ylämaan laidunmaineen ja vuoristoteineen.ROMANIA

Biertan ja sen linnoitettu kirkko (K/1993)
Transilvanian saksien perustama Biertan sijaitsee Karpaattien juurella. Kaupungissa on jäljellä monia keskiaikaisia rakennuksia. kuten keskusaukiota ympäröivät talot, 1500-luvulla rakennettu kirkko sekä sen kolmikerroksinen linnoitussysteemi. Linnoitettu kirkko on yksi parhaiten säilyneistä Euroopassa.

Horezin luostari (K/1993)
Prinssi Constantin Brancoveanu perusti Horezin luostarin Valakiaan vuonna 1690. Tämä ”brancoveanulaistyylin” mestariteos on tunnettu arkkitehtonisesta puhtaudesta ja tasapainosta, runsaista veistoksista, Jumalan muotokuvista sekä koristemaalauksista. Horezin luostariin 1700-luvulla perustettu seinä- ja ikonimaalauskoulu oli kuuluisa läpi koko Balkanin alueen.

Moldavian kirkot (K/1993)
Moldavian seitsemän kirkkoa ovat ainutlaatuisia Euroopassa. Niiden ulkoseinät on koristettu 1400–1500-luvun freskoilla, jotka ovat bysanttilaisen taiteen mestariteoksia.

Sighisoaran historiallinen keskusta (K/1999)
Transilvanian sakseina tunnetut saksalaiset käsityöläiset ja kauppiaat perustivat Sighisoaran, jonka vanhassa keskustassa ovat säilyneet ainutlaatuisen hyvin pienen keskiaikaisen linnoituskaupungin piirteet. Keski-Euroopan laitamilla sijaitseva Sighisoara oli strategisesti ja kaupallisesti merkittävässä asemassa useiden vuosisatojen ajan.

Orastie-vuorten daakialaiset linnoitukset (K/1999)
Nämä kuusi myöhäisrautakauden linnoitusta rakennettiin puolustukseksi roomalaisia valloittajia vastaan ensimmäisillä vuosisadoilla ennen ja jälkeen Kristuksen. Linnoitusten laajat ja hyvin säilyneet jäänteet sijaitsevat upeassa ympäristössä, ja ne tarjoavat dramaattisen kuvan elinvoimaisesta ja tuotteliaasta rautakauden sivilisaatiosta.

Maramuresin puukirkot (K/1999)
Maramuresin kahdeksan puukirkkoa ovat loistavia esimerkkejä eri aikakausilla ja alueilla käytetyistä arkkitehtonisista ratkaisuista. Kirkkojen tyypilliset, länsipäähän rakennetut kapeat kellotornit ovat joko yksi- tai kaksikattoisia, ja katot on tehty paanuista. Sellaisenaan ne ilmentävät tämän Pohjois-Romanian vuoristoalueen kulttuurimaisemaa. Kellotornit ja muut kapeat, mutta korkeat rakenteet kertovat elävästi paikallisen puurakentamisen monimuotoisuudesta.RUOTSI

Karlskronan satamakaupunki (K/1998)
Karlskrona on täydellinen esimerkki 1600-luvun lopun eurooppalaisesta merikaupungista. Sen kaupunkirakenne ja useimmat tuon ajan rakennukset ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan, jotka yhdessä myöhempien rakennuksien kanssa kertovat kaupungin kehityksestä.

Drottningholmin kuninkaallinen tila (K/1991)
Mälaren-järven saarella Tukholmassa sijaitsevaan Drottningholmin kuninkaalliseen tilaan kuuluu linna, vuonna 1766 rakennettu ja täydellisenä säilynyt teatteri, kiinalainen paviljonki ja puutarha. Se on paras esimerkki Pohjois-Euroopan 1700-luvun kuninkaallisesta asumuksesta ja sen suunnittelija sai innoituksen Versaillesin palatsista.

Birka ja Hovgården (K/1993)
Mälarenin Björkö-saarella sijaitseva Birkan arkeologinen alue oli asutettuna 800–900-luvulla. Pyhä Ansgar perusti Birkaan Ruotsin ensimmäisen kristillisen seurakunnan vuonna 831. Viereisellä Adelsö-saarella sijaitseva Hovgården on arkeologinen rakennusryhmä, joka kertoo viikinkiajan Euroopan kauppaverkostoista ja niiden merkityksestä Skandinavialle.

Engelsbergin terästehdas (K/1993)
Tämä kohde on täydellisin esimerkki ruotsalaisista terästehtaista, joissa tuotettiin huippuluokan terästä ja jotka nostivat Ruotsin alan huipulle 1600–1700-luvulla.

Tanumin kalliopiirrokset (K/1994)
Bohuslänin pohjoisosassa sijaitsevat Tanumin kalliopiirrokset ovat taiteellisesti ainutlaatuisia: niiden aiheet ovat sekä monipuolisia (ihmiset, eläimet, aseet, laivat jne.) että kulttuurisesti ja ajallisesti yhtenäisiä. Aiheiden rikkaus ja erittäin korkea laatu kertovat eurooppalaisten elämästä ja uskomuksista pronssikaudella.

Skogskyrkogården (K/1994)
Kaksi nuorta arkkitehtiä, Asplund ja Lewerentz, rakensivat tämän hautausmaan Tukholmaan mäntyjen peittämälle soralouhokselle 1917–1920. Arkkitehdit yhdistivät työssään rakennusmateriaalin ja maan muodot, ja lopputulos on täydessä sopusoinnussa käyttötarkoituksen kanssa. Skogskyrkogården on ollut mallina useissa maissa ympäri maailmaa.

Visbyn hansakaupunki (K/1995)
Tämä Gotlannissa sijaitseva entinen viikinkialue oli hansaliiton keskus Baltiassa 1100–1300-luvulla. 1200-luvulla rakennetut vallit ja yli 200 varasto- ja kaupparakennusta tekevät Visbystä Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneen linnoitetun kauppakaupungin.

Gammelstadin kirkonkylä Luulajassa (K/1996)
Pohjanlahden pohjukassa sijaitseva Gammelstad on parhaiten säilynyt esimerkki Pohjois-Skandinavialle ominaisesta kirkonkylästä. Gammelstadin 424 puutaloa on rakennettu 1400-luvun alussa rakennetun kivikirkon ympärille. Ne olivat muinoin käytössä vain sunnuntaisin ja uskonnollisissa tapahtumissa, kun kaukaa tuleva kirkkokansa tarvitsi yösijaa.

Etelä-Öölannin maatalousmaisema (K/2000)
Öölannin saaren eteläosaa hallitsee laaja kalkkikivitasanko. Viidentuhannen vuoden ajan täällä on asunut ihmisiä, jotka ovat joutuneet mukauttamaan elämänsä saaren fyysisiin rajoituksiin. Sen seurauksensa maisema on ainutlaatuinen ja sisältää runsaasti todistusaineistoa jatkuvasta ihmisasutuksesta esihistoriallisista ajasta nykypäivään saakka.

Suuren kuparivuoren kaivosalue Falunissa(K/2001)
Falunissa sijaitseva valtavan suuri avolouhos, joka tunnetaan nimellä Suuri kuoppa, on alueen silmiinpistävin maamerkki ja samalla se edustaa paikkakunnan 1200-luvulla alkanutta kuparintuotantoteollisuutta. 1600-luvulla suunniteltu Falunin kaupunki hienoine historiallisine teollisuus - ja asuinrakennuksineen levittäytyy laajasti Dalarna:n alueelle. ja piirtää elävän kuvan seudusta, joka oli vuosisatoja maailman tärkeimpiä kaivosalueita.